• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 93 "Noteikumi par atbilstības novērtēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.1996., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39654

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.94

Grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 18.jūnija noteikumos nr.216 "Par nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu ar energoapgādes uzņēmumu ārējiem objektiem"

Vēl šajā numurā

10.04.1996., Nr. 62

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 93

Pieņemts: 04.04.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 93

Rīgā 1996.gada 4.aprīlī (prot. nr.19, 2.§)

Noteikumi par atbilstības novērtēšanu

Izdoti Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā

I. Noteikumos lietotie termini

Akreditācija — oficiāla testēšanas un kalibrēšanas laboratorijas vai sertifikācijas un inspekcijas institūcijas atzīšana, nosakot tās kompetenci veikt konkrētus uzdevumus.

Apelācija — šo noteikumu izpratnē — atkārtota sūdzības izskatīšana augstākā instancē.

Atbilstības novērtēšana — jebkura darbība, kas tieši vai netieši nosaka, ka izvirzītās prasības ir izpildītas.

Inspekcija — produkcijas projektēšanas stadijas, produkta, procesa vai pakalpojuma atbilstības konkrētām prasībām novērtēšana, pamatojoties uz profesionāliem spriedumiem vai galvenajiem kritērijiem.

Kalibrēšana — operāciju kopums, kas noteiktos apstākļos konstatē sakarību starp mērīšanas līdzekļu vai mērīšanas sistēmas uzrādīto lielumu vērtībām, materiālā mēra vai references materiāla esošajām vērtībām un vērtībām, kas reproducētas no attiecīgā mērvienības etalona.

Kompetenta atbilstības novērtēšanas institūcija — institūcija, kuras kompetence ir novērtēta ar akreditācijas vai citu ekvivalentu novērtēšanas procedūru palīdzību.

Nereglamentētā sfēra — ražotāja brīvprātīga produktu, procesu vai pakalpojumu atbilstības novērtēšana.

Pilnvarošana — testēšanas un kalibrēšanas laboratorijas vai sertifikācijas un inspekcijas institūcijas pilnvarošana nacionālā līmenī veikt noteiktu produktu, procesu un pakalpojumu atbilstības novērtēšanu reglamentētajā sfērā.

Reglamentētā sfēra — valdības noteiktā obligātā produktu, procesu vai pakalpojumu atbilstības cilvēka veselības, dzīvības un vides drošuma prasībām novērtēšana.

Sertifikācija — no ražotāja un patērētāja neatkarīgas trešās puses rīcība, kas ar noteiktu ticamību apliecina, ka attiecīgais produkts, process vai pakalpojums atbilst noteiktam standartam vai citam normatīvajam dokumentam.

Testēšana — tehniska darbība viena vai vairāku produkcijas, procesa vai pakalpojuma raksturlielumu noteikšanai saskaņā ar attiecīgu metodiku.

II. Noteikumu mērķis un darbības sfēra

1. Šie noteikumi nosaka atbilstības novērtēšanas vispārējos principus reglamentētajā un nereglamentētajā sfērā.

2. Šo noteikumu mērķis ir nodrošināt vienotu ar Eiropas savienības un starptautiskajiem tiesību aktiem harmonizētu produkcijas, procesu un pakalpojumu atbilstības novērtēšanas kārtību.

3. Šie noteikumi attiecas uz visiem uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām un valsts institūcijām, kas pretendē uz produktu, procesu vai pakalpojumu atbilstības novērtēšanu, kā arī uz minētajā novērtēšanas procesā iesaistītajām testēšanas un kalibrēšanas laboratorijām un sertifikācijas, inspekcijas un akreditācijas institūcijām.

III. Atbilstības novērtēšana reglamentētajā un nereglamentētajā sfērā

4. Atbilstības novērtēšana reglamentētajā sfērā attiecas uz produktiem, procesiem un pakalpojumiem to projektēšanas, izgatavošanas, pirmstirgus, tirgus, ekspluatācijas un utilizācijas stadijā, ja tie var izraisīt briesmas cilvēka dzīvībai, veselībai un videi.

5. Atbilstības novērtēšanu reglamentētajā sfērā veic Ministru kabineta pilnvarotas kompetentas testēšanas un kalibrēšanas laboratorijas un sertifikācijas un inspekcijas institūcijas.

6. Atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam pilnvaru sadalījumam starp ministrijām, kā arī saskaņā ar tiesību aktos noteiktajām drošības prasībām un atbilstības novērtēšanas mehānismu priekšlikumus par potenciāli bīstamajiem vai bīstamajiem produktiem, procesiem un pakalpojumu veidiem, kā arī par atbilstības novērtēšanas institūcijām, kas būs pilnvarotas veikt atbilstības novērtēšanu attiecīgajā nozarē, izstrādā un Ministru kabinetam iesniedz ministrija, kuras kompetencē ir minēto prasību ievērošanas garantēšana.

7. Ārlietu ministrija saskaņā ar Eiropas savienībā spēkā esošo paziņošanas procedūru paziņo Eiropas komisijai par pilnvarotajām atbilstības novērtēšanas institūcijām, kuras ir kompetentas un darbojas saskaņā ar Eiropas savienības direktīvu prasībām reglamentētajā atbilstības novērtēšanas sfērā.

8. Atbilstības novērtēšanu nereglamentētajā sfērā veic kompetentas testēšanas un kalibrēšanas laboratorijas un sertifikācijas un inspekcijas institūcijas.

IV. Atbilstības novērtēšanas sistēma

9. Atbilstības novērtēšanu Latvijas Republikā, uzņemoties pilnu atbildību par savu darbību, veic testēšanas un kalibrēšanas laboratorijas un sertifikācijas, inspekcijas un akreditācijas institūcijas.

10. Atbilstības novērtēšanas institūcijām jāatbilst nacionālo standartu prasībām, un to kompetencei jābūt izvērtētai saskaņā ar minēto standartu prasībām.

11. Latvijas Republiku starptautiskajās atbilstības novērtēšanas institūciju organizācijās ir tiesīgas pārstāvēt tikai Ministru kabineta pilnvarotas institūcijas.

V. Nacionālā akreditācijas sistēma

12. Latvijas Republikā darbojas vienota starptautiskajām prasībām atbilstoša nacionālā akreditācijas sistēma ar noteiktām akreditācijas procedūrām un vadības principiem. Nacionālās akreditācijas sistēmas darbību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

13. Kvalitātes sistēmu, personāla un produktu sertifikācijas institūciju, inspekcijas institūciju un testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju akreditāciju veic Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs.

VI. Sūdzības un apelācijas

14. Sūdzības un apelācijas par atbilstības novērtēšanā iesaistīto institūciju darbību izskata Ekonomikas ministrija — institūcija, kas koordinē kvalitātes politiku Latvijas Republikā. Ja iesniedzēju neapmierina minētās institūcijas lēmums, konfliktu izskata likumos noteiktajā kārtībā.

VII. Ārvalstīs izdoto atbilstības apliecinājumu atzīšana

15. Ārvalstu atbilstības novērtējumu apliecinājumi un apstiprinājumi Latvijas Republikā tiek oficiāli atzīti, ja starp Latviju un attiecīgo valsti pastāv savstarpēja vienošanās par atbilstības novērtēšanas sistēmu atzīšanu.

16. Ja starp Latviju un attiecīgo valsti nepastāv savstarpēja vienošanās par atbilstības novērtēšanas sistēmu atzīšanu, lēmumu par ārvalstīs izdotu atbilstības dokumentu atzīšanu reglamentētajā sfērā pieņem attiecīgās kompetentās un/vai pilnvarotās institūcijas, kuras ir juridiski atbildīgas par savu lēmumu pareizību.

17. Par Latvijas Republikā atzīto ārvalstu atbilstības novērtēšanas institūciju saraksta veidošanu un aktualizēšanu ir atbildīga Ekonomikas ministrija.

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!