• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prezidenti par savu valstu drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.1996., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40665

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vizītes

Vēl šajā numurā

01.10.1996., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PAR BALTIJAS KOPĪBU

Prezidenti

par savu valstu drošību

Piektdien un sestdien, 27. un 28. septembrī Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis, Igaunijas Republikas prezidents Lennarts Meri un Lietuvas Republikas prezidents Aļģirds Brazausks konsultējās par drošības jautājumiem Baltijas reģionā. Trīs Baltijas valstu prezidenti apsprieda drošības situāciju mūsu reģionā un pārrunāja šobrīd veicamos pasākumus valstu iekšpolitikā un ārpolitikā, kas veicinātu stabilitāti un drošību kā Baltijas valstīs, tā Eiropā kopumā. Prezidenti pieņēma kopēju paziņojumu par drošību Baltijas reģionā.

ĀM preses centrs

Paziņojums

par drošību Baltijas reģionā

Mūsu pārstāvēto tautu vārdā mēs paziņojam, ka Igaunija, Latvija un Lietuva gan katra atsevišķi, gan visas kopā ievēro sekojošus principus ceļā uz pastāvīgu drošību un mieru.

Pirmkārt, mēs cenšamies dzīvot mierā un draudzībā ar visiem saviem kaimiņiem un ar visām Eiropas tautām.

Otrkārt, mēs ticam kolektīvās drošības principiem. Mēs negribam redzēt, ka Eiropā tiek novilktas jaunas līnijas, un mēs arī negribam redzēt, ka tiek radītas pelēkas zonas tajās vietās, kur var rasties konflikti nesaprašanās rezultātā.

Treškārt, mēs cenšamies nodrošināt savu drošību gan paši saviem spēkiem, gan iespējami drīz kļūstot par dalībvalsti Ziemeļatlantijas līguma organizācijā. Mēs gribam saņemt visskaidrākos paziņojumus, kuri ir iespējami, par Baltijas valstu drošību.

Šo mērķu vārdā mēs šodien paziņojam par šādiem soļiem: pirmkārt, mēs uzsākam intensīvas diplomātiskas aktivitātes, lai iegūtu visu valstu atbalstu mūsu drošībai, mums kļūstot par NATO dalībvalstīm un iesaistoties divpusējos drošības pasākumos ar Rietumvalstīm.

Otrkārt, mēs un mūsu tautas ir gatavas uzņemties upurus, kas nepieciešami, lai pilnveidotu mūsu aizsardzības spēkus, tiem sasniedzot NATO standartus.

Un, treškārt, mēs attīstīsim savu aizsardzību, lai būtu spējīgi aizsargāt paši sevi un citas Eiropas valstis.

Lai neviens nepārprot to, ko mēs darām: mēs neattīstām savus spēkus tāpēc, ka mēs saskatītu kādu citu valstu agresīvus plānus. Mēs to darām, lai garantētu savu drošību gan paši saviem spēkiem, gan pievienojoties citiem Eiropā, kuru mērķis ir kontinenta mierīga attīstība.

Lennarts Meri, Guntis Ulmanis, Aļģirds Brazausks,

Igaunijas Republikas Latvijas Republikas Lietuvas Republikas

prezidents prezidents prezidents

Tallina, Rīga, Viļņa, 1996.gada 27./28.septembris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!