• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanu un augstskolu akreditāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.1996., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Brīvās tirdzniecības līguma ietvaros Briselē

Vēl šajā numurā

10.04.1996., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstule

Par augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanu un augstskolu akreditāciju

1. Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas sistēmas veidošana saskaņā ar valdības Deklarāciju tika sākta 1994.g. 25.oktobrī, kad Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas vārdā ministrs Jānis Vaivads parakstīja “Deklarāciju par nodomiem sadarboties augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanā Baltijas valstīs” kopā ar Igaunijas Kultūras un izglītības ministrijas kancleru Veiko Jurisonu un Lietuvas izglītības un zinātnes ministru Vladsilavu Domarku. Šajā deklarācijā nolemts: “Katrā valstī izveidot institūciju akreditācijai un neatkarīgu institūciju kvalitātes novērtēšanai augstākajā izglītībā” un “.. sākt studiju programmu un augstākās izglītības iestāžu novērtēšanu un akreditāciju 1995.gadā.” Saskaņā ar augšminēto “Deklarāciju par nodomiem sadarboties augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanā Baltijas valstīs” un atbilstoši LR Izglītības likuma prasībām ar ministra J.Vaivada lēmumu Izglītības un zinātnes ministrija 28.12.94. nodibināja bezpeļņas organizāciju “Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centrs” SIA (AIKNC), ar reģistrācijas nr.000323939 un statūtu kapitālu Ls 100.

29.12.95. saskaņā ar Rektoru padomes lēmumu par AIKNC īpašniekiem kā Rektoru padomes pārstāvji kļuva Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte, jo pašai Rektoru padomei nav juridiskās personas tiesību un tā nevar būt AIKNC dalībnieks. AIKNC statūtu kapitāls ir Ls 2000, no kuriem 40% pieder IZM, 30% — LU, 30% — RTU. Katram no trim AIKNC dalībniekiem pilnsapulcē ir viena balss.

AIKNC darbību vada Valde, kura sastāv no 4 locekļiem: vienu nozīmē IZM, vienu — RP, divus ievēlē dalībnieku pilnsapulce.

AIKNC operatīvo darbību veic direktors, kuru ievēlē dalībnieku pilnsapulce.

AIKNC uzdevumos ietilpst:

izstrādāt un saskaņot procedūras augstākās izglītības iestāžu un studiju programmu kvalitātes novērtēšanai un ekspertīzes veikšanai saskaņā ar Latvijas Republikas Izglītības likuma un Augstskolu likuma prasībām;

Izglītības un zinātnes ministrijas un citu valsts pārvaldes institūciju uzdevumā organizēt studiju programmu un augstskolu kvalitātes novērtēšanu;

veidot komisijas un darba grupas kvalitātes novērtēšanas un akreditācijas uzdevumu risināšanai;

iesaistīt ekspertus no citām valstīm vajadzīgo ekspertīžu veikšanā;

apkopot un izplatīt pieredzi, kas iegūta, veidojot un realizējot augstākās izglītības un zinātnes kvalitātes novērtēšanas un akreditācijas procesus.

Juridisko personu dibināto (privāto) augstskolu pārstāvniecība RP vai kādā citā organizācijā, kas piedalās AIKNC veiktā darba vadīšanā, ir problēma, kas kopīgi jārisina visām Latvijas augstskolām un Izglītības un zinātnes ministrijai. Pašlaik gan IZM, gan AIKNC sūta informāciju un organizē apspriedes un seminārus par kvalitātes novērtēšanas un akreditācijas jautājumiem, uzaicinot visas augstskolas piedalīties un izteikt savus priekšli-kumus. Konkrēti TMC atbildē uz IZM 29.02.96. priekšlikumu iesniegt pašnovērtēšanas rezultātus 01.05.96. izteica gatavību šos rezultātus iesniegt uz iziet akreditāciju 1996.gada novembrī. Ciešāku visu augstskolu sadarbību varētu izveidot ar Augstākās izglītības padomes, Latvijas Studentu apvienības, Latvijas Profesoru asociācijas un citu visu augstāko izglītību pārstāvošo organizāciju palīdzību.

2. Augstskolu licencēšanas noteikumi pēc Finansu ministrijas (FM) pieprasītās atkārtotās saskaņošanas (vēstule no FM saņemta 01.04.96.) sagatavoti nosūtīšanai uz MK Valsts un sociālo lietu komiteju. Noteikumu saskaņošanas process ilgst 2 mēnešus, jo līdz šim nav izdevies vienoties ar FM par Eiropas Savienības un Eiropas Padomes izvirzīto prasību apmierināšanu. FM uzskata par pietiekamu, ja visus ar licenču izsniegšanu augstskolām saistītos jautājumus risina tikai ierēdņi. IZM aizstāv viedokli, ka, pirmkārt, strīdu gadījumā, kā arī citos nepieciešamos gadījumos, jāizmanto eksperti. Kompetentu, neatkarīgu eksperu izmantošana augstskolu novērtēšanā ir viena no būtiskākajām Eiropas Padomes rekomendācijām. Visās Eiropas valstīs, kurās ir izveidotas vai pašlaik tiek veidotas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas sistēmas, galvenos lēmumus par augstskolu darba kvalitāti pieņem nevis valsts ierēdņi, kā to pieprasa FM, bet neatkarīgi eksperti, kuru darbu organizē daļēji augstskolu, daļēji valsts kontrolē esošas institūcijas. Latvijas diplomu starptautiska atzīšana un sekmīgas studentu apmaiņas organizēšana praktiski nebūs iespējama bez Latvijas augstskolu ES standartiem atbilstošas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas izveidošanas, kuras neatņemama sastāvdaļa ir augstskolu novērtēšana ar ārējo ekspertu palīdzību, sevišķi privāto augstskolu gadījumā.

Saskaņā ar IZM izstrādāto Augstskolu licencēšanas noteikumu projektu no augstskolām pieprasītās ziņas pēc formas ir tādas pašas kā akreditācijas noteikumos prasītās, bet jaunas augstskolas dibināšanas gadījumā attiecas uz augstskolas plānoto darbības uzsākšanas brīdi. Esošajām augstskolām var ieteikt sagatavot dokumentus saskaņā ar spēkā esošajiem akreditācijas noteikumiem, jo šajā aspektā būtisku atšķirību gan no pašlaik spēkā esošajiem licencēšanas noteikumiem, gan to jaunā varianta projekta nav, un sagatavoto informāciju varēs izmantot kā licences atjaunošanai, tā arī akreditācijai.

3. Visām privātajām augstskolām ir tiesības jebkurā brīdī iesniegt akreditācijai vajadzīgos dokumentus saskaņā ar 28.12.95. pieņemtajiem Augstskolu akreditācijas noteikumiem. Atbildi jādod 6 mēnešu laikā. Ministrs var pagarināt pieteikuma izskatīšanas laiku vēl par 6 mēnešiem.

TMC rektoram 29.02.96. nosūtītajā vēstulē IZM ierosināja sagatavot un iesniegt dokumentus akreditācijai līdz 01.05.96. TMC rektors Forands atbildes vēstulē 26.03.96. paziņoja par gatavību iesniegt dokumentus 1996.g. novembrī.

4. Augstskolu akreditācija notiek saskaņā ar 02.11.95. pieņemto Augstskolu likumu un 28.12.95. pieņemtajiem Augstskolu akreditācijas noteikumiem. (Svarīgākos pantus skat. pielikumā.) Saskaņā ar šiem dokumentiem IZM pilnvaro AIKNC veikt daļu ar augstskolu novērtēšanu saistīto organizatorisko uzdevumu.

5. AIKNC darbībā likumdošanas pārkāpumu nav. AIKNC varētu pārmest neziņošanu visām kompetentajām iestādēm par LR likumdošanai neatbilstošu augstākās izglītības mācību iestāžu darbību LR teritorijā. Dažas augstākās izglītības mācību iestādes, kā, piemēram, Starptautisko komercattiecību universitāte, darbojas bez licences, citām, kā Rīgas Starptautiskajai ekonomikas un biznesa administrācijas koledžai, nebija (līdz 19.03.96.) licences augstākās izglītības programmu īstenošanai. Līdz šim privātās augstskolas nav atrisinājušas problēmas, kas izriet no Augstskolu likuma prasības, ka visām augstkolām, arī privātajām, jābūt ar juridiskās personas statusu.

Augstākās izglītības un zinātnes

valsts ministrs P.Cimdiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!