• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Krievijas karakuģiem Latvijas ekonomiskajos ūdeņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.1996., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par privatizācijas sertifikātu vidējo cenu

Vēl šajā numurā

17.10.1996., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Krievijas karakuģiem Latvijas ekonomiskajos ūdeņos

Latvijas Republikas

Ārlietu ministrija:

Otrdien, 15.oktobrī, Latvijas Republikas Robežapsardzības spēki konstatēja, ka Latvijas ekonomiskajos ūdeņos Baltijas jūrā noenkurojušies trīs Krievijas Federācijas kara flotes kuģi, ieskaitot raķešu kreiseri “Pjotr Veļikij”.

Latvijas Ārlietu ministrija šodien ataicinājusi Krievijas Federācijas vēstnieku, lai saņemtu Krievijas paskaidrojumu, kā arī Krievijas pusei darījusi zināmu Latvijas Republikas nostāju šajā jautājumā.

LR Ārlietu ministrija ir satraukta par vairāku KF karaflotes kuģu atrašanos Latvijas Republikas ekonomiskajā zonā, kā arī par to, ka Latvija no Krievijas nav saņēmusi nekādu informāciju, kāpēc Latvijas teritoriālo ūdeņu tuvumā noenkurojusies Krievijas Federācijas karakuģu vienība.

Latvija šādu Krievijas Federācijas rīcību atzīst par nedraudzīgu žestu, kas nekādi neveicina Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas attiecību attīstību un nestiprina savstarpēju uzticību.

Turklāt trešdien, 16.oktobrī, plkst 13.45 Krievijas Federācijas karakuģa tuvumā Latvijas ekonomiskajos ūdeņos nokrita Zviedrijas Karalistes Gaisa spēku lidmašīna. Glābšanas darbos piedalās arī divi LR kuģi. LR ĀM noskaidro incidenta apstākļus.

Ārlietu ministrijas

preses centrs

1996. gada 16. oktobrī

Latvijas Republikas

Aizsardzības ministrija:

15. oktobra pēcpusdienā apmēram pulksten 18.10 Latvijas Republikas Jūras spēku Dienvidu rajona krasta apsardzes kuģis A–51 “Līdaka” Baltijas jūrā Latvijas ekonomiskajā zonā apmēram 23 jūras jūdzes iepretim Šķēdei fiksēja ārvalstu karakuģi. Novērošanas gaitā tika konstatēts, ka tas ir Krievijas kara flotes aviācijas bāzes kuģis ar atomdzinēju “Pjotr Veļikij”. Vēlāk, pirms pulksten 21, tam pievienojās Krievijas kara flotes lielais pretzemūdeņu kuģis ar borta numuru Nr. 702 un velkonis ar borta numuru Nr. 921.

Šorīt Krievijas karakuģu grupu turpināja novērot Jūras spēku Dienvidu rajona krasta apsardzes kuģi P–04 “Bulta”, K–02 “Spulga” un mīnu traleris M–01 “Viesturs”, kurš atgriezās no NATO mācībām “Cooperative Venture 96”. Kad krasta apsardzes kuģis P-04 mēģināja tuvoties Krievijas karakuģu vienībai, no aviācijas bāzes kuģa “Pjotr Veļikij” tika saņemts brīdinājums turēties no šīs grupas 6 jūras jūdžu attālumā.

Šodien pulksten 11 minētajā rajonā virs Krievijas karakuģu grupas tika fiksētas arī divas Zviedrijas kara lidmašīnas.

Pēc pēdējās informācijas šorīt pulksten 11.12 Krievijas jūras kara flotes aviācijas bāzes kuģis “Pjotr Veļikij” pacēla enkuru un uzņēma kursu uz dienvidiem, iespējams, ka tas dodas uz Krievijas jūras kara flotes bāzi Baltijskā. Spriežot pēc pārtvertajām radiogrammām, šodien pēcpusdienā tam sekos arī pārējie divi Krievijas karakuģi.

Latvijas Republikas Jūras spēku kuģi turpina atrasties Krievijas karakuģu grupas tuvumā. Pēc Aizsardzības ministrijas rīcībā esošās informācijas aviācijas bāzes kuģis “Pjotr Veļikij” ir nesen uzbūvēts Sanktpēterburgā un pašreiz Baltijas jūrā veic izmēģinājuma braucienus.

Par Krievijas karakuģu grupas atrašanos Latvijas ekonomiskajā zonā ir informēta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

Aizsardzības ministrijas

preses centrs

1996. gada 16. oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!