• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gatavi glābt cilvēkus un mantu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1996., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas iedzīvotāji 1995. gadā

Vēl šajā numurā

09.04.1996., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gatavi glābt cilvēkus un mantu

Vakar, 8.aprīlī, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku štābā notika preses konference par pasākumiem, kas tiek veikti, gaidot pavasara plūdus. Tajā piedalījās NBS operatīvās plānošanas pārvaldes priekšnieka p.i., pulkvežleitnants Andrejs Galviņš, Zemessardzes štāba priekšnieks, z.s.majors Raimonds Graube, NBS Inženiertehniskās daļas nodaļas priekšnieks (ārzemēs sertificēts spridzināšanas speciālists), kapteinis Guntis Aizporietis, NBS preses virsnieks, leitnants Uldis Davidovs.

Pulkvežleitnants A.Galviņš pastāstīja, ka sakarā ar iespējamiem plūdiem NBS štābā ir izveidots īpašs krīzes centrs. Četras reizes diennaktī krīzes centrs no attiecīgām struktūrām (Iekšlietu ministrijas, Zemessardzes, meteorologiem, pašvaldībām) saņem visu operatīvo informāciju par stāvokli Latvijā. Krīzes centrā tiks saņemti arī ārkārtas ziņojumi. Informāciju apkopo un analizē operatīvais dežurants — NBS štāba virsnieks. Uz milzīgas Latvijas kartes ir izstrādāts NBS darbības plāns plūdu gadījumā. Plānu apstiprinājis Ministru prezidenta biedrs, plūdu komisijas priekšsēdētājs Ziedonis Čevers un NBS komandieris Juris Dalbiņš. Krīzes centram ir sakari ar valdību. Plūdu gadījumā tieši krīzes centrā tiks pieņemti paši svarīgākie lēmumi: dotas pavēles cilvēku evakuēšanai, ledus spridzināšanai utt.

Operatīvā meteoinformācija liecina, ka ūdens līmenis Daugavā ceļas vidēji par 5 centimetriem diennaktī, notiek intensīva ledus kušana Daugavā un Gaujā. Ņemot vērā, ka Latvijas meži pilni sniega un pašreizējo anticiklonu var nomainīt ciklons ar ilgstošu un spēcīgu lietu, plūdu briesmas valstī joprojām ir lielas.

Zemessardzes štāba priekšnieks R.Graube informēja, ka plūdu gadījumā galvenais būs cilvēku glābšana un evakuācija, ko veiks Zemessardzes un citu struktūru vīri. Sadarbībā ar pašvaldībām sagatavoti glābšanas un transporta līdzekļi, iekārtotas cilvēku izvietošanas vietas. Tiks domāts arī par cilvēku mantas evakuāciju vai apsardzi. Lai plūdu gadījumā novērstu marodierismu un citas kriminālās aktivitātes, kārtību uzturēs IeM Mobilais policijas pulks. Šim uzdevumam īpaši tiks norīkoti 300 Mobilā policijas pulka policisti. Pulkvežleitnants A.Gal–viņš piebilda, ka jau ziemā veikti priekšdarbi, iegādāti tehniskie līdzekļi.

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!