• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Portugālē - Nacionālā diena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.06.1996., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Top mūsu tautas drāmas, traģēdijas mēmais liecinieks - necilvēcīgo deportāciju simbols Torņakalna stacijā.

Vēl šajā numurā

07.06.1996., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI UN GODADIENAS

Portugālē — Nacionālā diena

Svētdien, 10.jūnijā, savus nacionālos svētkus — Nacionālo dienu — atzīmēs Portugāles Republika.

Portugāle ir samērā neliela valsts Eiropas rietumos pie Atlantijas okeāna. Tās teritorija (92,100 kvadrātkilometru) tikai pusotras reizes pārsniedz Latviju. Portugālē ir četrreiz vairāk iedzīvotāju nekā mūsu valstī.

Portugāle ir viena no vissenākajām Eiropas valstīm, kas ieguvusi vēsturisku slavu ar saviem pārdrošajiem jūras ceļotājiem. Jau VII.gadsimtā pirms mūsu ēras pašreizējo Portugāles teritoriju apdzīvoja ķelti. Pirmajā gadsimtā pirms Kristus šī teritorija tika iekļauta Romas impērijā. Vēlāk to iekaroja svēbi, vestgoti un arābi. 1095.gadā tika nodibināta Portugāles grāfiste, 1139.gadā — Portugāles karaliste. XV. un XVI.gadsimtā Portugāle izveidojās par ietekmīgu koloniju valsti, veicot sekmīgas ekspedīcijas uz Āfrikas ziemeļrietumu piekrasti. Pēc tam kad Vasko da Gama 1498.gadā atklāja jūras ceļu uz Indiju, Portugāle nostiprināja savu ietekmi arī Austrumāfrikā, Indijā un Dienvidaustrumāzijā. XVI.gadsimta pirmā puse Portugālei bija augstākā uzplaukuma laiks. Taču pašā Portugālē netika attīstīta ekonomika un sākās Portugāles varenības noriets. XVII.gadsimtā Portugāli pakļāva Spānija, tā tika ierauta Spānijas izraisītajos nebeidzamajos karos.

1926.gadā Portugālē pēc apvērsuma izveidojās militāra diktatūra, kas pastāvēja līdz pat 1974.gadam. Otrā pasaules kara laikā Portugāle palika neitrāla, bet 1949.gadā iestājās NATO.

Portugāle ir industriāli agrāra valsts, kuras ekonomikai ļoti nozīmīga ir valsts atrašanās Eiropas Savienībā. Ārvalstu investīcijas un ES palīdzība sekmē Portugāles infrastruktūras attīstību, strauji paaugstinās portugāliešu dzīves līmenis. Aizvien lielāla nozīme Portugāles ekonomikā ir arī starptautiskajam tūrismam.

Mūsu valstij ar Portugāli ir labas politiskās attiecības. Portugāle Latvijas neatkarību atzina 1991.gada 2.oktobrī. 1993. gada 19.maijā Latvijā savu akreditācijas rakstu iesniedza Portugāles Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks. Pašlaik Portugāles intereses Latvijā pārstāv Paulo de Kastiljo (Paulo Guijherme Pires de Lima de Castilho), kurš savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam iesniedza pagājušā gada 26.septembrī.

Kā svarīgāko Latvijas un Portugāles līdzšinējās attiecībās var atzīmēt valsts vadītāju vizītes: 1994.gada oktobrī oficiālā vizītē Latvijā bija Portugāles Republikas prezidents Mario Soarešs, bet mūsu Valsts prezidents Guntis Ulmanis apmeklēja Portugāli pērn maijā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!