• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dānijas bruņoto spēku komandieris admirālis Hanss Garde - Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.1996., Nr. 80/81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40072

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frakciju viedokļi pēc 2. maija plenārsēdes

Vēl šajā numurā

09.05.1996., Nr. 80/81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Dānijas bruņoto spēku komandieris
admirālis Hanss Garde — Latvijā

7. un 8.maijā Latvijā divu dienu oficiālā vizītē uzturējās Dānijas bruņoto spēku komandieris admirālis Hanss Garde. Tā bija pirmā Dānijas bruņoto spēku komandiera vizīte Latvijā.

Admirālis Hanss Garde ir dzimis 1939.gada 22.janvārī. No 1957. līdz 1961.gadam mācījies Dānijas Karaliskajā jūras akadēmijā. 1961.gadā leitnanta pakāpē H.Garde sāka dienestu Dānijas kara flotē. 1996.gadā viņš tika iecelts par Dānijas bruņoto spēku komandieri.

Par sekmīgu militāro darbību admirālis H.Garde ir apbalvots ar vairākiem Dānijas, Francijas un citu valstu ordeņiem. Viņš ir arī vairāku militārajai tematikai veltītu grāmatu un daudzu publikāciju autors.

7. un 8.maijā, uzturoties Latvijā, H.Garde tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru Andri Līgotni, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vadību. Viesis vēl apmeklēja Latvijas NBS mācību centru Ādažos.

Vakar, 8.maijā, Kara muzejā notika preses konference, kurā ar žurnālistiem tikās Dānijas bruņoto spēku komandieris admirālis Hanss Garde un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ZS pulkvedis Juris Dalbiņš (attēlā zemāk).

Admirālis H.Garde teica:

— Būdams jūrnieks, esmu ar kuģiem daudz braucis pa Baltijas jūru, tomēr Latvijā un Rīgā esmu pirmo reizi. Šī oficiālā vizīte Latvijā man sagādā prieku un gandarījumu. Dānijas un Latvijas militārā sadarbība sākās 1993.gadā. 1994.gada janvārī tika parakstīts Dānijas Aizsardzības ministrijas un Latvijas Aizsardzības ministrijas sadarbības līgums. Čstenojot šo līgumu, notiek visai plaša militāra sadarbība. Tās ietvaros ietilpst gan mana vizīte Latvijā, gan Dānijas palīdzība Latvijas karavīru sagatavošanā kaujas darbībai NATO miera uzturēšanas spēkos bijušās Dienvidslāvijas teritorijā. Patlaban latviešu karavīri Dānijas bataljona sastāvā jau veic miera uzturēšanas misiju Bosnijā. Pēc desmit dienām mēs kopā ar Latvijas NBS komandieri Juri Dalbiņu apciemosim dāņu un latviešu karavīrus Bosnijā.

J.Dalbiņš izteica gandarījumu par Dānijas bruņoto spēku komandiera sekmīgo vizīti Latvijā un pateicās par Dānijas plašo palīdzību (dažāda veida militārā tehnika, ekipējums, apgērbi, apavi, virznieku un karavīru apmācīšana). J.Dalbiņš teica:

— Par Dānijas sniegtās militārās palīdzības rezultātiem admirālis Gardes kungs varēja pārliecināties šodien, kad Ādažos NBS mācību centrā iepazinās ar Mobilo strēlnieku brigādi. Gardes kungs tikās ar mūsu puišiem, kas Dānijā beiguši jaunāko virsnieku kursus un turpina dienestu Mobilo strēlnieku brigādē. Mēs vienojāmies ar Gardes kungu, ka Dānija turpinās sniegt plašu militāro palīdzību Latvijai. Tomēr īpaši cieša sadarbība turpmāk būs Dānijas Gaisa spēkiem un Latvijas Gaisa spēkiem.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kādēļ no visām Skandināvijas valstīm tieši Dānija Latvijai sniedz vislielāko militāro palīdzību, admirālisH.Garde teica:

— Uz šo jautājumu es varu atbildēt tikai daļēji. Viens no iemesliem ir tas, ka Dānija kādreiz bija tādā pašā vēsturiskā situācijā kā Latvija. Otrā pasaules kara laikā Dāniju okupēja nacistiskā Vācija. Dānijas armija tika izformēta, tās apbruņojumu rekvizēja. Pēc tam, kad 1945.gadā Dānija atguva valstisko neatkarību, mums savus bruņotos spēkus nācās veidot pilnīgi no jauna. Tādēļ Dānija saprot Latvijas grūtības un problēmas gan militārajā, gan citās valsts veidošanas jomās.

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”



Pie Valsts prezidenta

Vakar, 8.maijā, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Dānijas bruņoto spēku virspavēlnieku admirāli Hansu Gardi.

Guntis Ulmanis atzīmēja, ka būtisks ir Dānijas atbalsts Latvijas integrācijai Eiropas Savienības un NATO struktūrās, kurās Dānijai jau ir zināma autoritāte. Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Dānijas palīdzību Latvijas bruņoto spēku veidošanā. Gan G.Ulmanis, gan H.Garde bija vienisprātis, ka svarīgākais šajā ziņā ir karavīru izglītošana, kas prasa laiku. H.Garde pastāstīja, ka pēc Otrā pasaules kara Dānijai savas aizsardzības struktūras nācies veidot no jauna. Tāpēc noderīgs varētu būt Dānijas padoms — kam uzmanību pievērst vispirms un kas sākotnēji nav tik svarīgs.

Kopumā Dānijas bruņoto spēku virspavēlnieks atzinīgi novērtēja Latvijas un Dānijas sadarbību un izteica cerību, ka tā nākotnē aizvien paplašināsies, ir jāturpina strādāt gan Baltijas bataljona pilnveidošanā, gan jāveic kopīga miera uzturēšanas misija bijušajā Dienvidslāvijā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!