• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1996. gada 9. maija likums "Par prekursoriem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.1996., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Соглашение между Правительством Латвийской Республики и Правительством Украины о международном автомобильном сообщении

Vēl šajā numurā

23.05.1996., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 09.05.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un

Valsts prezidents izsludina šādu likumu:

Par prekursoriem

I nodaļa. Vispārīgie noteikumi

1.pants. Likumā ir lietoti šādi termini:

1) prekursori — vielas, kuras var izmantot narkotisko vai psihotropo vielu nelegālai izgatavošanai, kuras ir klasificētas atbilstoši 1988.gada 20.decembra ANO Konvencijai pret narkotisko un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu un iekļautas Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejas uzraudzībā esošo narkotiku, psihotropo vielu un prekursoru sarakstu IV sarakstā (turpmāk — IV saraksts). Atbilstoši šo vielu ļaunprātīgas izmantošanas iespējamības pakāpei IV saraksta ietvaros tās tiek klasificētas trijās kategorijās. Farmaceitiskie preparāti un citi produkti netiek kontrolēti, ja prekursori tajos ir tādā formā, ka nav izmantojami nelegāliem nolūkiem;

2) aprite — prekursoru imports, eksports, tranzīts, ražošana, izplatīšana, izpēte un izstrāde;

3) eksports — prekursoru fiziska pārvietošana no Latvijas teritorijas uz citas valsts teritoriju, šķērsojot muitas robežu;

4) imports — prekursoru fiziska pārvietošana no citas valsts teritorijas uz Latvijas teritoriju, šķērsojot muitas robežu;

5) tranzīts — prekursoru pārvadājumi cauri Latvijas teritorijai, ja Latvija nav ne šo vielu eksportētāja, ne importētāja;

6) operators — jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ražo, uzglabā, vairumā vai mazumā tirgo prekursorus vai ir iesaistījusies tādās darbībās kā šo vielu imports, eksports, tranzīts, pārstrāde, ar tām saistītie brokeru pakalpojumi vai muitas deklarāciju noformēšana;

7) kravas saņēmējs — fiziskā vai juridiskā persona, kurai tiek piegādāts prekursoru sūtījums. Šī persona var nebūt saņemto vielu lietotāja.

2.pants. Likums reglamentē fizisko un juridisko personu darbību ar prekursoriem Latvijas Republikā, un tā mērķis ir novērst šo vielu nokļūšanu nelegālā apritē.

II nodaļa. Operatoru reģistrēšana un licencēšana

3.pants. Operatoriem, kas ražo, pārstrādā, uzglabā, importē, eksportē vai vairumā tirgo prekursorus, jāreģistrējas Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejā.

4.pants. Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejā nav jāreģistrējas tiem operatoriem, kuri nodarbojas tikai ar 2. un 3.kategorijas prekursoru muitas deklarāciju noformēšanu, noliktavu nomāšanu, iznomāšanu un transporta pakalpojumu sniegšanu. Nav jāreģistrējas arī tiem operatoriem, kuri nodarbojas ar 3.kategorijas prekursoru mazumtirdzniecību.

5.pants. Operatoriem, kas ražo, pārstrādā, uzglabā, importē, eksportē vai vairumā tirgo 1. un 2.kategorijas prekursorus, nepieciešama licence darbam ar prekursoriem.

6.pants. Operatoru reģistrēšanas un licencēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

III nodaļa. Prekursoru aprites dokumentācija,

uzskaite un marķēšana

7.pants. Operācijām, kas saistītas ar prekursoru importu, eksportu vai tranzīta pārvadājumiem, jābūt dokumentāri noformētām. Dokumentos (rēķinos, transporta pavadzīmēs un muitas deklarācijās) jāuzrāda precīzi prekursoru nosaukumi, šo vielu masa un tilpums, bet, ja vielas ir maisījuma sastāvā, — to procentuālais saturs, importētājs, eksportētājs un to adreses, kā arī kravas saņēmējs un tā adrese.

8.pants. Operatoriem, marķējot prekursoru sūtījumus, uz etiķetēm jānorāda ne tikai šo vielu tirgū pieņemtie nosaukumi, bet arī IV sarakstā dotie nosaukumi.

9.pants. Operatoriem, kas pārstrādā, uzglabā, importē, eksportē vai vairumā tirgo prekursorus, jāveic precīza šo operāciju uzskaite.

10.pants. Šā likuma 7. un 9.pantā minētā dokumentācija jāsaglabā trīs gadus pēc tā kalendārā gada beigām, kurā veiktas attiecīgās operācijas.

IV nodaļa. Operatoru saistības

11.pants. Operatoriem aizliegts nodot vai pārdot 1. un 2.kategorijas prekursorus tiem operatoriem, kuriem nav licences darbam ar prekursoriem.

12.pants. Operatoriem aizliegts nodarboties ar 1. un 2.kategorijas prekursoru mazumtirdzniecību.

13.pants. Operatoriem, kas reģistrējušies Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejā operāciju veikšanai ar prekursoriem, ir pienākums:

1) nekavējoties informēt Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas biroju un Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komiteju par tādiem pasūtījumiem vai operācijām ar prekursoriem, kas dod iemeslu secināt, ka šīs vielas var tikt novirzītas nelegālai narkotisko vai psihotropo vielu ražošanai;

2) reizi gadā iesniegt Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai pārskatu par visām operācijām, kas saistītas ar prekursoriem;

3) bez iebildumiem ļaut Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas birojam un citām kompetentām institūcijām un to amatpersonām brīvi iepazīties ar dokumentiem attiecībā uz jebkuru operāciju, kas saistīta ar prekursoriem, kā arī brīvi piekļūt jebkuram objektam, kas varētu būt saistīts ar šīm vielām.

V nodaļa. Ārējās tirdzniecības kontrole

14.pants. Visu prekursoru imports un eksports, kā arī 1. un 2.kategorijas prekursoru tranzīts ir atļauts tikai tad, ja saņemta Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejas izsniegta vienreizēja atļauja. Tranzīta atļauja nav nepieciešama 3.kategorijas prekursoru pārvadājumiem.

15.pants. Pieteikumā, kas adresēts Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai prekursoru importa, eksporta vai tranzīta atļaujas saņemšanai, norādāmi:

1) eksportētājs un tā adrese, importētājs un tā adrese, ikviens operators, kas piedalās eksporta, importa vai tranzīta pārvadājuma operācijā, kravas saņēmējs;

2) IV sarakstā dotie prekursoru nosaukumi;

3) prekursoru masa un tilpums, bet, ja vielas ir maisījuma sastāvā, — to procentuālais saturs;

4) paredzētais kravas izsūtīšanas termiņš, tās muitas iestādes nosaukums un adrese, kurā tiks kārtotas muitas formalitātes, ziņas par transportētāju un maršruts, paredzētie robežšķērsošanas punkti, ja zināmi — arī citu valstu muitas šķērsošanas punkti, prekursoru muitas kodi, rēķina numurs un datums, iesniedzēja vai tā pilnvarotā pārstāvja vārds un uzvārds, paraksts, iesniegšanas datums.

16.pants. Ja kāda valsts atbilstoši šā likuma 1.pantā minētās konvencijas 12.panta 10.paragrāfa noteikumiem pieprasa, lai to iepriekš informē par paredzēto prekursoru ievešanu, eksporta un tranzīta atļaujas pieprasījumam pievienojama importētājas valsts kompetentās institūcijas izsniegtās importa atļaujas kopija.

17.pants. Lēmums par importa vai eksporta atļaujas izsniegšanu Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai jāpieņem 15 darba dienu laikā no pieteikuma pieņemšanas dienas. Lēmums par tranzīta atļaujas izsniegšanu jāpieņem divu darba dienu laikā no pieteikuma pieņemšanas dienas. Šo termiņu var pagarināt, ja Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai ir jāpārbauda šā likuma 16.pantā minētā importa atļauja.

18.pants. Atļauja netiek izsniegta, ja ir pamats uzskatīt, ka Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai adresētajā pieteikumā sniegtā informācija ir nepareiza vai arī prekursori var tikt novirzīti nelegālai narkotisko vai psihotropo vielu ražošanai. Šādos gadījumos iespējama arī jau izsniegtas atļaujas apturēšana vai atsaukšana.

19.pants. Eksporta atļauja iesniedzama muitā kopā ar muitas eksporta deklarāciju. Viens šīs atļaujas eksemplārs uzrādāms izvešanas muitas punktā un ar veidlapā paredzētajām muitas atzīmēm nosūtāms no izvešanas muitas punkta Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai.

20.pants. Importa atļauja iesniedzama ievešanas muitas punktā. Viens šīs atļaujas eksemplārs ar veidlapā paredzētajām muitas atzīmēm nosūtāms no ievešanas muitas punkta Labklājības ministrijas Narkotiku kontroles komitejai.

21.pants. Šajā likumā paredzētās importa, eksporta un tranzīta atļaujas nav jāsaņem attiecībā uz zālēm un sadzīves ķīmijas precēm, kuru sastāvā ir prekursori, ja tās tiek importētas, eksportētas un pārvadātas tranzītā tādos apjomos, kas nepārsniedz normatīvajos aktos noteiktās personiskā patēriņa normas.

VI nodaļa. Atbildība par šā likuma pārkāpumiem

22.pants. Par šā likuma pārkāpumiem personas saucamas pie likumos noteiktās atbildības.

Likums Saeimā pieņemts 1996.gada 9.maijā.

Rīgā 1996.gada 23.maijā Valsts prezidenta vietā

Saeimas priekšsēdētāja I.Kreituse

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!