• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Itālijas ārlietu ministra vietnieks savā misijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1996., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.80

Bāriņtiesu un pagasttiesu darbības noteikumi

Vēl šajā numurā

03.04.1996., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Itālijas ārlietu ministra vietnieks savā misijā

Divu dienu darba vizītē Latvijā uzturējās Itālijas ārlietu ministra vietnieks Luidži Vitorio Ferrari (Luigi Vittorio Ferraris), kurš šorīt jau dodas uz Tallinu. Vakar viesis tikās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani (augšējā attēlā), ar Saeimas priekšsēdētājas biedru Andri Ameriku, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Induli Bērziņu un ārlietu ministru Valdi Birkavu. Galvenā vērība sarunās tika veltīta abu valstu attiecībām, kā arī Latvijas nākotnei Eiropas Savienības un NATO kontekstā. Jo nozīmīgākas šīs sarunas vērsa fakts, ka Itālija pašlaik ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts un tās viedoklis ir būtisks intensīvajās diskusijās par Eiropas Savienības nākotni.

Preses konferencē

Vakar Ārlietu ministrijā notika Itālijas ārlietu ministra vietnieka preses konference. Tajā ministra vietnieks izteica gandarījumu par intensīvo un ražīgo vizītes pirmo dienu. Viņš arī atvainojās, ka šī ir vēl tikai pirmā Itālijas ārlietu ministrijas pārstāvja vizīte Rīgā pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas.

Ar vizīti Latvijā Itālijas ārlietu ministra vietnieks sāk apmeklēt valstis, kas pretendē uz iestāšanos Eiropas Savienībā. “Manai vizītei ir divi mērķi. Viens — apmeklēt Latviju kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts pārstāvim. Otrs — realizēt Itālijas uzskatu, ka nepieciešams dialogs ar valstīm, kas pretendē uz iestāšanos Eiropas Savienībā,” teica viesis. “Mēs vēlamies divpusēju dialogu, un tam jābūt ne tikai par ekonomikas, bet arī par politikas jautājumiem.” Viesis apliecināja Itālijas gatavību būt “labam advokātam” Latvijas ceļā uz Eiropas Savienību.

Atbildot uz “Latvijas Vēstneša” jautājumu par mūsu valsts izredzēm ceļā uz Eiropas Savienību un to, kādas Latvijai šajā ceļā varētu būt galvenās problēmas un šķēršļi, ministra vietnieks ļoti atklāti un plaši izskaidroja Itālijas pozīciju. Sarunas ar Latviju varēs sākties sešus mēnešus pēc starpvaldību konferences noslēguma. Pēc Luidži Vitorio Ferrari domām, tas varētu notikt 1998. gadā. Tajā brīdī visām valstīm būs vienādas “starta pozīcijas”. Taču, pēc viesa domām, ir tomēr ļoti svarīgi, lai Latvija tajā brīdī būtu “labā formā” un atstātu labu iespaidu. “Mēs esam “vienā laivā” ar jums. Taču tajā pašā laikā mums jābūt objektīviem pret visiem,” sacīja Itālijas ārlietu ministra vietnieks.

Viņš arī pastāstīja, ka šodien, 3. aprīlī, Rīgā tiks noslēgti divi Itālijas un Latvijas līgumi — par sadarbību kultūrā un par starptautiskajiem kravu pārvadājumiem. Sagatavošanā tāpat ir vairāki citi līgumi, kas tiks parakstīti tuvākajā laikā.

Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs savukārt teica, ka Latvijas un Itālijas attiecības tagad ir sasniegušas jaunu stadiju. Starp abām valstīm veidojas daudzsološi ekonomiskās sadarbības projekti. Piemēram, itāļu puse ieinteresējusies par lielu celulozes kombināta projektu.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Pie Valsts prezidenta

Vakar, 2.aprīlī, Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Itālijas ārlietu ministra vietnieku Luidži Vitorio Ferrari.

L.V.Ferrari uzsvēra, ka ieradies Latvijā, lai paplašinātu Itālijas un Latvijas sadarbību gan ekonomikas, gan politikas jomā, piebilstot, ka pēdējo divu trīs gadu laikā Itālija ir darījusi visu, kas bijis tās spēkos, lai nodibinātu ciešus sakarus ar Latviju. Itālijas ārlietu ministra vietnieks pauda savu nostāju, ka Latvijai pašlaik vissvarīgākais esot dialogs par politiskajiem un drošības jautājumiem, un aicināja reāli izvērtēt situāciju.

Valsts prezidents interesējās par Itālijas kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts nostādnēm, tika pārrunātas arī Eiropas Savienības paplašināšanās perspektīvas.

Saruna notika draudzīgā un atklātā atmosfērā, un tās nobeigumā Latvijas Valsts prezidents un Itālijas ārlietu ministra vietnieks atzina, ka abu valstu divpusējo attiecību tālākai attīstībai ir vajadzīga pušu labā griba, bet būtiskākais ir tas, ka Itālija piedāvā Latvijai reālas sadarbības iespējas.

Valsts prezidenta preses dienests

Saeimā

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andris Ameriks vakar, 2. aprīlī, tikās ar Itālijas Republikas ārlietu ministra vietnieku Luidži Vitorio Ferrari (Luigi Vittorio Ferraris). (Skat. attēlu 3.lpp.)

Sākot sarunu, A.Ameriks uzsvēra, ka šī vizīte Latvijai ir ļoti būtiska, īpaši tāpēc, ka Latvijā ir liela interese par procesiem, kas saistās ar integrāciju Eiropas Savienībā. A.Ameriks norādīja, ka divpusējās attiecības starp ES dalībvalstīm un Latviju ļauj labāk izprast ES dalībvalstu pieredzi likumdošanas saskaņošanā ar ES standartiem. Lai gan Latvija atrodas ceļa sākumā uz Eiropas Savienību, tomēr nozīmīgākie politiskie spēki Latvijā atbalsta šo procesu. Gan A.Ameriks, gan L.V.Ferrari bija vienisprātis, ka integrācijas process ir ilgs un sarežģīts. L.V.Ferrari atzina, ka pastāv daudzas atšķirības starp Eiropas valstīm. Un lai gan Eiropas Savienība paredz arī obligātus likumus un standartus, patlaban no Briseles norādījumi nevar nākt direktīvā veidā. L.V.Ferrari tāpat norādīja, ka pati Eiropas Savienība ir institucionālās struktūras izmaiņu priekšā. Jan tagad, kad dalībvalstu skaits ir palielinājies, problēmu ir vairāk nekā pirms dažiem gadiem.

Tikšanās dalībnieki izteica savus viedokļus par privatizācijas gaitu un mērķiem Latvijā un Austrumeiropā un vienojās, ka privatizācija ir ne tikai īpašuma formas maiņa, bet arī domāšanas maiņa.

Sarunas noslēgumā A.Amerikis uzsvēra, ka tautas ticība valstij ir tas pamats, uz kura Latvija var balstīties šajos sarežģītajos laikos, un izteica gandarījumu par iespēju tikties ar Luidži Vitorio Ferrari.

Itālijas Republikas ārlietu ministra vietnieks Luidži Vitorio Ferrari tikās arī ar Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas deputātiem.

Juris Zalāns,
Saeimas preses dienests
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!