• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par līgumu ar Slovakijas firmu par ieroču piegādi Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1996., Nr. 168/169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40773

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nāvessoda moratoriju Latvijā

Vēl šajā numurā

08.10.1996., Nr. 168/169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par līgumu ar Slovakijas firmu par ieroču iegādi Latvijai

Iekšlietu ministrijas informācija

Iekšlietu ministrijas Drošības policija ir ierosinājusi krimināllietu pēc LKK 162. panta 1. daļas par varas vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sakarā ar LR Aizsardzības ministrijas līgumu ar Slovakijas firmu “Katrim Stella” par ieroču iegādi 3,9 miljonu dolāru apmērā.

1993. gada jūlijā Latvijas Zemessardzei bija līgums ar firmu “Katrim Stella” par bruņojuma iegādi. Tai laikā kā starpnieks darbojās arī kāda Latvijas firma. Taču tās darbība un lēnie ieroču piegādes termiņi Zemessardzes vadību neapmierināja, tāpēc sadarbība ar starpniekfirmu tika pārtraukta, taču līgumsaistības ar “Katrim Stella” saglabājās. 1995. gada septembrī šī firma izteica tiešu piedāvājumu Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietas izpildītājam Jurim Eihmanim par lielas bruņojuma partijas piegādes iespējām ar izdevīgiem noteikumiem. Tā paša gada 17. oktobrī Ministru kabinetā tika iereģistrēts J. Eihmaņa iesniegums M. Gailim par šo piedāvājumu un līguma nepieciešamību bruņojuma iegādei.

17. oktobra valdības sēdē tika nolemts šo piedāvājumu izvērtēt Aizsardzības, Ārlietu un Finansu ministrijai. Izmeklēšanas gaitā konstatēts, ka ne Ārlietu, ne Finansu ministrijas atzinumi par šāda līguma lietderību Ministru kabineta dokumentos nefigurē. 1995. gada 31. oktobrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par galvojuma sniegšanu Slovakijas firmai “Katrim Stella” par kredītu 3,9 miljonu ASV dolāru apmērā bruņojuma iegādei Aizsardzības ministrijas vajadzībām. Lēmumā arī noteikts, ka Aizsardzības ministrijai piešķirtais kredīts jāapmaksā no 1996. gada izdalītajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Līgumu ar “Katrim Stella” sagatavoja Aizsardzības ministrijas un NBS amatpersonas. Diemžēl netika ņemti vērā divu atbildīgu Aizsardzības ministrijas darbinieku negatīvie atzinumi par šāda līguma lietderību. Šobrīd šie darbinieki ir atbrīvoti no darba AM. Noslēgtais līgums, kuru no Latvijas puses parakstīja toreizējais AM valsts sekretārs Davidovičs, paredzēja, ka par minēto summu “Katrim Stella” piegādās rokas granātas, granātmetējus, ložmetējus, triecienšautenes un tiem nepieciešamo munīciju. Slovakijas firma noteiktajos termiņos nepiegādāja līgumā paredzēto bruņojumu, aizbildinoties ar to, ka nav saņēmusi licenci šim darījumam. Aizsardzības ministrija bija tiesīga lauzt šo līgumu, taču tas netika izdarīts, bet sastādīts jauns piegāžu grafiks, saskaņā ar kuru 1996. gada aprīlī piegādāja pirmo partiju citas granātas, nevis līgumā paredzētās. Šīm granātām netika piesūtīta tehniskā dokumentācija, taču Aizsardzības ministrija tās sadalīja struktūrvienībām. Pretenzijas firmai netika izteiktas. 1996. gada maijā tika saņemtas triecienšautenes. Vēlāk pārbaužu gaitā tika konstatēts, ka gandrīz trešā daļa no tām ir ar palielinātu kalibru, tātad nepiemērotas lietošanai.

Šobrīd Ministru kabineta galvojums firmai “Katrim Stella” ir oficiāli atsaukts un līgums lauzts, par to informētas Slovakijas oficiālās instances. Drošības policija krimināllietas izmeklēšanas gaitā ir nopratinājusi virkni Aizsardzības ministrijas, NBS un Zemessardzes amatpersonu. No firmas “Katrim Stella” sniegtajiem paskaidrojumiem izriet, ka tā Latvijas valdības sniegto galvojumu nav izmantojusi un kredītu nav izņēmusi. Šā jautājuma noskaidrošanai Drošības policija ir lūgusi LR Ģenerālprokuratūru vērsties pie Slovakijas tiesībsargāšanas institūcijām, lai uzzinātu, vai Latvijas valdības garantētais kredīts jau ir izmantots, kā arī lai saņemtu informāciju par firmas “Katrim Stella” darbību.

Iekšlietu ministrijas preses centrs

Aizsardzības ministrijas informācija

Piektdien, 4.oktobrī Aizsardzības ministrijā notika preses konference, kurā žurnālisti tika iepazīstināti ar AM darba prioritātēm un aktualitātēm. Preses konferencē piedalījās Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, AM valsts sekretārs Einārs Vaivods un Nacionālo bruņoto spēku komandieris, Zemessardzes pulkvedis Juris Dalbiņš.

Tika sniegtas arī atbildes uz žurnālistu jautājumiem par pagājušajā nedēļā izraisījušos t.s. “ieroču skandālu” (sakarā ar Slovakijas firmas “Katrim Stella” Latvijai piegādātajiem brāķa ieročiem) un komentējot Iekšlietu ministrijas Preses centra sniegtos paziņojumus, aizsardzības ministrs teica: “Nekāda skandāla nav. Tas viss ir pārspīlējums”. Starp Latvijas AM un Slokavijas firmu ticis noslēgts normāls līgums. Līguma izpildes gaitā paši AM struktūru darbinieki konstatēja, ka Slovakijas firmas “Katrim Stella” piegādātie ieroči diemžēl nav jauni (kā bija paredzēts līgumā), bet lietoti. Reālu zaudējumu Latvijas valstij pagaidām vēl neesot. Līgums ar firmu tiks lauzts un Latvijas valsts, cerams, dabūs atpakaļ uz Slovakijas banku pārskaitīto 3,9 miljonus dolāru lielo kredītu. Nederīgie ieroči uz firmas rēķina tikšot nogādāti atpakaļ. Tieši AM informējusi valdību par šo nepatīkamo gadījumu. Aizsardzības ministrs piebilda, ka atbildība par šo gadījumu ir jāuzņemas iepriekšējai valdībai, kuras pārtāvji parakstījuši līgumu ar Slovakijas firmu un garantējuši tai kredītu.

Viesturs Avots,

“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!