• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Valsts prezidenta - ASV militārie speciālisti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.1996., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39892

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Politiskā organizācija "Latvijai un Ventspilij"

Vēl šajā numurā

23.04.1996., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Valsts prezidenta — ASV militārie speciālisti

Vakar, 22.aprīlī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar ASV sadarbības (militārās apmācības jomā) vadītāju Latvijā pulkvedi Veinu S.Kopu, kurš, beidzot savu 26 mēnešu ilgo darbu Latvijas un ASV kopīgās militārās kontaktgrupas programmas vadīšanā, atgriežas ASV. Tikšanās laikā bija klāt arī ASV militārais atašejs Latvijā ģenerālis Roberts V.Keršovs, ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers, vairāki ASV virsnieki un jaunais sadarbības programmas vadītājs pulkvedis Emerijs.

Tikšanās sākumā G.Ulmanis uzsvēra, ka viņa galvenais nolūks šodien bija pateikties Veinam S.Kopam par Latvijas armijas labā ieguldīto darbu un izteica vēlmi uzzināt, ar kādām pārdomām par Latvijas armiju Veins S.Kopa atstāj Latviju.

“Jūsu militārie komandieri ir lieliski. Jauni cilvēki, kas, pašaizliedzīgi strādājot, ātri uztver Rietumu idejas. Tādēļ būtu vēl labāk, ja Latvijā rastos iespējami vairāk šādu cilvēku, kas palīdzētu Jurim Dalbiņam un Jurim Eihmanim ar ierosinājumiem un idejām. Vēl kāda svarīga lieta, ko es gribētu uzsvērt, ir armijas budžets. Domāju, ka Latvijas armija ir pelnījusi daudz lielākus budžeta līdzekļus,” atbildēja V.S.Kopa. Prezidents piekrita šim secinājumam un uzsvēra, ka budžets nav tikai armijas problēma, bet gan visas valsts problēma, kas sakņojas ražošanā, apgrozījumā un nodokļos. “Arī pie šī trūcīgā budžeta mēs ar premjeru un aizsardzības ministru darīsim visu, lai armijai nepieciešamā daļa tiktu papildināta,” teica G.Ulmanis un piebilda, ka Latvijai nav nepieciešamības pēc milzu apjoma bruņojuma krājumiem, bet gan — vispirms ir nepieciešamība pēc nevainojama karavīra apģērba un cilvēcīgiem dzīves apstākļiem. Profesionālas armijas veidošana patlaban nav iespējama.

Sarunā piedalījās arī ASV gaisa spēku majors ģenerālis Džerolds P.Alens, kurš uzsvēra, ka ir cieši apņēmies veicināt praktiskos kontaktus starp abu valstu militārpersonām, un uzskata, ka Latvijas programma ir lielisks praktiskās programmas paraugs. Ģenerālis piebilda: “Viens no galvenajiem uzdevumiem šobrīd ir Latvijas karavīru dzīves standarta paaugstināšana, jo tikai tā var paaugstināt arī armijas kaujas spējas. Militārpersonu programmas ietvaros centīsimies nodrošināt jūsu armiju ar tām aktualitātēm, kas nepieciešamas, lai pilnvērtīgi varētu iesaistīties “Partnerattiecības mieram” procesā. Tā ir galvenā prioritāte.”

Sarunā G.Ulmanis minēja savu tikšanos ar NATO spēku Eiropas virspavēlnieku ģenerāli Džoulvanu un lūdza nodot viņam vissirsnīgākos sveicienus. Džerolds P.Alens no savas puses piebilda, ka ģenerālis izteicis lepnumu par to valstu karavīriem Bosnijā, ar kurām ASV ir sadarbības programmas (kopumā 14). Tostarp par Latvijas vienību.

ASV vēstnieks Latvijā informēja, ka jūlija vidū Latvijā notiks pirmās “Partnerattiecības mieram” mācības, kurās piedalīsies visu triju Baltijas valstu karavīri, sadarbības programmas pārstāvji un flotes kājnieku grupa no Mičiganas štata. Puse no šīm apmācībām paredzētā budžeta tiks izlietota kazarmu pārbūvei Ādažos, ko veiks ASV būvfirma.

Tikšanās noslēgumā G.Ulmanis kā piemiņu no Latvijas pulkvedim Veinam Kopam pasniedza suvenīru — kokā grieztu dekoratīvo šķīvi ar dzintara rotājumiem.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!