• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrs - jaunatnes iniciatīvu attīstīšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.1996., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Hannoveres gadatirgus gaida arī Latviju

Vēl šajā numurā

20.09.1996., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Centrs — jaunatnes iniciatīvu attīstīšanai

RINGOLDS BEINAROVIČS, Valsts jaunatnes iniciatīvu centra direktors — “Latvijas Vēstnesim”

Darbu sācis Valsts jaunatnes iniciatīvu centrs. Tas svinīgi tika atklāts pagājušajā nedēļā 12.septembrī. Viesu bija ļoti daudz. Viņus sveica direktors Ringolds Beinarovičs un direktora vietniece Inese Kļava. Svētku dalībniekus uzrunāja Valsts prezidenta padomnieks kultūras jautājumos Raimonds Pauls, nododot sveicienus un laba vēlējumus jaunajam centram. Viņš uzsvēra, ka prezidentam ir liela interese par jaunatnes problēmām un arī cerība, ka šis centrs spēs tās sekmīgi risināt. Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes lietu departamenta direktore Ilona Bergmane pasniedza centra direktoram bērza tāss futlārī ievietotus dokumentus par centra dibināšanu. Tad ministrijas valsts sekretārs Andris Priekulis un Ringolds Beinarovičs noņēma krāšņu ziedu pušķi no plāksnītes, uz kuras lasāms jaunās iestādes nosaukums.

Lūdzām Ringoldu Beinaroviču atbildēt uz mūsu jautājumiem.

— Šai senajai ēkai savulaik bijuši dažādi saimnieki. Te darbojās 3.astoņgadīgā skola un Jauno tehniķu stacija. Tagad telpas tik skaisti sapostas. Kas jums palīdzēja?

— Daudz strādājām paši, lielu atbalstu sniedza arodskolas, vispārizglītojošās skolas, kā arī dažādas firmas, jo sevišķi “Latvijas Balzams”.

— Uz kādas bāzes centrs izveidots?

— Ministru kabinets 1996.gada 27.martā izdeva rīkojumu par Valsts jaunatnes iniciatīvu centra dibināšanu, apvienojot Izglītības un zinātnes ministrijas kultūras namu Strūgu ielā un Ārpusskolu darba organizatoriski metodisko centru.

— Kāda ir centra struktūra?

— Tam ir šādas daļas: kultūrizglītības, tehniskās un zinātniskās jaunrades, jaunatnes sociālo problēmu projektu un programmu, statistikas un informācijas, kā arī administratīvi saimnieciskā daļa.

— Kam centrs pievērsīs galveno uzmanību?

— Kā jau liecina šo daļu nosaukumi, vispusīgi centīsimies izvērst darbu ar bērniem, pusaudžiem un jauniešiem. Mūsu uzdevums ir nodrošināt viņu ārpusskolas darba un brīvā laika metodisko un organizatorisko koordinēšanu, sniegt metodisko un pedagoģisko palīdzību ārpusstundu, ārpusskolas, jaunatnes darba un pulciņu vadītājiem, skolotājiem, bērnu un jaunatnes organizāciju pārstāvjiem. Arvien vairāk sāk nostiprināties jaunatnes sabiedriskās organizācijas — skauti, gaidas, Daugavas vanagi”, mazpulki, jauno zemnieku klubi un citas. Mums jāveido informatīva datu banka par šīm organizācijām, jāsekmē to darbība. Centrs pievērsīsies arī pasākumu paraugnolikumu, metodisko ieteikumu, standartu un programmu izstrādei papildizglītības jomā, sagatavos reģionālās un valsts programmas un projektus darbam ar jaunatni, nostiprinās kontaktus ar visu līmeņu jaunatnes lietu struktūrām un skolu valdēm, izvērsīs darbu ar talantīgajiem bērniem un jauniešiem, lai izkoptu viņu intereses un spējas.

— Kam un kāda metodiskā palīdzība nepieciešama?

— To sniegsim ārpusskolas iestāžu vadītājiem, ārpusstundu darba organizatoriem, klašu audzinātājiem, pulciņu, mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu vadītājiem, pašvaldību jaunatnes lietu koordinatoriem, jaunatnes sabiedriskajām organizācijām. Centrs rīkos kursus, seminārus, pieredzes apmaiņu, starptautiskās jauniešu tikšanās, olimpiādes, sacensības, akcijas, festivālus. Starp citu, jau centra atklāšanas dienā notika seminārs tiem speciālistiem, kas vada ārpusskolas darbu. Protams, daudz rūpju prasīs gatavošanās Skolu jaunatnes VIII Dziesmu un deju svētkiem, kas notiks 2000.gadā.

— No kādiem līdzekļiem centrs tiek finansēts?

— Mums jāiekļaujas budžetā piešķirto līdzekļu ietvaros. Iespēju tos taupīt radīja abu jau minēto iestāžu apvienošana. Tādējādi būs novērsta darba dublēšana, nodrošināta ārpusskolas un citu iestāžu darba koordinēšana, izveidota vienota sistēma sistēma jaunatnes iniciatīvas attīstīšanai.

Piebildīsim, ka centra galvenajā mājvietā Rīgā, Raņķa dambī 1, strādā tehniskās un zinātniskās jaunrades, jaunatnes sociālo problēmu, projektu un programmu, statistikas un informācijas daļa, Strūgu ielā 4 — kultūrizglītības daļa, kuras sastāvā ir vadošie izglītības metodiķi mūzikā, horeogrāfijā un drāmā.

Dr.ped. Elza Gžibovska,

“LV” nozares korespondente

Foto: Atis Ieviņš — “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!