• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Dānijas ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.1996., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40996

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kultūras ministrijas un arodsabiedrību vienošanos

Vēl šajā numurā

23.10.1996., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Dānijas

ministra vizīti

Latvijā

Piektdien, 18. oktobrī, Zemkopības ministrijā rīkotajā preses konferencē piedalījās divi ministri — Latvijas zemkopības ministrs Roberts Dilba un Dānijas lauksaimniecības un zivsaimniecības ministrs Henriks Dams Kristensens (Henrik Dam Kristensen). Kā, uzrunājot žurnālistus, teica Roberts Dilba, Dānija ir tā valsts, kura ne tikai viena no pirmajām atzina Latvijas neatkarību, bet ar kuru šobrīd ir noslēgts starpvaldību līgums un līgums par tehnisko palīdzību un sadarbību lauksaimniecībā. Dānijas lauksaimniecības un zivsaimniecības ministrs ieradies Latvijā, lai apskatītu un novērtētu situāciju Latvijas lauksaimniecībā un arī lai izsvērtu, kā Dānijas palīdzība realizējas dzīvē.

Henriks Dams Kristensens, uzrunājot “dāmas un kungus” no preses, teica, ka Latvijā esot pirmo reizi. Šajās divās mūsu valstī pavadītajās dienās pēc dažādām diskusijām un sarunām par lauksaimniecību viņš esot nedaudz iepazinies arī ar Rīgu. Patīkams pārdzīvojums esot bijusi pastaiga vakarā pa Vecrīgu, un liels saviļņojums radies, sajūtot pilsētas atjaunotnes procesu. Uz preses konferenci ministri ieradās tieši no Rīgas Centrāltirgus, un viesis tirgus apmeklējumu raksturoja šādi:

— Es kā dānis varu jūs tikai apskaust par šādu lielu tirgu. Redzēju augstas kvalitātes svaigus produktus un kaut ko tādu, kas dāņiem nav pazīstams, — svaigu zivju tirgu. Visādā ziņā varu teikt, ka šīs divas dienas Latvijā bija ļoti interesantas. Es vēlos palīdzēt attīstīt Latvijas lauksaimniecību un man liekas, ka esmu saticis ļoti daudz ieinteresētu un mērķtiecīgu cilvēku, sākot no zemkopības ministra, Lauksaimniecības universitātes un Konsultāciju centra darbiniekiem līdz pat to uzņēmumu strādniekiem un zemniekiem, kurus mēs apciemojām. Man, protams, bija liels prieks dzirdēt uzslavu dāņu ieguldījumam Latvijas lauksaimniecībā un tajos projektos, ko mūsu valstis kopā uzsākušas. Ir izveidojusies atklāta un cieņas pilna sadarbība. Tā ka vizīte Latvijā man bija ne tikai interesanta, bet arī ļoti vērtīga.

Kristensena kungs vēlreiz esot pārliecinājies par to, ka Dānija rīkojas pareizi, iekļaujoties starptautiskajā sadarbībā. Dānija un arī pats lauksaimniecības un zivsaimniecības ministrs uzskata, ka Baltijas valstīm, tajā skaitā arī Latvijai, jārada iespējas darboties starptautiskajā kooperācijā. Dānijai tā esot ļoti svarīga prioritāte, un tās nozīme nekādā gadījumā nemazināšoties.

H. D. Kristensenam, apmeklējot Rīgas piena kombinātu, bijusi sajūta, ka viņš viesojies patiesi laba līmeņa, modernā starptautiskā piena pārstrādes kombinātā, kurā ļoti liela uzmanība pievērsta higiēnai. Viņš bijis pienotavās Āzijā, visur Eiropā un, protams, arī Dānijā, un Rīgas piena kombināts salīdzinoši esot viens no labākajiem. Turklāt saldējums, ko ražojot šajā kombinātā, patiešām esot izcili garšīgs.

Runājot par turpmāko tehnisko Dānijas palīdzību Latvijai, ministrs teica, ka Skandināvijas valstis ir tās, kuras visvairāk pasaulē izmanto līdzekļus dažādiem pabalstiem. Tieši Dānija - vienu procentu no valsts bruto nacionālā produkta. Palīdzība Viduseiropai un Austrumeiropai vienmēr ir bijusi viena no Dānijas prioritātēm, un visaugstākajā vietā prioritāšu skalā atrodoties Baltijas jūras reģiona valstis. Gandarījumu izraisījis tas, ka lokālas lauksaimnieku apvienības meklē sadarbību ar līdzīga rakstura komūnām Dānijā neatkarīgi no līgumiem un projektiem, ko savstarpēji izstrādā abu valstu ministrijas. Viens no tādiem veiksmīgiem projektiem, kur dāņu puse palīdzējusi gan ar padomu, gan ar tehniku, ir Konsultāciju centra izveidošana. Te veiksmīgu rezultātu devusi Dānijas pieredze, kas prasmīgi iemiesota Latvijas apstākļos, ievērojot visas reģiona lauksaimniecības un arī kultūras īpatnības un izvēloties tieši Latvijai nepieciešamo. Vēl Kristensena kungam prieks, par tā sauktajām 3+3 sarunām un semināriem. Tā ir Dānijas, Zviedrijas un Somijas palīdzība visām trim Baltijas valstīm administratīvā plāksnē. Ministrs uzskata, ka liela nozīme veiksmīgā sadarbībā ir tieši savstarpējām cilvēciskajām attiecībām. Svarīgi, ka aizvien ciešāk sadarbojas privātās sabiedrības un ka aizvien vairāk dāņu biznesa struktūras atrod darbalauku tieši Latvijā.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības

nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!