• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltiešiem kopīgs pētījums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.1996., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu augsta līmeņa tikšanās

Vēl šajā numurā

16.04.1996., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltiešiem kopīgs pētījums

Aizvadītajā nedēļā Žurnālistu namā risinājās seminārs, kas bija veltīts Baltijas valstu statistikas iestāžu veiktajiem pētījumiem ēnu ekonomikas apjomu noteikšanas un vērtēšanas metodoloģijā.

Semināru atklājot, Latvijas Valsts statistikas komitejas priekšsēdētājs Arvils Sautiņš secināja, ka ēnu ekonomikas graujošā darbība nav gājusi secen nevienai zemei — ne jaunajām valstīm Austrumeiropā, ne pieredzējušām valstīm Rietumos. “Svarīgi ir tas,” viņš sacīja, “ka Baltijas valstis kopīgi uzsākušas šīs izskaužamās parādības izsekošanu, pētīšanu un spērušas pirmo soli iegūto rezultātu analīzē.”

Arvils Sautiņš informēja, ka šajā seminārā katras valsts ekspertu grupu pārstāvji pastāstīs par saviem pētījumiem konkrētā ēnu ekonomikas jomā: Latvija — par ēnu ekonomikas ietekmi tirdzniecības sfērā; Lietuva — par ēnu ekonomikas ietekmi uz monetāro plūsmu valstī; Igaunija — par nodokļu maksātāju sociālajām un psiholoģiskajām problēmām.

Seminārā plašākus pārskatus nolasīja Lietuvas Statistikas departamenta direktore Danute Muravskaite, Latvijas ekspertu grupas vadītājs Remigijs Počs un Igaunijas Statistikas departamenta pārstāvis Johans Sillaste (Juhan Sillaste).

Savukārt Itālijas Statistikas institūta pārstāvji Klaudio Paskarella (Claudio Pascarella) un Mikaēla Žuvenāla (Micaela Jouvenal) novērtēja pārskatos sniegto informāciju un dalījās savā pieredzē, kā organizēt ēnu ekonomikas izpēti, kā metodoloģiski pareizi pētīt aizliegto ekonomisko darbību, nelikumīgo uzņēmējdarbību, ienākumu slēpšanas un nodokļu nemaksāšanas ekonomiskos un sociālos cēloņus.

Pēc semināra notikušajā preses konferencē Arvils Sautiņš apkopoja paveikto: semināra gaitā esot veiksmīgi apkopoti pirmie ēnu ekonomikas pētījumi Baltijas valstīs un notikusi plaša pieredzes apmaiņa. Augstu tikuši novērtēti Itālijas ekspertu solījumi arī turpmāk Latvijas, Lietuvas un Igaunijas speciālistiem sniegt metodoloģisku un cita veida palīdzību ēnu ekonomikas izpētē un ierobežošanā.

Vairis Ozols,
“LV” iekšpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!