• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par autotransporta pasažieru pārvadājumu dotēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.1996., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta tikšanos ar pašvaldību pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

01.10.1996., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par autotransporta pasažieru pārvadājumu dotēšanu

Piektdien, 27. septembrī, notikušajā Valsts autoceļu fonda konsultatīvās padomes sēdē tika secināts, ka nākamajā, 1997. gadā, lauku apvidos autobusu reisu skaitu dienā iespējams palielināt par 1291 jaunu reisu.

LR Satiksmes ministrijas Autoceļu departaments izstrādājis uz reāliem un objektīvas izpētes datiem balstītu Latvijas autoceļu un sabiedrisko pasažieru pārvadājumu attīstības un nepieciešamā finansējuma pamatojumu.

1997. gadā pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai ar autobusiem lauku apvidos nepieciešamas valsts dotācijas par aptuveni 4,5 miljoniem latu. Republikas satiksmes ministrs Vilis Krištopans atzīst, ka ir visi priekšnosacījumi, lai jau tuvākajā laikā katrs republikas iedzīvotājs reāli izjustu uzlabojumus pārvadājumu jomā. Dotēšana galvenokārt iespējama sakarā ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu degvielai.

Izstrādāta dotāciju noteikšanas formula pārvadājumiem vienu kilometra garā ceļa posmā: ekspluatācijas izdevumi + autobusu amortizācija — tarifs x vidējais pasažieru skaits. Pie vidējā pasažieru skaita maršrutā (14) un maksimālā pārvadāšanas tarifa 1,6 sant./km, redzams, ka vidēji uz maršrutu 1 km pārvadājumiem 1997. gadā nepieciešami 11,6 santīmi dotāciju. Ja negribam atstāt laukus bez sabiedriskā transporta, vismaz nodevu iekasēšanas stabilizācijas periodā dotācijas ir nepieciešamas.

Valsts autoceļu fonda konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kas izstrādā priekšlikumus Valsts autoceļu fonda līdzekļu un no šī fonda pašvaldībām paredzēto mērķdotācijas līdzekļu plānošanai un izlietošanai. Padomi vada satiksmes ministrs Vilis Krištopans. Tās sastāvā ir ministrijas speciālisti, pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Pašvaldību savienības, Rīgas Domes, Autotirgotāju un Latvijas ceļu būvētāju asociācijām, Rīgas Tehniskās universitātes. Dotēti tiks pārvadājumu maršruti, nevis atsevišķas sabiedrības. Katrā pašvaldībā jābūt speciālistam, kas apseko situāciju uz vietām, veic analīzi un dod ieteikumus par nepieciešamajām dotācijām. Šo cilvēku apmācībai 3. oktobrī Jelgavā notiks speciāls seminārs.

Padomes sēdē tika akcentēta nepieciešamība izstrādāt metodiku, kādā veidā sadalāmi vai pārdalāmi līdzekļi autoceļu un pasažieru pārvadājumu nozarēm atkarībā no ieņēmumu pārskaitīšanas Valsts autoceļu fondā.

SM preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!