• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Deputātu pieprasījumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.1996., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likumprojektu iesniegumi

Vēl šajā numurā

14.05.1996., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Deputātu pieprasījumi

Dokuments nr. 830

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram M.Gailim

Godātais M.Gaiļa kungs!

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nolikuma 4. punkts nosaka, ka viens no ministrijas galvenajiem uzdevumiem ir izstrādāt un kopīgi ar citām valsts institūcijām īstenot valsts reģionālās attīstības politiku. Šī paša nolikuma 9.1. punkts nosaka, ka ministrs ir atbildīgs par ministrijas darbību, tās stratēģiju un uzdevumu izpildi.

Nu jau ir pagājuši vairāk nekā 4 mēneši kopš Jūsu darbības ministra amatā, tajā laikā bezdarbs Latvijas reģionos, sevišķi Latgalē, ir sasniedzis īpaši kritisku līmeni, atsevišķās pašvaldībās reģistrētais bezdarbnieku skaits pārsniedz 1/3 no visiem darbspējas vecumā esošajiem iedzīvotājiem. Neveiksmīgas valsts reģionālās politikas dēļ daudzām pašvaldībām nav dota iespēja iegūt budžetā līdzekļus, kas nepieciešami to likumā noteikto iedzīvotājiem nepieciešamo funkciju pildīšanai. Šajā situācijā mēs pieprasām no Jums atskaiti par Jūsu pienākumu izpildi:

1) kādus konkrētus pasākumus Jūs esat veicis bezdarba problēmas tūlītējai risināšanai Latvijas reģionos?

2) ko Jūs esat konkrēti darījis uzņēmējdarbības vides uzlabošanai tieši bezdarba visvairāk skartajos reģionos?

3) kāda ir jūsu ministrijas reģionālās attīstības koncepcija? Vai tā paredz ko citu vēl bez iecerētās administratīvi teritoriālās reformas, kas neatstāj tiešu ietekmi uz saimnieciskās darbības uzlabošanos? Kādus pasākumus no Jūsu pasākumu plāna reģionālajā attīstībā Jūs esat jau paspējis realizēt?

4) kāda ir Jūsu nostāja attiecībā pret reģionālajai saimnieciskajai darbībai nepieciešamo dominējošā stāvokļa izmantošanas iespēju ierobežošanu atsevišķās saimniecības nozarēs? Kā tā ir savienojama ar Jūsu rīcību, bremzējot monopoldarbības uzraudzības komitejas iniciatīvu kļūt no Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošas iestādes par MK vai Saeimas pakļautībā esošu iestādi, kas būtu mazāk atkarīga no dažādu izpildvaras institūciju spiediena un tādējādi varētu labāk realizēt savas funkcijas visu Latvijas pilsoņu interesēs?

Saeimas deputāti: K.Čerāns, J.Kušnere, A.Saulītis, J. Strods, J. Mauliņš, E.Grīnbergs, E.Zelgalvis, O.Dunkers, G.Gannusa, O.Kostanda

1996. gada 9. maijā

 

Dokuments nr. 831

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram M.Gailim

Godātais M.Gaiļa kungs!

Saeimas deputāti pieprasa no Jums paskaidrojumus:

1) par Jūsu lomu VARA ministrijas organizētajos priekšlaicīgajos būvdarbos Dobeles rajona Gardenē, kur paredzēts izveidot bīstamo atkritumu novietni;

2) par vienotas bīstamo atkritumu saimniecības koncepcijas trūkumu, risinot atsevišķas šīs jomas problēmas.

Lūdzam atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Kādēļ pēc VARAM pasūtījuma bez projekta saskaņošanas likumīgajā kārtībā jau vairāk nekā trīs mēnešus pirms MK lēmuma notiek nelikumīga būvniecība (meža izciršana, zemes darbi, kabeļu līniju ierīkošana, liela apjoma celtniecība un namdaru darbi) Dobeles rajona Autu pagastā —Garkalnē, kur paredzēts ierīkot bīstamo atkritumu novietni?

2. Kā saprotama jūsu ministrijas valsts ministra I.Emša u.c. amatpersonu apgalvojumi (pareizāk sakot, dezinformācija) Auru pagasta padomes deputātiem, Dobeles rajona padomes deputātiem un, it īpaši, iedzīvotājiem, ka Garkalnē atradīsies tikai lauksaimniecības pesticīdu pagaidu novietne, kaut gan dokumentos tiek minēts objekta nosaukums — bīstamo atkritumu novietne? Vai ministrijā ir kādā dokumentā fiksēts, ka šajā objektā bez lauksaimniecības pesticīdiem citu bīstamo atkritumu novietošana nav plānota? Vai arī ministrijas vadība uzskata, ka bīstamo atkritumu jēdziens nav plašāks par lauksaimniecības pesticīdu jēdzienu?

3. Vai uzsākot bīstamo atkritumu pagaidu uzglabāšanas vietas izveidi Dobeles rajona Garkalnē, paredzot, ka vēlāk sadedzināšanai piemērotie atkritumi tiks nogādāti uz Brocēniem, jūsu vadītā ministrija varēja darbus sākt pirms atkritumu pārvietošanas iespējas uz Brocēniem saskaņošanas ar a/s “Brocēni”, kā arī Brocēnu un Saldus rajona pašvaldībām?

Vai jūs nepieļaujat iespēju, ka ņemot vērā ārkārtīgi bīstamu un termiski transformētu neprognozējamu vielu nonākšanas iespēju atmosfērā, kas var nopietni apdraudēt Brocēnu un Saldus iedzīvotāju veselību, šīs pašvaldības var nedot savu piekrišanu bīstamo atkritumu dedzināšanas ierīkošanai Brocēnos, kas tādējādi izjauktu visus jūsu plānus bīstamo atkritumu uzkrāšanas un apstrādes saimniecības izveidošanai Latvijā, ja jums šādi plāni vispār ir?

Lūdzma pevienot atbildei:

1) bīstamo atkritumu novietnes Garkalnē ar visiem uz šo brīdi esošajiem tā saskaņošanas dokumentiem;

2) MK lēmuma par bīstamo atkritumu novietnes izveidošanu Garkalnē kopiju;

3) nepieciešamajās institūcijās saskaņotu un apstiprinātu plānu — projektu par bīstamo atkritumu saimniecības izveidošanu Latvijā kopumā, ja tāds ir jūsu rīcībā.

 

Pielikumā:

1) 03.04.96. VARAM projektu departamenta direktora Z.Brūvera vēstules Dobeles rajona Auru pagasta Padomes priekšsēdētājai kopija (viena lapa).

2) VARA ministra M.Gaiļa 21.02.96. vēstules a/s “Brocēni” dibinātājiem kopija (divas lapas).

Saeimas deputāti: K.Čerāns, J.Kušnere, A.Saulītis, J.Strods, J.Mauliņš, E.Grīnbergs, E.Zelgalvis, O.Dunkers, G.Gannusa, O.Kostanda

1996. gada 9. maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!