• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1996. gada 21. maija noteikumi Nr. 180 "Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.1996., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40345

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.180

Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējām militārajām mācībām Latvijas Republikas teritorijā

Vēl šajā numurā

28.05.1996., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 180

Pieņemts: 21.05.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 180

Rīgā 1996. gada 21. maijā (prot. nr.28. 23 . §)

  Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām

 Izdoti saskaņā ar likuma "Par budžetu un finansu vadību"
45.pantu un likuma "Par pašvaldību budžetiem" 22.pantu

 

1. Pašvaldību aizņēmumu un garantiju saistību kopējā summa gadā nedrīkst pārsniegt Ministru kabineta noteiktos apmērus, kuri likuma "Par pašvaldību budžetiem" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 59.nr.; 1996, 62.nr.) 13.pantā paredzētajā kārtībā katru gadu tiek saskaņoti Ministru kabineta un pašvaldību savstarpējo sarunu gaitā un paziņoti likumā par valsts budžetu attiecīgajam gadam.

2. Aizņēmumus (izlaižot vai izrakstot vērtspapīrus, noslēdzot aizņēmuma līgumus vai izmantojot citus aizņēmuma līdzekļus (turpmāk tekstā — "aizņēmums")) var izdarīt tikai atbilstoši likuma "Par pašvaldību budžetiem" 25.pantā minētajām prasībām un tikai kapitāla investīcijām.

3. Pašvaldību vērtspapīru izlaišanas, izrakstīšanas un apgrozības kārtību reglamentē likums "Par vērtspapīriem" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 138.nr.) un citi tiesību akti.

4. Pašvaldībām ir aizliegts: ,

4. l. aizņēmuma līdzekļus izlietot pašvaldības budžeta kārtējo izdevumu segšanai;

4.2. aizņēmuma nolūkos ieķīlāt līdzekļus un īpašumu, kas nepieciešams pašvaldības pastāvīgo funkciju izpildei;

4.3. garantēt uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju vai fizisko personu aizņēmumus, izņemot to pašvaldības uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, iestāžu un organizāciju aizņēmumus, kurās attiecīgās pašvaldības kapitāla daļa pārsniedz 50 procentus;

4.4. nodrošināt garantijas un galvojumus šo noteikumu 4.3.apakšpunktā minētajiem pašvaldības uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām, iestādēm un organizācijām ar līdzekļiem un īpašumu, kas nepieciešams pašvaldības pastāvīgo funkciju izpildei.

5. Lai nodrošinātu pašvaldību finansiālās darbības atbilstību valsts makroekonomiskajai politikai, aizdevumu kapitāla (arī ārējo aizdevumu) pieejamību pašvaldību aizņēmumiem, pašvaldību īpašumu saglabāšanu, pašvaldību funkciju pilnīgu izpildi un visā valstī garantēto pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem, kā arī lai koordinētu un iespējami samazinātu pašvaldību aizņēmumu izmaksas, īpašu uzdevumu ministram pašvaldību lietās izveidot Pašvaldību aizņēmumu un garantiju kontroles un pārraudzības padomi (turpmāk tekstā — "Padome"; pa diviem pārstāvjiem no Pašvaldību lietu pārvaldes un Finansu ministrijas un pa vienam pārstāvim no Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Bankas un Latvijas Pašvaldību savienības) un apstiprināt tās nolikumu.

6. Padomes darbību tehniski nodrošina Pašvaldību lietu pārvalde atbilstoši kārtējā gada valsts budžeta asignējumiem.

7. Pašvaldības pēc saskaņošanas ar Pašvaldību lietu pārvaldi ir tiesīgas izdarīt aizņēmumus

un sniegt garantijas, ja to atmaksāšanas un procentu samaksas apmēri kopā ar jau esošajām attiecīgās pašvaldības aizņēmumu un garantiju saistībām jebkurā no līguma darbības gadiem nepārsniedz piecus procentus no šīs pašvaldības budžeta apjoma līguma noslēgšanas gadā. Par pašvaldības domes (padomes) lēmumu izdarīt aizņēmumus un sniegt garantijas pašvaldība informē Padomi.

8. Tiesības uz tādu aizņēmumu izdarīšanu vai garantiju sniegšanu, kas pārsniedz šo noteikumu 7.punktā noteiktos apmērus, pašvaldība iegūst tikai pēc Padomes akcepta saņemšanas. Aizņēmuma vai garantiju līgumi ar ārvalstu investoriem papildus jāsaskaņo ar Finansu ministriju.

9. Ja pašvaldība neievēro šo noteikumu 8.punktā minēto nosacījumu, īpašu uzdevumu ministrs pašvaldību lietās pēc Padomes ierosinājuma aptur attiecīgā pašvaldības domes (padomes) lēmuma darbību un minētais lēmums tiek atcelts likuma "Par pašvaldībām" (Latvijas Vēstnesis, 1994,61.nr.; 1995,96.nr.; 1996, 62.nr.) 49.pantā paredzētajā kārtībā.

10. Pamats jautājuma izskatīšanai Padomē ir pašvaldības iesniegums vai investīciju projekts, kurā ir pamatota aizņēmuma vai galvojuma nepieciešamība un tā atmaksāšanas garantijas, kā ari pilnīga informācija par jau esošām attiecīgās pašvaldības saistībām (par iepriekš izdarītajiem aizņēmumiem un sniegtajām garantijām). Padome ir tiesīga pieprasīt no pašvaldībām jebkuru papildinformāciju vai ekspertu novērtējumu par iesniegtajiem projektiem.

11. Padome pārrauga pašvaldību finansiālo darbību jautājumos, kas saistīti ar saņemtajiem aizdevumiem un sniegtajām garantijām, kā arī, ja nepieciešams, izstrādā un iesniedz pašvaldībām ieteikumus turpmākajai darbībai.

12. Ja aizņēmuma līdzekļi pašvaldības darbības dēļ netiek izlietoti efektīvi vai to izmantošana neatbilst Padomes akceptētajam projektam, vai ari netiek nodrošināta aizņēmuma līdzekļu atmaksāšanas nosacījumu, kā ari citu ar aizņēmuma līdzekļiem saistīto nosacījumu izpilde, īpašu uzdevumu ministrs pašvaldību lietās pēc Padomes ierosinājuma iesniedz Ministru kabinetam attiecīgus priekšlikumus.

13. Pašvaldībām ir tiesības ar īpašu uzdevumu ministra pašvaldību lietās starpniecību iesniegt Ministru kabinetam lūgumu atkārtoti izvērtēt Padomes neakceptētos projektus.

Pārejas jautājumi

14. Noteikt, ka pašvaldību aizņēmumu un garantiju (izņemot valdības garantētos kredītus) saistību kopējais maksimālais apjoms 1996.gadā ir 15 milj. latu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrsA.G.Kreituss

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!