• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas pārstāvji pasaules parlamentu forumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.1996., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mūs vieno vēlēšanās iestāties Eiropas Savienībā" Atvadu preses konferencē

Vēl šajā numurā

24.04.1996., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Latvijas pārstāvji pasaules parlamentu forumā

Pagājušonedēļ, no 15. līdz 20.aprīlim, Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā (turku un citās valodās — Istanbulā) notika Starpparlamentu savienības 95.konference. Tajā piedalījās delegācijas no 117 valstu parlamentiem. Latviju šajā visas pasaules parlamentu locekļu apspriedē pārstāvēja Saeimas deputāti Aivars Endziņš (LC), Aristids Lambergs (LNNK), Māris Vītols (KDS) un Juris Zaķis (DP “Saimnieks”).

Preses konferencē Aivars Endziņš sacīja, ka kārtējās Starpparlamentu savienības konferences darbs norisinājies gan Starpparlamentu savienības Padomē, kuras sēdēs šoreiz piedalījās A.Endziņš un J.Zaķis, gan konferences plenārsēdēs, gan atsevišķajās komitejās, kurās tika sagatavoti pieņemto rezolūciju projekti. Papildus Padomes ierosinātajai konferences darba kārtībai plenārsēdē ar divu trešdaļu balsu vairākumu tika nolemts izskatīt arī rezolūciju par cīņu pret terorismu visās tā izpausmēs. Māris Vītols piedalījies tās komitejas darbā, kas apspriedusi minoritāšu tiesības. Juris Zaķis bijis komitejā, kur runāts par zivju krājumu saglabāšanu un regulēšanu.

Presē bijusi izplatīta informācija, ka notikšot īpaša parlamentāriešu humanitāro tiesību komitejas slēgtā sēde, kurā tikšot izskatītas lietas, kas saistītas ar Alfrēdu Rubiku un Larisu Laviņu. Tomēr nekāda sēde nav notikusi. Šīs komitejas vadītājs A.Endziņam sacījis, ka pēc iepazīšanās ar visiem pieprasītajiem dokumentiem un papildus informācijas saņemšanas nolemts, ka nav nepieciešams plašāk iztirzāt šo jautājumu. Kā izteicās A.Endziņš, tam esot “pielikts punkts”. Nekādi pārmetumi Latvijas pusei nav izteikti.

Māris Vītols, runājot par konferences rezolūciju attiecībā uz minoritāšu tiesībām, atzīmēja, ka joprojām starptautiskā līmenī nav izstrādāta minoritāšu definīcija. Tas rada problēmas ar minoritāšu noteikšanu dažādu valstu teritorijās. Tāpēc konference rezolūcijā aicinājusi ANO Cilvēktiesību komisiju beidzot izstrādāt vadlīnijas minoritātes definīcijai. Bet rezolūcija par minoritātēm tomēr pieņemta.

Aristids Lambergs atzina, ka konference Stambulā bijusi ļoti labi noorganizēta — gan delegātu apkalpošanas, gan drošības ziņā, gan citādi.

Nākamā, 96. Starpparlamentu savienības konference notiks šogad Ķīnā no 16. līdz 21.septembrim.

Mintauts Ducmanis,
“LV” Saeimas un valdības
lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!