• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
MK Ekonomikas un finansu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1996., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 4.aprīļa sēdes

Vēl šajā numurā

09.04.1996., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

MK Ekonomikas un finansu komitejā

Vakar, 8. aprīlī, Ekonomikas un finansu komiteja MK akceptam nodeva noteikumu projektu par uzņēmumu apliekamā ienākuma noteikšanu no vērtspapīru pārdošanas. Tajā noteikts, kas ir apliekamais ienākums no vērtspapīru pārdošanas, kas ir vērtspapīru iegādes vērtība un pārdošanas cena, ko uzskatīt par vērtspapīru pārdošanas brīdi, kā uzskaitīt izdevumus, kas saistīti ar vērtspapīru tirdzniecību.

Komiteja akceptēja noteikumu projektu par valsts kapitāla un valsts uzņēmuma īpašuma izmantošanas maksājumiem. Tas noteiks kārtību, kādā veicami šie maksājumi, un maksājumu apmēru. Maksājumi par valsts kapitāla un valsts uzņēmuma īpašuma izmantošanu aprēķināmi no uzņēmuma rīcībā palikušās peļņas un ieskaitāmi valsts budžetā 10 dienu laikā pēc zvērinātā revidenta atzinuma parakstīšanas brīža.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts projekts grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām”. Tas paredz, ka nodokļu administrācija nevar atteikties no savām prasījuma tiesībām par labu citai personai vai arī nodot savas tiesības jebkurai citai personai par nodokļu, nodevu un ar tiem saistīto maksājumu prasībām. Pilnveidota nodokļu samaksas termiņu pagarināšanas kārtība, kā arī noteikta nodokļu parādu kapitalizācijas kārtība. Tā, Privatizācijas aģentūrai būtu ļauts kapitalizēt privatizējamiem un privatizētiem uzņēmumiem nodokļu parādus, kas bija izveidojušies līdz privatizācijas brīdim. Precizēta arī kārtība, kādā atmaksājamas pārmaksātās nodokļu summas.

Komiteja akceptēja projektu grozījumiem likumā “Par uzņēmumu nodokli”, nosakot, kā samazināmi uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību ienākumi par zaudēto debitoru parādu summām. Precizēta minētā nodokļa avansa maksājumu veikšanas kārtība.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts likumprojekts “Par uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) maksātnespēju un bankrotu”. Tas attieksies uz visiem uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām, kas reģistrētas LR Uzņēmumu reģistrā, izņemot Kredītiestāžu likumā minētās uzņēmējsabiedrības un apdrošināšanas sabiedrības. Likums noteiks, kādas ir maksātnespējas pazīmes, kāda ir tiesas kompetence, kādas ir kreditoru sapulces un administratoru tiesības un pienākumi. Vienlaikus akceptēti projekti grozījumiem likumos “Par uzņēmējdarbību”, “Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību”, “Par akciju sabiedrībām”, “Par līgumsabiedrībām”, “Par paju sabiedrībām”, “Par pašvaldību uzņēmumu”, “Par individuālo uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu”. Akceptēts arī projekts prozījumiem Latvijas Kriminālkodeksā, nosakot paaugstinātu atbildību par uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai, par kreditoru krāpšanu, maksātnespējas pieteikuma neiesniegšanu, par pārkāpumiem maksātnespējas procesā.

Par MK lietu pasludināti jautājumi, kas saistīti ar brīvās tirdzniecības līgumu noslēgšanu ar Čehiju, Slovakiju un Slovēniju.

Akceptēšanai Satversmes 81. panta kārtībā komiteja apstiprinājusi projektu grozījumiem likumā par ostām. Ar to paredzēts noteikt, ka maksimālo ostu zemes nomas maksas apmēru katrā ostā nosaka attiecīgā ostu padome. Zemes lietotājiem, kas zemes reformas laikā ostas teritorijā ieguvuši pastāvīgā lietošanā zemi, nav tiesību saņemt to īpašumā par samaksu. Šādos gadījumos zemes lietotājiem tiek garantētas tiesības slēgt zemes nomas līgmu ar ostas pārvaldi.

Izskatīšanai valdības sēdē pieņemšanai Satversmes 81. panta kārtībā komiteja akceptējusi noteikumu projektu “Par atlīdzību mantas uzrādītājam muitas noteikumu un nodokļu likumdošanas pārkāpumu gadījumos”. Ar to paredzēts, ka mantas uzrādītājs saņems līdz 35% (atkarībā no informācijas svarīguma) no konfiscētās mantas realizācijas rezultātā gūtajiem ieņēmumiem.

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja izskatīšanai valdības sēdē akceptēja rīkojuma projektu par vienreizējas izmaksas veikšanu no Privatizācijas fonda līdzekļiem, atmaksājot Somijas firmai “Cultor Oy” ieguldītos līdzekļus Liepājas cukurfabrikas privatizācijā.

Komiteja atbalstīja priekšlikumu par akciju sabiedrības “Latvijas aviolīnijas” ieguldījumu citās uzņēmējsabiedrībās pārdošanu līdz ar “Latvijas aviolīniju” privatizāciju.

Akceptēts priekšlikums par SIA “Latursus” iznomāto “Jelgavas lauktehnikas” pamatlīdzekļu pārdošanu.

Komiteja akceptēja MK rīkojuma projektu par nekustamo īpašumu (Rīgā, Gaiziņa ielā 5, Nēģu ielā 17, Brīvības ielā 78a) pārdošanas izsoļu rezultātu apstiprināšanu. Nekustamais īpašums Rīgā, Gaiziņa ielā 5, pārdots par 90 400 latiem, Nēģu ielā 17 — par 125 900 latiem, Brīvības ielā 78a — par 120 000 latu.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!