• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīziju privatizējamā valsts uzņēmumā "Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīca". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1996., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts revidenta atzinums

Par Valsts īpašuma privatizācijas fonda kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām firmā "ANRE", SIA

Vēl šajā numurā

18.09.1996., Nr. 156

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 09.08.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Revīzijas lieta nr.5.1-2-90

Latvijas Republikas Valsts kontroles

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta

kolēģijas lēmums Rīgā 1996.gada 9.augustā

Par revīziju privatizējamā valsts uzņēmumā “Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīca”

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis — departamenta direktora vietnieks, VK padomes loceklis, kolēģijas locekļi A.Svirido, Dz.Levrence, J.Āboliņš

izskatīja revīzijas materiālus par rīcību ar valsts mantu privatizējamā valsts uzņēmumā “Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīca” (Privatizējamais v/u “RJR”).

Kolēģijas sēdē piedalījās uzaicinātie: A.Kreituss — LR finansu ministrs, V.Uburģis — valsts a/s “Nekustamā īpašuma aģentūra” galvenais speciālists.

No uzaicinātajiem sēdē nepiedalījās: Privatizācijas aģentūras pārstāvji, privatizējamā v/u “RJR” direktors V.Zaķis.

Izvērtējot VK darba grupas no 1996.gada 15.aprīļa līdz 1996.gada 28.jūnijam veiktās revīzijas materiālus, kā arī ievācot papildinformāciju

kolēģija konstatēja:

1. Privatizējamais v/u “RJR” reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā 1991.gada 10.decembrī ar Nr.000304442, pamatkapitāls — Ls 3 398 980. Uzņēmums strādā ar peļņu. 1995.gadā tīrā peļņa — Ls 145 822. Rentabilitāte — 18,6%. Ar LR MK 1996.gada 21.februāra rīkojumu Nr.58 nodots privatizācijai.

2. Neievērojot 1993.gada 23.februāra likuma “Par valsts un pašvaldības uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu” prasības (izsole, izsole ar pretendentu atlasi utt.), 1996.gada 24.janvārī v/u “RJR” direktors V.Zaķis noslēdza līgumu ar SIA “Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīca” (SIA “RJR”) par valsts īpašuma nomu. V/u “RJR” līgums reģistrēts Valsts īpašuma fondā (VĪF) 1996.gada 30.janvārī un Uzņēmumu reģistrā 1996.gada 31.janvārī. SIA “RJR” reģistrēts Uzņēmumu reģistrā 1996.gada 24.janvārī, viens no dibinātājiem (30% pamatkapitāla) — Aleftīna Struļēviča, vienlaicīgi pildīja arī valsts uzņēmuma “RJR” plānu daļas priekšnieces pienākumus, kas ir aizliegts ar likuma “Par valsts uzņēmumu” 17.pantu. Nomas līgumu no SIA puses parakstījis šīs sabiedrības izpilddirektors J.Liepiņš, kurš vienlaicīgi pilda valsts uzņēmuma “RJR” galvenā inženiera pienākumus. Pamatojoties uz likuma “Par valsts uzņēmumu” 17.pantu un Civillikuma 1405.pantu, J.Liepiņš šādu līgumu nebija tiesīgs slēgt.

3. Nelikumīgi, bez Privatizācijas aģentūras atļaujas, kuras nepieciešamība paredzēta likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 15.3.pantā, privatizējamā v/u “RJR” direktors V.Zaķis (29.02.96.) ar VĪF atļauju (G.Vilnītis) nodod SIA “RJR” uzglabāšanai un turpmākai realizācijai apgrozāmos līdzekļus (~ Ls 2,9 milj.), t.sk. ~ Ls 2,0 milj. gatavo produkcija — dārgmetāla izstrādājumus, paredzot samaksu SIA 30% apmērā no realizācijas summas. Ņemot vērā, ka valsts uzņēmuma pārdošanas izmaksas (par 1995.gadu) bija 1,5% pret neto apgrozījumu, šī līguma realizācijas gadījumā valsts uzņēmums cietīs zadējumus ~ Ls 0,8 milj. Ar š.g. 26.jūliju SIA “RJR” ir saņēmusi licenci darbībai ar dārgmetāliem.

4. Valsts uzņēmums “RJR”, praktizējot pamatlīdzekļu iznomāšanu, 1994. un 1995.gadā pieļāvis vairākus pārkāpumus: nomas līgumi nav reģistrēti VĪF un Uzņēmumu reģistrā, nomas maksa, neievērojot VĪF rīkojumus, ir nepamatoti zema. Firmai “Dārzciems” par kafejnīcas nomu maksa noteikta Ls 0,5 par m2 mēnesī, kaut gan VĪF rīkojumā noteikta maksa ne zemāk kā Ls 2,5 par m2.

5. Grāmatvedības uzskaitē nav ievēroti LR MK 1995.gada 7.novembra noteikumi Nr.339, kā arī LR Finansu ministrijas 1993.gada 19.jūlija norādījumi Nr.708 par grāmatvedības dokumentu kārtošanu un to apgrozību.

Konstatēta virkne pārkāpumu pamatlīdzekļu uzskaitē, trūkst dokumentu, kas apliecinātu atsevišķu pamatlīdzeļu vērtības palielināšanos, norakstīšanas pamatotību utt.

Kvalificēta trešā persona nevar gūt skaidru priekšstatu par uzņēmuma saimniecisko darbību. Piemēram, par 1994.gada debitoru parāda atlikums reģistrā nesakrīt ar ierakstu bilancē. Ir veikti ieraksti reģistros bez attaisnojošiem dokumentiem. Uzņēmumā tiek praktizēti bezprocentu aizdevumi saviem darbiniekiem, t.i., saņemot avansā naudu noteiktiem mērķiem, tā pēc kāda laika tiek atmaksāta kasē. Galvenajai grāmatvedei S.Purviņai uz 1995.gada 1.oktobri avansa atlikums bija Ls 150; nenorēķinoties par to, viņa saņem jaunu avansu (Ls 1 000), kurš paliek atlikumā uz 1996.gada 1.janvāri.

Kolēģija, izvētējot atskaites ziņojumu un revīzijas materiālus, pamatojoties uz 1993.gada 28.oktobra likuma “Par 1923.gada 2.augusta likuma “Par valsts kontroli” atjaunošanu” 33.pantu,

nolēma:

1. Atzīt, ka revīzijā atklātie pārkāpumi un trūkumi atspoguļoti pareizi un apstiprināt revīzijas aktu.

2. Privatizācijas aģentūrai:

2.1. izmantojot likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” noteiktās tiesības, lauzt līgumus ar SIA “RJR” par valsts īpašuma nomu un apgrozāmo līdzekļu — izstrādājumu no dārgmetāliem un dārgakmeņiem — nodošanu realizācijai kā nelikumīgi noslēgtus un veikt uzņēmuma privatizāciju saskaņā ar likumdošanas aktiem un valsts interesēm;

2.2. nodrošināt atklāto trūkumu novēršanu uzņēmuma vadībā un grāmatvedības uzskaitē;

2.3. par veiktajiem pasākumiem ziņot Valsts kontrolei līdz 1996.gada 1.septembrim.

3. Kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Saeimai, LR Ministru prezidentam, LR Finansu ministrijai, VAS “Privatizācijas aģentūra” un privatizējamam v/u “Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīca”.

Lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, iesniedzot sūdzību VK Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu “Par 1923.gada 2.augusta likuma “Par Valsts kontroli” atjaunošanu”.

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: A.Svirido, Dz.Levrence, J.Āboliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!