• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par robežu Baltijas jūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.1996., Nr. 71 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39988

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirms Lietuvas prezidenta vizītes Diplomātiskajā salonā

Vēl šajā numurā

25.04.1996., Nr. 71

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Par robežu Baltijas jūrā

Pēc mēneša ilga pārtraukuma nupat, 22. un 23.aprīlī, Viļņā turpinājās Latvijas un Lietuvas valstu sarunas par abu valstu kopīgās jūras robežas noteikšanu. Latvijas delegāciju atkal vadīja valsts ministrs Ārlietu ministrijā Juris Sinka.

Vakar Saeimas namā sarīkotajā preses konferencē Juris Sinka sacīja, ka sarunu otrā raunda rezultāti ir novērtēti kā apmierinoši, ka ir veikts vēl viens solis uz priekšu.

Panākta vienošanās, ka 1927.gada “gala akts”, ko pieņēma Latvijas un Lietuvas kopīgā robežkomisija, joprojām ir spēkā.

Šajā dokumentā bija noteikta trīs jūdžu jeb aptuveni piecu kilometru jūras teritoriālā robeža. Lietuvas puse tam piekrita. Bet Latvijas pārstāvji, raugoties pragmatiski uz robežu stāvokli, nevarēja ignorēt arī Kuršu kāpu rajonu, un līdz ar to jūras robežas noteikšana būtu saistāma arī ar šo Lietuvas jūras robežas daļu.

Nākamā abu valstu delegāciju sēde notiks Rīgā 6. un 7.maijā, laikā, kad Latvijā viesosies Lietuvas prezidents A.Brazausks. Pēc J.Sinkas domām, tieši šis apstāklis varētu paātrināt sarunu gaitu.

Savukārt Lietuvas pārstāvji izteikušies, ka viņi neesot saņēmuši nekādus norādījumus no savas valdības, kas kaut kādā veidā būtu vērsti uz sarunu novilcināšanu.

Sarunās neesot pievērsta uzmanība ģeoloģiskajiem jautājumiem — runāts tikai par jūras robežu. Lietuvas puse atbalstījusi Latvijas viedokli, ka būtu jānosaka kopīga ekonomiskā jūras robeža, kas iesniedzas mūsu 12 jūdžu zonā.

Pēc tam projicēšana skartu ekonomiskās zonas kontinentālā sliekšņa delimitāciju. Tā varētu būt lauzta līnija. Bet tur varētu būt trīs dažādi varianti, par kuriem tiks runāts nākamajās abu valstu delegāciju sēdēs.

Ir izteiktas optimistiskas vēlmes, ka nākamajā sarunu raundā jau varētu būt sagatavots līguma projekts, tādējādi radot pamatu dialoga veiksmīgam noslēgumam.

Līdzšinējās sarunas, pēc J.Sinkas domām, bijušas ļoti lietišķas. Neesot tiesa, ka abām pusēm būtu atšķirīgi uzskati attiecībā uz 1982.gada starptautisko konvenciju par jūras robežām. Gluži otrādi, nekādu domstarpību šajā ziņā nav bijis.

Mintauts Ducmanis,
“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!