• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sargājot un vairojot Eiropas kultūras vērtības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.1996., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Meksikas Neatkarības diena

Vēl šajā numurā

13.09.1996., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PIRMS notikuma

Sargājot un vairojot

Eiropas kultūras vērtības

Jau otro gadu Latvijā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas, ko sadarbībā ar Eiropas Padomi, Karaļa Boduēna fondu (“King Baudouin Foundation” — Beļģija) un Latvijas kultūras pieminekļu īpašniekiem un pašvaldībām rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

Kā ik gadus, šīs kultūras mantojuma dienas visās dalībvalstīs tiek atklātas ar Bēthovena Devītās simfonijas vitālo “Odu priekam”. 13. septembrī tā skanēs Kopenhāgenā, kas šogad izraudzīta par mantojuma dienu centru, bet 14. septembrī — visās dalībvalstīs, arī Latvijā.

Šī pasākuma iniciatore ir Eiropas Padome. Pirmo reizi Kultūras mantojuma dienas notika 1991. gadā. To mērķis ir rosināt cilvēku interesi par kultūras pieminekļiem, pievērst uzmanību kultūrvēsturiski vērtīgiem objektiem, organizējot izstādes, ekspozīcijas un koncertus.

Pagājušajās kultūras mantojuma dienās Latvijā godā tika celts koks — kā dabas bagātība, tautas celtniecības pamats un dailes avots. Kā informē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, šogad galvenā uzmanība tiek pievērsta kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas radītas laika posmā no 1920. līdz 1940. gadam. Tas atstājis neizdzēšamas pēdas Latvijas materiālajā un garīgajā kultūrā. Lai atceramies, kādu rezonansi Atmodas rītausmā radīja izstādes “Latvija starp diviem pasaules kariem”, kas notika Rīgā, Jelgavā un citās pilsētās.

Šoreiz uzmanības lokā būs arhitektūra un celtniecība. Divdesmit neatkarības gados katrā pagastā un pilsētā uzcelta kāda arhitektoniski nozīmīga sabiedriska ēka vai dzīvojamais nams, radīts kāds mākslinieciski augstvērtīgs piemineklis vai piemiņas zīme.

Kultūras mantojuma dienas sestdien pulksten 16 tiks atklātas LR Ministru kabineta ēkā, kas uzcelta 1936. — 1938. gadā kā Tiesu pils un ir spilgtākais Frīdriha Skujiņa neoeklektisma stila darbs. Tai pašā dienā pulksten 19 Talsu rajona Abavas pagasta “Pedvālē” dabā tiks iezīmēta īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskā teritorija “Abavas ieleja”.

14. un 15. septembrī brīvam publikas apmeklējumam būs atvērti 100 objekti visā Latvijā. Visos novados paredzēti semināri, izstādes, koncerti un citi pasākumi.

16. un 17. septembrī Rīgā notiks starptautisks seminārs “Latvijas kultūras mantojums 1920. — 1940.”

Aina Rozeniece,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!