• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidenta rokās - dāvana Rīgas pilij. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.1996., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40857

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - Ministru prezidentam

Vēl šajā numurā

15.10.1996., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta rokās —

dāvana Rīgas pilij

Piektdien, 11.oktobrī, Latvijas Valsts prezidents tikās ar mākslinieka Ārija Skrides dzīvesbiedri Gundegu Vasku, kura dāvināja Rīgas pilij Ā.Skrides 1939.gadā Ķeguma celtniecības sakarā tapušo gleznu.

Šī glezna tiek dāvināta saistībā ar nule notikušo Ā.Skrides 90 gadu jubilejai veltīto piemiņas izstādi, kas tika rīkota Rīgas Latviešu biedrībā. G.Vaska uzsvēra, ka simboliski vienai mākslinieka gleznai vajadzētu atrasties Rīgas pilī, jo daudzas latviešu vecmeistara skices un gleznas tapušas kā pasūtījums no Prezidenta pils 30.gadu pašā nogalē, piebilstot, ka tajās atspoguļota mūsu zemes vēsture.

Valsts prezidents pateicās par dāvinājumu, atzīstot, ka Ā.Skrides mākslas darbs papildinās Rīgas pils vērtību galeriju.

Sarunas gaitā G.Vaska dalījās atmiņās par kopīgi ar Ā.Skridi pavadīto laiku un darbu Mākslas akadēmijā, vēršot uzmanību uz zīmīgu sakritību, ka mākslinieks esot iestājies vienīgajā Latvijas mākslas augstskolā tās pirmajā pastāvēšanas gadā un patlaban notiek sarīkojumi par godu Mākslas akadēmijas 75.gadskārtai. Tika pārrunāti arī šīs ievērojamās jubilejas sakarā rīkotie pasākumi, pieskaroties dažādu interesantu un nozīmīgu notikumu norisei un būtībai.

30.gados, iekārtojot Rīgas pils Sarkano zāli, tās griestu gleznojumos bija paredzēts attēlot Latvijas vēsturei nozīmīgus notikumus. Šī darba veikšanai tika pieaicināti ievērojamākie latviešu gleznotāji. Pēdējo starpā bija arī tolaik jaunais, bet jau pazīstamais prof. Vilhelma Purvīša meistardarbnīcas audzēknis Ārijs Skride. Viņa uzdevums bija uzgleznot pirmās Latvijai nozīmīgās lielceltnes — Ķeguma spēkstacijas būvi. Gatavojoties šim atbildīgajam darbam, tapa divas Ķeguma celtniecības gleznas. Vienu no tām iegādājās zviedri kā celtniecības darbu vadītāji. Otru darbu, kā to paredzēja vienošanās, vajadzēja pārgleznot Sarkanās zāles griestu plafonā, taču 1940.gada notikumi pārvilka šim nodomam svītru. Glezna tā arī palika gleznotāja kolekcijā. Tagad Ā.Skrides darbs, kaut ne sākotnējās ieceres veidā, tomēr ir nonācis paredzētajā vietā — Latvijas Valsts prezidenta rezidencē Rīgas pilī.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!