• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par SIA "Bauskas klēts" Starptautiskās rekonstrukcijas un attīstības bankas (Pasaules bankas) kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām veikto revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1996., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Filipīnu Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Rosario G.Manalo

Vēl šajā numurā

15.05.1996., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 07.05.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontroles dokumenti

Revīzijas lieta nr. 5.1–2–71/730

Latvijas Republikas Valsts kontroles
Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta
kolēģijas lēmums Rīgā 1996. gada 7. maijā

Par SIA “Bauskas klēts” Starptautiskās rekonstrukcijas un attīstības bankas (Pasaules bankas) kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām veikto revīziju

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētāja — departamenta direktore, VK padomes locekle E. Bernāne

un kolēģijas locekļi: A.Svirido, V.Vilciņš, J.Āboliņš,

izskatot 1996. gada revīzijas rezultātus “Par Starptautiskās rekonstrukcijas un attīstības bankas (Pasaules bankas) kredīta izlietošanu un atmaksas iespējām SIA “Bauskas klēts””, piedaloties Finansu ministrijas Investīciju valsts politikas padomniecei I.Graudiņai, Finansu ministrijas Ārējā parāda vadības departamenta vecākajai referentei A.Leiko un SIA “Bauskas klēts” direktoram Rolandam Vinogradovam,

konstatēja:

1. SIA “Bauskas klēts” reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā 1992. gada 30. janvārī ar reģ. nr. 360300040. Juridiskā adrese — Bauskā, Čslīces ielā 9.

Sabiedrības pašreizējais pamatkapitāls pēc 1995. gada 29. decembrī izdarītajiem grozījumiem sastāda Ls 56 265. Sabiedrības dalībnieki:

Rolands Vinogradovs (direktors) ar kapitāla daļu Ls 22 506;

Aivars Upenieks (bijušais direktors) ar kapitāla daļu Ls 22 506

un Kaspars Greiselis ar kapitāla daļu Ls 11 253.

2. Kredīts 250 000 ASV dolāru apmērā kondicionētās vasaras kviešu sēklas iegādei SIA “Bauskas klēts” tika iedalīts ar Pasaules bankas kredīta koordinācijas darba grupas apspriedes, piedaloties A.Bataragai (priekšsēdētāja) un D.Cālītim, A.Gūtmanim, A.Skultem un T.Tālentam, 1994. gada 28. marta protokolu nr. 13.

1994. gada 29. jūlijā tiek parakstīts kontrakts nr. 1/1/54/01 ar specifikācijām starp SIA “Bauskas klēts” un Lietuvas a/s “Grūdtarna” par 4000 tonnu ziemas kviešu sēklas iepirkšanu un piegādi, paredzot Pasaules bankas apmaksu akreditīva formā.

3. 1. augustā a/s “Grūdtarna” un SIA “Bauskas klēts” noslēdz līgumu kā pielikumu kontraktam. Ar šo līgumu abas līgumslēdzējas puses bez Pasaules bankas piekrišanas atbrīvo sevi no atbildības par daļēju vai pilnīgu līguma neizpildi sausuma un neražas gadījumos.

Līgumā iekļauts arī nosacījums, ka, rodoties minētajiem apstākļiem, pircējam ir tiesības pieprasīt saņemt pārtikas kviešu graudus vai skaidru naudu.

4. Uz noslēgtā kontrakta pamata 1994. gada 30. augustā tika noslēgts līgums starp Finansu ministriju un SIA “Bauskas klēts” par Pasaules bankas piešķirtā kredīta 250 000 ASV dolāru atmaksāšanu (līgums), paredzot sākt to dzēst 1998. gada martā un pilnīgi atgriezt līdz 2000. gada 5. martam.

Kredīta piešķiršanas mērķi šai līgumā no Finansu ministrijas puses nav uzrādīti.

5. 1994. gada 3. oktobrī a/s “Grūdtarna” informē sabiedrību, ka sakarā ar sausumu Lietuvā kviešus tā piegādāt nevar.

Sabiedrība, slēpjot šos faktus no Pasaules bankas un Finansu ministrijas, 1994. gada 24. oktobrī pieprasa a/s “Grūdtarna” kredītlīdzekļus pārskaitīt uz fiziskās personas bijušā “Bauskas klēts” komercdirektora Daiņa Lagzdiņa kontu nr. 751316 Vācijas bankā “Halstenbeker Bank EG”.

A/s “Grūdtarna”, fiktīvi noformējot dzelzceļa transporta pavadzīmes u.c. dokumentus par kviešu sēklas nosūtīšanu uz Latviju, nelikumīgi atver akreditīvu un 250 000 ASV dolāru ieskaita D.Lagzdiņa kontā Vācijā.

SIA “Bauskas klēts” daļu šā kredīta līdzekļu izņem skaidrā naudā, kā arī izlieto citām vajadzībām.

6. Pēc Pasaules bankas ierosinājuma Finansu ministrija, realizējot savas kontroles funkcijas, noslēdza līgumu ar auditorfirmu “Coopers & Lybrand” par SIA “Bauskas klēts” kontrakta izpildes pārbaudi. Saņemot negatīvu atzinumu par Pasaules bankas kredīta līdzekļu izlietošanu, Finansu ministrija 1995. gada oktobrī un decembrī pieprasa sabiedrībai atmaksāt aizdevumu un dzēst procentus.

Auditpārbaudes izdevumi Ls 6215 apmērā segti no Finansu ministrijas rezerves fonda. Finansu ministrija neveica šīs summas piespiedu piedziņu no sabiedrības “Bauskas klēts”, līdz ar to valstij radīti zaudējumi 6215 latu apjomā.

7. SIA “Bauskas klēts” 1996. gada 15. janvārī paziņo Finansu ministrijai, ka šogad atmaksās kredītu tikai 20 000 ASV dolāru. Minēto summu sabiedrība šī gada 17. janvārī pārskaitīja Finansu ministrijai.

Valsts kontroles pārbaudes laikā šā gada aprīlī sabiedrība pilnīgi dzēš atlikušā kredīta daļu 240 503,41 ASV dolāru (kā arī nomaksā procentus par kredīta lietošanu).

8. Finansu ministrija 1995. gada novembrī Pasaules bankas kredīta pārbaudes materiālus par SIA “Bauskas klēts” un Lietuvas Republikas a/s “Grūdtarna” nelikumīgo darbību iesniedza LR Iekšlietu ministrijai.

1995. gada 21. novembrī Policijas departamenta Kriminālpolicijas pārvalde par Pasaules bankas kredīta līdzekļu nelikumīgu izlietošanu pret SIA “Bauskas klēts” dalībniekiem ierosināja krimināllietu nr. 81523495 par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Pašreiz notiek lietas izmeklēšana.

Kolēģija, izvērtējot atskaites ziņojumu un pārbaudes materiālus, kā arī pamatojoties uz 1993. gada 28. oktobra likuma “Par Valsts kontroli” 33. pantu,

nolēma:

1. Atzīt, ka revīzijā atklātie normatīvo dokumentu un tiesisko aktu pārkāpumi atspoguļoti pareizi, un līdz ar to apstiprināt 1996. gada 19. aprīļa revīzijas aktu.

2. Finansu ministrijai:

2.1. pastiprināt kontroli par Pasaules bankas kredīta līdzekļu mērķtiecīgu izmantošanu, vienlaicīgi pilnveidojot un uzlabojot kredīta atmaksāšanas līgumu kvalitāti;

2.2. piedzīt auditorpārbaudes izdevumus no SIA “Bauskas klēts”.

3. Revīzijas aktu un Valsts kontroles kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta Kriminālpolicijas pārvaldei pievienošanai pie krimināllietas nr. 81523495. Par lietas virzību informēt Valsts kontroli.

4. Revīzijas aktu un kolēģijas lēmumu nosūtīt Ministru kabinetam.

5. Kolēģijas lēmumu nosūtīt Finansu ministrijai, Ekonomikas ministrijai un Zemopības ministrijai.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli”.

Kolēģijas priekšsēdētāja E.Bernāne
Kolēģijas locekļi: J.Āboliņš, A.Svirido, V.Vilciņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!