• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atnākusi Japānas teiksma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1996., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39616

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Francijas vēstnieces atvadas

Vēl šajā numurā

09.04.1996., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PĒC NOTIKUMA

Atnākusi Japānas teiksma

pec_0.JPG pec_1.JPG

Utagavas Kunisadas gravīra “Aktieris Onoe Baiko gara lomā, kurā viņam nav līdzinieku ne pagātnē, ne pašlaik"; Utagavas Hirosiges gravīra “Večuka tējnīca Meguro”

Latvijā kopš 1960. gada ir bijusi iespēja dažas reizes iepazīties ar japāņu mākslu. Šoreiz atvesta kolekcija, kas komplektēta, gatavota un apraksti veikti tieši Japānā. Tajā ietverta Vinsenta van Goga japāņu gravīru kolekcija un mūsdienu mākslinieka Utagavas Sjokoku darbi.

Preses konferencē izstādes iniciators profesors Rafaels Meliks Ogandžanjans pastāstīja, ka šādu izstādi jau skatījuši mākslas cienītāji Kopenhāgenā, Erevānā, Birmingemā (ASV), Oslo, Maskavā un Pēterburgā. Žurnālisti iepazinās ar interesantu cilvēku — Tadasi Goino — vairāku valstu ZA goda locekli, mākslinieku, zinātnieku, kolekcionāru, šīs izstādes dvēseli. Ar viņa un starptautiskās Utagavas skolas biedrības gādību Latvijā nonākuši šie unikālie darbi.

Līdz ar pilsētu attīstību XVII un XVIII gs. krāsainais kokgriezums — ukijoe — izveidojās par vienu no japāņu mākslas veidiem. Pirmo reizi par mākslas objektu kļuva ikdiena, sadzīve. Gravīras bija viegli tiražējamas, lētas. Utagavas mākslas skolas ietvaros strādāja ap 200 meistaru, daudzi kļuva slaveni. Viņu darbus raksturo lielisks izpildījums, emocionāls piesātinājums, negaidīts krāsu salikums. Šī māksla it kā izstaro gaismu, labestību, uzlecošās saules zemes romantisko gaisotni.

Tas viss piesaistīja daudzu Eiropas mākslinieku, arī holandiešu gleznotāja V. van Goga uzmanību. Dzīvodams Francijas dienvidos, viņš pievēršas ukijoe . Van Goga kolekcijā ir apmēram 400 šo gravīru. Viņa jūtīgā dvēsele atsaucas japāņu mākslas skaņām: “Japāna ir kaut kas vairāk nekā paradīze. Kad pēti japāņu mākslu, kļūsti laimīgāks un priecīgāks.” Viņš it kā saplūda ar Japānu, kaut gan īstenībā tur nekad nav bijis. Tadasi Goino savos darbos veido van Goga portretu tieši japāņu vidē, it kā kad viņš tur tomēr būtu nonācis...

pec_2.JPG (27063 bytes)
Izstādes atklāšanā: (no labās) Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, Mākslas akadēmijas rektors Indulis Zariņš, Latvijas Kultūras ministrs Ojārs Spārītis un mākslinieks Tadasi Goino
Foto: Harijs Burmeistars

Tadasi Goino (viņa pseidonīms Utagava Sjokoku liecina par piederību Utagavas skolai) ir autors vairāk nekā 100 filozofiskiem sacerējumiem. Galvenās tēmas: māksla un skaistums, zinātnes un mākslas mijiedarbība.

Savos darbos Tadasi Goino kā simbolu izvēlējies tiltu. Tas savieno Rietumus un Austrumus. Māksliniekam tuva Ziemeļeiropas tautu mentalitāte. Viņš noskaņots plašākai sadarbībai kultūras jomā.

Šī atziņa izskanēja arī Valsts mākslas muzejā, kad tuvo Lieldienu noskaņā izstādi atklāja Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

Tadasi Goino savācis un saglabājis ap 40 000 ukijoe . No tām 4 000 jau izplatīti dažādās zemēs. 200 gravīras viņš nolēmis dāvāt arī Latvijas skolām.

Mākslinieks jau atgriezies savā zemē, atstādams mums prieku saskarties ar tālās Japānas mākslas brīnumu.

Aina Adermane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!