• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kirgizstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Borubeks AŠirovs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1996., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un NATO sarunām

Vēl šajā numurā

15.05.1996., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauni valstu un tautu pilnvarotie pārstāvji Latvijā

Kirgizstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais
vēstnieks Borubeks Aširovs

Svinīgajā akreditācijā

Vakar, 14.maijā, Rīgas pilī notika Kirgizstānas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Borubeka Aširova akreditācija.

Iesniedzot savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam, Borubeks Aširovs teica:

— Jūsu ekselence, prezidenta kungs!

Es ļoti priecājos par iespēju apsveicināties ar jums un Kirgizstānas Republikas prezidenta Askara Akajeva vārdā nodot vislabākos novēlējumus jums personīgi, prezidenta kungs, kā arī miera un labklājības novēlējumus jūsu valstij.

Man ir liels gods iesniegt jums akreditācijas vēstuli, ar ko Kirgizstānas prezidents ieceļ mani par ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā.

Šajā svinīgajā dienā man ir īpaši patīkami pieminēt, ka Kirgizstānai un Latvijai jau izsenis ir labas, draudzīgas attiecības, balstītas savstarpējā sapratnē un cieņā. Tam apliecinājums ir fakts, ka abas valstis nekavējoties ir atzinušas viena otras neatkarību. 1994. gada oktobrī Biškekā parakstītais līgums par sadarbību tirdzniecībā un ekonomikā pavēra jaunu ceļu ieinteresēto uzņēmumu un organizāciju partnerattiecībām. Jau tagad savstarpējās tirdzniecības preču indikatīvajā sarakstā ir 44 vienības. Esmu pārliecināts, ka tas ir tikai sākums savstarpējo iespēju realizēšanā, kas noteikti izvēršams ar jauniem Latvijas un Kirgizstānas ilgtermiņa līgumiem, uzskatu par savu pienākumu strādāt pie šī jautājuma.

Domāju, ka pašreizējās pozitīvās izmaiņas mūsu valstīs palīdzēs izkristalizēt precīzākus saskares punktus ministriju, pārvalžu un biznesa aprindu vidū. Domāju arī, ka jaunu impulsu saņems kontakti prezidentu, parlamentu, valsts, sabiedrisko institūciju un cilvēku individuālo attiecību līmenī.

Mūsu ieskatā Kirgizstānas un Latvijas Republikas apņēmība sekot brīvības, demokrātijas, cilvēktiesību principiem un citām vispāratzītām vērtībām, tāpat sabiedrisko attiecību radikāla reformēšana kalpo kā stabila saikne visaptverošas sadarbības intensificēšanai.

Es kā Kirgizstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks jūsu valstī gribētu jums, prezidenta kungs, apliecināt, ka darīšu visu iespējamo, lai mūsu valstis vienmēr dzīvotu mierā, draudzībā un savstarpējā sapratnē un attīstītu dinamisku, vienlīdzīgu un abpusēji izdevīgu sadarbību dažādās savstarpēji interesējošās nozarēs.

Ar šādiem labiem, patiesiem nolūkiem es uzņemos savus diplomāta pienākumus un ceru sagaidīt no jūsu puses, prezidenta kungs, no parlamenta un citām oficiālām Latvijas Republikas institūcijām sapratni un atbalstu.

Lūdzu, pieņemiet, prezidenta kungs, manas dziļākās cieņas apliecinājumus.

Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis atbildes uzrunā teica:

— Jūsu ekselence, apsveicu jūs kā Kirgizstānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

Jau kopš pirmajiem Atmodas gadiem mums veidojās labas attiecības, un arī jūsu valsts attīstībā bija redzamas daudzas jaunas iezīmes, kas mums bija kopīgas. Tagad ir visas iespējas mūsu attiecības veidot vēl ciešākas un draudzīgākas. Es domāju, ka līgumi, kas jau ir noslēgti starp mūsu valstīm, ir labs pamats turpmāko līgumu slēgšanai un sadarbībai. Latvija gatavojas tuvākajā laikā iecelt savu vēstnieku jūsu valstī. Izmantojot mūsu potenciālu, mūsu ostas, mūsu tranzīta iespējas un jūsu dabas bagātības, domāju, var veidoties laba ekonomiskā sadarbība.

Latvija aktīvi iesaistījusies ceļā uz Eiropas integrāciju, konkrēti, uz Eiropas Savienību un citām Eiropas institūcijām. Strauji attīstoties Āzijas ekonomikai un Āzijas politikai un strauji attīstoties Eiropas un Āzijas sadarbībai, ir ļoti būtiski, lai labas attiecības veidotos arī starp atsevišķām valstīm.

Jūsu ekselence, esmu pārliecināts, ka visi labākie Kirgizstānas un Latvijas sadarbības gadi ir vēl priekšā un ka ar jūsu stāšanos šajā ļoti atbildīgajā amatā aktivizācija starp abām mūsu valstīm gan ekonomikā un politikā, gan kultūras un mākslas jomā kļūs arvien redzamāka. Mēs vienmēr esam augstu vērtējuši jūsu valsts prezidenta principiālo un patstāvīgo nostāju daudzos jautājumos. Un es gribētu apliecināt savu cieņu un nodot jūsu valsts prezidentam mūsu vislabākos vēlējumus!

Pēc oficiālās akreditācijas ceremonijas vēstnieks pastāstīja par valstī izvērsto privatizācijas un fermerizācijas procesu, skarot arī Kirgizstānas tautsaimniecības attīstības problēmas. Tika pārrunātas arī Kirgizstānas dabas resursu izmantošanas iespējas.

Latvijas Valsts prezidents izteica savu viedokli, ka nepieciešama abu valstu valdības un biznesa aprindu pārstāvju tikšanās, kā arī uzsvēra, ka attīstāma starpvalstu attiecību līgumiskā bāze.

 

Kirgizstānas Republikas vēstnieks Latvijā Borubeks Aširovs

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Vakar, 14.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Kirgizstānas Republikas vēstnieku Latvijā Borubeku Aširovu. Sveicot viesi Saeimā, Ilga Kreituse uzsvēra, ka Latvija ar interesi seko neatkarīgās Kirgizstānas veidošanās procesam un atbalsta Latvijas un Kirgizstānas sadarbības attīstīšanu. Saeimas priekšsēdētāja tāpat izteica atbalstu parlamentāro sakaru veicināšanai, jo Saeimas pieredze rāda, ka valdībām ir daudz vieglāk pieņemt konkrētus lēmumus, ja pirms tam ir notikusi diskusija parlamentos.

Tikšanās laikā vēstnieks informēja par Kirgizstānas valsts attīstību pēdējo piecu gadu laikā, kā arī valsts centieniem ārpolitikas jomā, kas vērsti uz sadarbību gan ekonomikā, gan politikā. Čpašu uzmanību vēstnieks veltīja Kirgizstānas iekšpolitikas jautājumu analīzei. Velkot paralēles ar Latvijas attīstību šajā laikā, Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka Latvijā ir sācies valsts stabilizācijas posms, kad galvenā uzmanība veltāma ekonomiskās situācijas uzlabošanai un sociālo jautājumu risināšanai. Latvija ir ieinteresēta turpināt konstruktīvu dialogu ar Kirgizstānu un uzskata, ka ir labas iespējas savstarpējo attiecību attīstīšanai. Saeimas priekšsēdētāja pozitīvi novērtēja Kirgizstānas Republikas lēmumu iecelt savas valsts vēstnieku Latvijas Republikā un izteica cerību, ka tam būs liela praktiska nozīme.

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 14. maijā, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles viesojās Minskā rezidējošais Kirgizstānas vēstnieks Latvijā Borubeks Aširovs.

B.Aširovs izklāstīja Kirgizstānā notiekošo ekonomisko reformu būtību un uzsvēra brīvo ekonomisko zonu veidošanu, kas veicina strauju Rietumu kapitāla ieplūšanu valstī. Runājot par sasniegto lauksaimniecības jomā, vēstnieks uzsvēra, ka Kirgizstānā 70% lauksaimniecības produkcijas ražo privātīpašnieki.

A.Šķēle piedāvāja Kirgizstānai aktivizēt preču tranzītu caur Latvijas ostām.

Sarunu gaitā tika apspriesta nepieciešamība noslēgt līgumus par investīciju aizsardzību, par dubultās aplikšanas ar nodokļiem novēršanu, par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām un citus.

“Latvijas Vēstnesim”

Tūlīt pēc sarunas ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani Borubeks Aširovs labprāt atbildēja arī uz “Latvijas Vēstneša” jautājumiem.

 

— Jūsu ekselence, apsveicu jūs ar stāšanos vēstnieka amatā Latvijā! Kā jūs esat iecerējis īstenot savus vēstnieka pienākumus Latvijā, ņemot vērā, ka jūsu rezidence atrodas Minskā?

— Vispirms gribu teikt, ka mums ir tiešām nopietni nodomi attīstīt sadarbību ar Baltijas valstīm. Tas nozīmē, ka uz Baltijas valstīm, tai skaitā Latviju, mēs brauksim visai bieži. Jā, mūsu vēstniecība jau ceturto gadu atrodas Minskā. Taču man ir labi kontakti ar Latvijas vēstnieku Baltkrievijā Jāni Lovniku. Mēs ar viņu jau esam runājuši par turpmāko sadarbību, piemēram, es no jūsu vēstniecības saņemu plašu informāciju par Latviju.

Attiecībā uz mūsu tirdzniecības un ekonomisko sakaru attīstību šogad plānojam radīt iestrādes vairāku juridisko līgumu noslēgšanai. Tie veidos mūsu sadarbības tiesisko pamatu. Šodien man bija interesanta saruna ar Latvijas ārlietu ministru, kurš uzsvēra nepieciešamību noslēgt vienošanos par starpresoru konsultācijām.

Tāpat runājām par vienošanos attiecībā uz tirdzniecību un ekonomisko sadarbību. Paredzēta ekonomikas nozares pārstāvju delegāciju un ministru vizīšu apmaiņa, bet pēc tam, iespējams, tiks organizētas arī vizītes augstākajā līmenī. 1994. gadā Kirgzstānā viesojās plaša Latvijas uzņēmēju delegācija, un mums par viņiem palika vislabākie iespaidi. Tagad pie mums jau tiek pārdotas daudzas Latvijas preces, piemēram, ļoti lielā cieņā ir jūsu mēbeles. Sadarbībai ir tiešām laba nākotne, un pašreizējo līmeni es nosauktu tikai par sākumu.

— Paldies! Labu veiksmi jums jūsu atbildīgajā mūsu valstu un tautu tuvināšanas amatā!

 

Par jauno vēstnieku

Borubeks Aširovs dzimis 1956. gada 13. februārī. Septiņpadsmit gadu vecumā B. Aširovs sāka strādāt par tehniķi Biškekas Sverdlova rajona milicijas nodaļā. Pēc karadienesta Borubeks Aširovs mācījās augstākajā komjaunatnes skolā Maskavā, ko beidza 1980. gadā.

Trīs gadus Borubeks Aširovs strādāja par nodaļas vadītāju Talasas komjaunatnes apgabala komitejā, bet pēc tam divus gadus bija komunistiskās partijas Talasas apgabala komitejas lektors. No 1985. līdz 1988. gadam Borubeks Aširovs studēja PSKP centrālās komitejas Sabiedrisko zinātņu akadēmijas aspirantūrā. 1988. gadā viņš ieguva filozofijas zinātņu kandidāta grādu. Pēc tam B. Aširovs divus gadus strādāja par sektora vadītāju Kirgizstānas komunistiskās partijas centrālajā komitejā, bet no 1989. līdz 1991. gadam bija PSKP CK referents.

No 1991. līdz 1993. gadam Borubeks Aširovs bija Kirgizstānas Republikas prezidenta aparāta vadītāja vietnieks. 1993. gadā viņš tika iecelts par Kirgizstānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Baltkrievijā un pilda šos pienākumus arī pašlaik. Viņa rezidence atrodas Minskā.

Borubeks Aširovs ir precējies, ģimenē ir divi bērni.

Valsts prezidenta, Saeimas un Valdības preses dienesti,
“LV” ārpolitikas redaktors Jānis Ūdris
Foto: Māris Kaparkalējs un Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!