• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar ASV teātru pieredzi pie Latvijas teatrāļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.1996., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41066

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Austrumlatvijas gaismu, ar Daugavpils augstskolu

Vēl šajā numurā

29.10.1996., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar ASV teātru pieredzi

pie Latvijas teatrāļiem

Apmēram 40 Latvijas teātru direktori, finansisti, literāro daļu vadītāji un režisori, kā arī neatkarīgie producenti un citi kultūras darbinieki piedalījās seminārā “Skatuves mākslas vadība un finansēšana brīvā tirgus ekonomikas apstākļos”, ko Amerikas Savienoto Valstu informācijas dienests (USIS) organizēja sadarbībā ar LR Kultūras ministriju. Tas notika Kultūras ministrijā no 14. līdz 16.oktobrim.

Atklājot semināru, ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers un KM valsts sekretārs Aivars Gailis uzsvēra, ka brīvā tirgus ekonomikas apstākļos izveidojušies pavisam citi apstākļi, teātrim tiek izvirzītas citas prasības. L.Nepers atgādināja, ka labākās attiecības starp mākslinieku un valsti ir savstarpēja sapratne un sadarbība, bet arī zināma neatkarība. Arī ASV valdības atbalsts mākslai strauji samazinājies un mākslas cilvēki nonākuši pie atziņas, ka nevar iztikt tikai ar valsts finansējumu. Īstajam atbalstam būtu jānāk no tautas, kurai mākslinieki arī kalpo, valdībai jānodrošina mākslinieku izteiksmes brīvība.

Semināru vadīja amerikāņu lektors Tomass Tomlisons. Tā dalībnieki noklausījās teorētiskas lekcijas un piedalījās praktiskās nodarbībās. Notika saruna par bezpeļņas principa lomu sabiedrībā, par tipiskas bezpeļņas mākslas organizācijas finansiālo pamatu un budžeta veidošanu. Semināra dalībnieki noklausījās arī lekcijas par projekta reklamēšanu un sabiedriskajām attiecībām, par līdzekļu vākšanu, par partnerattiecībām starp uzņēmējiem un mākslu, par kultūras administratoru un vadītāju lomu skatuves mākslas organizācijās. Savukārt praktiskajās nodarbībās semināra dalībnieki centās apgūt tirgzinības un darbības plāna izveidošanas pamatprincipus, rakstīt projekta pamatojumus, piedalījās lietišķajā spēlē “Mudinājums ziedot”. Semināra darbs rosināja izdarīt zināmas korekcijas teātru koncepcijā, ko Kultūras ministrijā patlaban izstrādā īpaša darba grupa.

Semināra dalībniekus uzrunāja arī kultūras ministrs Rihards Pīks, un notika saruna par Latvijas teātru darbības koncepciju.

Iveta Zvaigzne,

Kultūras ministrijas preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!