• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Viss būs labi! - ". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.1996., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41077

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar ASV teātru pieredzi pie Latvijas teatrāļiem

Vēl šajā numurā

29.10.1996., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pūrs

“Viss būs labi! —”

Tāds nosaukums no godavīra pēdējās frāzes šajā saulē dots Latvijas Universitātes profesora (kopš 1922. gada), civilo un seno romiešu tiesību speciālista, žurnāla “Jurists” dibinātāja Vasilija Sinaiska jubilejas izstādei, ko vakar atklāja Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā Rūpniecības ielā.

Tambovas guberņā 1876. gada 2. augustā piedzimušais nākamais zinātņu vīrs Baltijā nokļuva, jau sākot ar studiju laiku Tērbatas universitātē (beidzis 1904. gadā). Šī augstskola vairāk nekā desmit gadus kļūst arī par viņa darba vietu, kur Vasilijs Sinaiskis ir privātdocents, vēlāk docents. Kad 1917. gadā nodibina Juridisko institūtu Kijevā, viņš ir tā direktors.

Bet kopš divdesmito gadu sākuma — Latvija. Te iznāk viņa “Civiltiesības” (1935) un daudzi citi kapitāldarbi juridiskajās zinātnēs. Aizkustinoša ir profesora Vasilija Sinaiska patiesi dziļā interese par latviešu tautasdziesmām. To apliecina arī monogrāfija “Latviešu senā sabiedriskā iekārta tautasdziesmu spogulī” (1938). Viņš ar savu zinātnisko un pedagoģisko darbību sekmējis juridiskās domas attīstību Latvijā, kā arī izstrādājis metodoloģiju latviešu dainu tiesiskiem pētījumiem. Četrdesmito gadu vidū, Otrā pasaules kara beigu cēlienā, Vasilijs Sinaiskis dodas projām no Latvijas. Raženais mūžs pārtrūcis Briselē 1948. gadā.

Vakar Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā pārsteidzoši bagātajā materiālu klāstā varēja redzēt desmitiem un pat simtiem divdesmitajos un trīsdesmitajos gados Rīgā latviešu, krievu, vācu, franču un citās valodās izdotu Vasilija Sinaiska grāmatu, apcerējumu, juridiskās literatūras komentāru. Gandrīz vai neticami, bet tikpat kā visos Latviešu konversācijas vārdnīcas sējumos var atrast profesora Vasilija Sinaiska komentārus par viņam īpaši tuvajiem jurisprudences jautājumiem. Viņš rakstīja “Tieslietu Ministrijas Vēstnesī” un daudzos citos saskarīgos izdevumos. Turpat arī akvareļi un zīmējumi, kas vēlreiz atgādināja, cik unikāla personība bijis šis Latvijas Universitātes profesors, kas jau trīsdesmito gadu otrā pusē brīvi runāja latviski.

Atmiņu un pārdomu stundā par Vasiliju Sinaiski, par viņa Briselē dzīvojošās meitas Natālijas ciešajiem kontaktiem ar Latviju stāstīja Akadēmiskās bibliotēkas direktora vietniece Venta Kocere, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Konstantīns Karulis, LZA korespondētājloceklis Juris Armands Francmanis. Īpaši Juris Francmanis atcerējās Natālijas Sinaiskas draudzību ar viņa māti, vēl arī aizvakardienas tālruņa sarunu no Briseles par jauniekārtoto izstādi, kas mūsdienu latviešu jaunajai paaudzei atgādina un atgādinās godavīra Vasilija Sinaiska gaišo piemiņu.

"LV" informācija

Attēlos: vakardienas izstādes atklāšanas "Viss būs labi!" ielūguma fragments; par profesoru Vasiliju Sinaiski runāja Latvijas Juristu biedrības priekšsēdētāja vietniece Vija Jēkabsone, pārdomās dalījās Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs un ZA korespondētājloceklis Juris Aivars Francmanis, viens no Sinaisku ģimenes tuvākajiem draugiem Latvijā; nozīmīgās izstādes norisēs klātresošos ievadīja Akadēmiskās bibliotēkas direktora vietniece Venta Kocere un ZA Goda loceklis, viens no profesora Vasilija Sinaiska studentiem trīsdesmitajos gados Konstantīns Karulis. Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!