• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Nacionālās operas lietām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1996., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40398

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu fotogrāfijas vecmeistars par savu dzimtu un mums

Vēl šajā numurā

30.05.1996., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VĒSTULES

Par Latvijas Nacionālās operas lietām

Presei, radio, televīzijai

Kultūras ministrija ir saņēmusi no Latvijas Nacionālās operas mākslinieciskās vadības un mākslinieciskā kolektīva divas vēstules, kurās tiek izteikts lūgums atlikt konkursu par LNO direktora vietu. Tajās tika izteikts arī atbalsts M.Bauzes –Krastiņa kungam kā LNO direktora amata pildītājam.

Nosūtām Jums abu šo vēstuļu kopijas, sniedzot arī atsevišķi parakstu atšifrējumus vēstulei, kura saņemta no LNO mākslinieciskā kolektīva pārstāvjiem. Lūdzam Jūs publicēt abas šīs vēstules.

Vēlreiz atgādinām, ka Kultūras ministrija š.g.10.maijā pieņēmusi lēmumu: no 13.maija līdz 8.jūnijam izsludināt konkursu Latvijas Nacionālās operas direktora amatam un apstiprinājusi konkursa nolikumu.

Ar cieņu, —

1996.gada 28.maijā kultūras ministrs O.Spārītis

Valsts prezidentam Guntim Ulmaņa kungam

Ministru prezidentam Andrim Šķēles kungam

Kultūras ministram Ojāram Spārčša kungam

Latvijas Nacionālās operas saime vēršas pie Jums savās rūpēs.

Dažu pēdējo gadu laikā jau daudzkārt esam piedzīvojuši direktora amata pildītāju maiņas. No 1988.gada līdz šim brīdim šajā amatā pabijuši pieci cilvēki. Ikvienam ir saprotams, cik nelabvēlīgi tas ietekmē visa teātra radošo darbu. Kopš 8.februāra, kad LNO direktora vietas izpildītāja amatā stājās Mārtiņš Bauze–Krastiņš, viss Nacionālās operas darbs ir ievirzījies stabilā, nosvērtā un mērķtiecīgā gultnē. Esam pārliecinājušies, ka M.Bauze–Krastiņš pilnīgi pārvalda administratīvā darba vadīšanu. Ir radīti mierīgi, māksliniekus saudzējoši radošā darba apstākļi, ko M.Bauzes–Krastiņa darbība visnotaļ sekmē. Viņš ir apliecinājis sevi kā zinošu cilvēku ekonomiskajos un juridiskajos jautājumos, kas operas direktora amatam ir galvenais priekšnoteikums. To apliecina vairāki fakti. Šā gada februārī bijām bīstami pietuvinājušies bankrota slieksnim. Šobrīd, plānveidīgi paredzot izdevumus, esam spējuši atmaksāt daļu mūsu lielo parādu. Labklājības ministrijai iesniegts detalizēts plāns, kā tiks maksāts sociālais nodoklis. Ir ieplānoti izdevumi vēlamajiem jauniestudējumiem. Rit operas nama labiekārtošana, kas nav mazāk svarīgi, lai izrādes vispār varētu notikt. Loģiski un argumentēti tiek plānots visa teātra darbs. Direktora nopietnu novērtējumu gūst gan ikdienā veicamais, gan viesizrāžu plānojums un gaita. Esam pārliecinājušies, ka M.Bauze–Krastiņš spēj būt lietišķs, nosvērts un no katra Nacionālās operas darbinieka prasa disciplīnu, uzdevumu ātru izpildi un atbildību par katram uzticētajiem pienākumiem. Uzskatām, ka līdz šim presē sniegtā informācija un M.Bauzes-Krastiņa personības izvērtējums ir nepilnīgs un dziļi vienpusīgs.

Zinot mūsu šī brīža situāciju, izsakām bažas par konkursa uz Nacionālās operas direktora amatu lietderību, kas atkal un uz nenoteiktu laiku varētu kļūt par Nacionālās operas lielā un sarežģītā darba paralizējošu faktoru.

Novērtējot M.Bauzes–Krastiņa īsajā laikā paveikto, izsakām viņam pilnīgu uzticību un atbalstu un lūdzam atļaut viņam turpināt pildīt Nacionālās operas direktora pienākumus.

Latvijas Nacionālās operas mākslinieciskais vadītājs

un galvenais diriģents A.Viļumanis

Latvijas Nacionālās operas baleta trupas vadītājs A.Leimanis

1996.gada 13.maijā Latvijas Nacionālās operas kora vadītājs E.Račevskis

Kultūras ministram O.Spārīša kungam

Mēs, Latvijas Nacionālās operas solisti un baleta mākslinieki, pievienojamies mūsu teātra mākslinieciskās vadības Jums adresētajā vēstulē izteiktajam viedoklim sakarā ar Kultūras ministrijas izsludināto konkursu uz Nacionālās operas direktora amatu.

Mūsu situācijā ir svarīgi, lai teātri vadītu ekonomiskajos un juridiskajos jautājumos kompetents cilvēks, kas stabilizētu finansiālo stāvokli. Tādu vadītāju mēs redzam M.Bauzes—Krastiņa personā, kurš savas darbības trijos mēnešos ir panācis ekonomiskās lejupslīdes apturēšanu mūsu teātrī, radot drošības un stabilitātes sajūtu kolektīvā, kas ir pamats veiksmīgam radošam darbam.

Uzskatām, ka LNO ir profesionāla un par radošajiem jautājumiem lemtspējīga mākslinieciskā vadība un šo funkciju nodošana teātra direktoram nav aktuāla. Tāda nepieciešamība varētu rasties vienīgi teātra radošās krīzes gadījumā.

Tādēļ lūdzam pagarināt direktora M.Bauzes—Krastiņa pilnvaru laiku, atliekot izsludināto konkursu.

Mēs vēlamies izteikt arī savu atbalstu idejai par bijušā Rīgas Muzikālā teātra telpu nodošanu Latvijas Nacionālās operas pārziņā. Tas uzlabotu mūsu māksliniecisko kolektīvu mēģinājumu apstākļus līdz teātra piebūves celtniecības pabeigšanai, kā arī radītu iespējas papildus iestudējumiem un teātra mākslinieku radošajām izpausmēm.

Parakstījušies: S.Martinovs, A.Krancmanis, L.Holberga, V.Svetovidovs,

D.Volfarte, A.Blaumanis, S.Raja, Z.Krīgere, I.Krastiņš, I.Pavļeņins,

S.Izjumovs, V.Okuņs, L.Greidāne, I.Dumpe, J.Gurēviča, A.Rumjancevs,

M.Cers, K.Radovska, A.Lukašūns, G.Gorbaņovs, M.Butkēvičs, Z.Errsa,

K.Zadovska, I.Grīnberga, Z.Lieldidža, G.Ruņģis, Z.Teikmane u.c.

Rīgā, 1996.gada 15.maijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!