• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nekustamo īpašumu atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.1996., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatos iecelti

Vēl šajā numurā

10.04.1996., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PROJEKTI

Par nekustamo īpašumu atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām

Saeimas frakcijas "Latvijas ceļš" iesniegts kārtējai plenārsēdei

1.pants. Likumā lietoti šādi termini:

1) akadēmiskās mūža organizācijas — studentu un studenšu korporācijas, akadēmiskās vienības, vienotnes konkordijas un citas studentu biedrības, kuras uzņem locekļus uz mūžu, to filistru un vecbiedru biedrības, kā arī minēto organizāciju apvienības;

2) akadēmisko mūža organizāciju īpašuma objekti — zemesgrāmatās reģistrētie šo organizāciju nekustamie īpašumi (zeme, ēkas).

2.pants. Atzīt par spēkā neesošiem laikā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam pieņemtos likumus, dekrētus, lēmumus, rīkojumus un citus normatīvos aktus daļā par akadēmisko mūža organizāciju slēgšanu un to īpašuma objektu atsavināšanu.

3.pants. Akadēmiskajām mūža organizācijām atjaunojamas īpašuma tiesības uz objektiem, kuri atsavināti, pamatojoties uz šā likuma 2.pantā minētajiem aktiem, izņemot gadījumus, kuri minēti likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 12.pantā, likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos” 12.pantā, likuma “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā” 2.panta otrajā un trešajā daļā un likuma “Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem” 6.pantā.

4.pants. (1) Ja akadēmiskās mūža organizācijas īpašuma objektu nav iespējams atdot (objekts nav saglabājies vai arī uz to attiecas šā likuma 3.pantā minētie izņēmumi), tā vērtība tiek kompensēta tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

(2) Akadēmiskās mūža organizācijas nevar pretendēt uz kompensāciju par Otrajā pasaules karā iznīcinātajiem īpašuma objektiem.

5.pants. Akadēmiskās mūža organizācijas īpašuma objekta sastāvs nosakāms atbilstoši īpašumu apliecinošajos dokumentos fiksētajam īpašuma sastāvam. Ja šādu dokumentu nav vai tie nav saglabājušies pilnībā, kā arī strīda gadījumā īpašuma objekta sastāvu konstatē tiesa.

6.pants. (1) Tiesības atgūt nelikumīgi atsavinātu īpašuma objektu ir akadēmiskajai mūža organizācijai, kura:

1) 1940.gada 17.jūnijā bija reģistrēta Latvijas Republikas Sabiedrisko lietu ministrijas Preses un biedrību departamentā;

2) saskaņā ar tiesas spriedumu ir tās akadēmiskās mūža organizācijas tiesību un pienākumu pārmantotāja, kam piederēja attiecīgais īpašuma objekts;

3) ir reģistrēta Tieslietu ministrijā likumā “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” noteiktajā kārtībā.

(2) Tiesības atgūt nelikumīgi atsavinātu īpašuma objektu ir tikai tādai akadēmiskajai mūža organizācijai, kura atbilst visiem šā panta pirmās daļas nosacījumiem.

7.pants. (1) Pamats jautājuma izskatīšanai par akadēmisko mūža organizāciju īpašuma objektu atdošanu ir attiecīgās organizācijas pieteikums, kas viena gada laikā pēc šā likuma stāšanās spēkā iesniedzams pilsētas domei vai pagasta padomei pēc īpašuma atrašanās vietas.

(2) Akadēmiskās mūža organizācijas īpašuma tiesības pierādāmas ar dokumentiem, bet, ja dokumenti nav saglabājušies, — ar tiesas spriedumu.

(3) Nekustamo īpašumu atdošana akadēmiskajām mūža organizācijām notiek saskaņā ar šo likumu un likumiem “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, “Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos”, “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā” un “Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem”.

8.pants. (1) Pilsētas dome vai pagasta padome pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas triju mēnešu laikā izskata pieteikumu un pieņem lēmumu par īpašuma objektu atdošanu vai par atteikumu atjaunot īpašuma tiesības.

(2) Čpašuma tiesības uz īpašuma objektu uzskatāmas par atjaunotām ar brīdi, kad īpašuma objekts likumā noteiktajā kārtībā nostiprināts zemesgrāmatā.

9.pants. (1) Akadēmiskās mūža organizācijas nav tiesīgas pieprasīt no līdzšinējā valdītāja maksu par atdodamā īpašuma objekta lietošanu līdz īpašuma tiesību atjaunošanai. Līdzšinējie valdītāji nav tiesīgi pieprasīt kompensāciju par īpašuma objekta uzturēšanu, remontu vai rekonstrukciju.

(2) Nekustamā īpašuma objekti, kas atrodas citu personu valdījumā, akadēmiskajām mūža organizācijām atdodami, nepasliktinot šo objektu stāvokli.

10.pants. Ja akadēmiskā mūža organizācija noteiktajā termiņā nav pieteikusies vai ja tā nav pierādījusi savas īpašuma tiesības, attiecīgie īpašuma objekti piekrīt valstij.

11.pants. Mākslas darbi un kultūras vērtības, kā arī objekti, kuri atzīti par kultūras pieminekļiem, akadēmiskajām mūža organizācijām atdodami, ievērojot likumu “Par kultūras pieminekļu aizsardzību”.

12.pants. (1) Juridisko personu pienākums ir atbrīvot akadēmiskajām mūža organizācijām atdodamās ēkas gada laikā no īpašuma tiesību atjaunošanas dienas.

(2) Akadēmiskajām mūža organizācijām atdodamo ēku pašreizējo īrnieku (fizisko personu) tiesības tiek aizsargātas likumā “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā” noteiktajā kārtībā.

13.pants. Latvijas Republikas valsts arhīvos esošie akadēmisko mūža organizāciju dokumentu oriģināli nav atprasāmi. Latvijas Republikas valsts arhīvi pēc akadēmisko mūža organizāciju pieprasījuma bez maksas izgatavo un izsniedz tām šo dokumentu norakstus.

14.pants. (1) Strīdus par īpašuma atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām izskata tiesa.

(2) Akadēmiskās mūža organizācijas lietās par nelikumīgi atsavinātā īpašuma atgūšanu atbrīvojamas no valsts nodevas un tiesu izdevumiem.

6.Saeimas deputāti: A.Panteļējevs, R.Apsītis, Ģ.V.Kristovskis, K.Lībane, I.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!