• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikas Valsts prezidents - oficiālā vizītē Lielbritānijā(turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1996., Nr. 190/191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents Ziemeļu un Baltijas valstu vadītāju sanāksmē

Vēl šajā numurā

12.11.1996., Nr. 190/191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas

Valsts prezidents —

oficiālā vizītē Lielbritānijā

Turpinājums no 1.lpp.

Atgādinājums Latvijas dramatiskajai vēsturei un abu valstu attiecību pēctecībai bija arī pieņemšana, atzīmējot Lāčplēša dienu, ko dienas izskaņā bija sarīkojusi mūsu valsts vēstniecība Londonā.

Vēl vakar, vizītes pirmajā dienā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis Brukvudas kapsētas Latviešu memoriālā arī nolika ziedus uz divu Lāčplēša ordeņa kavalieru atdusas vietām. Valsts prezidents nolika vainagu arī pie “Cenotaph” pieminekļa, godinot karā kritušo karavīru piemiņu. Pēc tam Valsts prezidents Guntis Ulmanis kopā ar aizsardzības ministru Andreju Krastiņu un ārlietu ministru Valdi Birkavu Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijā tikās ar Lielbritānijas aizsardzības ministru Maiklu Portillo. Samērā īsajos piecos gados kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Apvienotā Karaliste sniegusi mūsu valstij lielu palīdzību Eiropas Savienības PHARE programmas ietvaros, kā arī ar “Know–How” fonda starpniecību, taču jo būtisks bijis Lielbritānijas atbalsts Latvijas Nacionālo bruņoto spēku nostiprināšanā, īpaši Baltijas miera bataljona izveidē. Lielbritānija starp rietumvalstīm ir arī lielākā investētāja Latvijas ekonomikā.

Piecās dienās Anglijā Guntim Ulmanim paredzētas visaugstākā līmeņa tikšanās. Trešdien Bekingemas pilī notiks Latvijas Valsts prezidenta un Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II tikšanās. Viņas Majestāte karaliene rīkos arī pusdienas par godu Latvijas Valsts prezidentam un Ainai Ulmanes kundzei. Pēc tam paredzēta Latvijas Valsts prezidenta tikšanās ar Lielbritānijas premjerministru Džonu Meidžoru. Guntis Ulmanis tiksies arī ar Velsas princi Haigrovā, ar Lielbritānijas parlamenta spīkeri Betiju Butroidu, ar Apvienotās Karalistes ārlietu un sadraudzības lietu ministru Malkolmu Rifkindu, Britu padomes ģenerāldirektoru seru Džonu Hensonu, Apvienotās Karalistes Tirdzniecības padomes prezidentu Janu Lengu, opozīcijas līderi Toniju Blēru un vairākām citām augstu stāvošām personām.

Šorīt, 12.novembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis devās uz Karalisko gaisa spēku bāzi Northoltā. Pēc tam paredzēts Čērčila muižas apmeklējums Čartvelā un viesošanās Karalisko jūras spēku bāzē Sauthemptonā. Šo apmeklējumu sēriju vainagos pusdienas, ko par godu Latvijas Valsts prezidentam rīko Portsmutas lordmērs.

Pēcpusdienā Guntis Ulmanis Karaliskajā Starptautisko attiecību institūtā “Chatham House” nolasīs lekciju “Latvijas laiks, Eiropas laiks” par mūsu valsts aktualitātēm un Latvijas atgriešanos Eiropā. Šī diena noslēgsies ar svinīgām vakariņām, ko par godu Latvijas Valsts prezidentam un viņa kundzei rīkos Apvienotās Karalistes Skotijas lietu ministrs Maikls Forsaits ar kundzi.

Vērā ņemami ir arī Valsts prezidenta vizītes pragmatiskie akcenti: Guntis Ulmanis tiksies ar Lielbritānijas uzņēmējiem “Reformu kluba” konferenču zālē — bet pirms tam būs ticies darba brokastīs ar Latvijas uzņēmējiem. Tikšanās ar Lielbritānijas uzņēmējiem Guntim Ulmanim paredzētas arī “Karaliskajā automobiļu klubā” (“Royal Automobile Club”) un “Main Committee” zālē. Paredzams, ka Valsts prezidents Guntis Ulmanis ekonomiskās sadarbības iespējas ar Latviju uzsvērs arī “Jautājumu laikā” Apvienotās Karalistes parlamenta Pārstāvju palātā, intervijās BBC, darba brokastīs ar “Financial Times” redakcijas vadību, kā arī vairākās preses konferencēs, kas ieplānotas vizītes laikā. Nozīmīgas no mūsu valsts ekonomisko interešu viedokļa solās būt arī pusdienas, ko augstajam Latvijas viesim par godu rīko Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas prezidents Žaks Delarozjers vizītes beidzamajā dienā.

Valsts prezidenta kundzei Ainai Ulmanei sagatavota daudzveidīga kultūras programma, kas ietver iepazīšanos ar Nacionālo un Teita galeriju, Hemptonas pili, Londonas Taueru un Svētā Paula katedrāli, kā arī viesošanās Kembridžā un Karaliskās koledžas apmeklējums. Simbolisks šīs dienas iesākums prezidenta kundzei ir šodien, kad Aina Ulmane tiekas ar Anglijā dzīvojošajiem tautiešiem latviešu centrā “Straumēnos”.

Valsts prezidenta oficiālā vizīte Lielbritānijā būs piecas intensīvas, ārkārtīgi svarīgiem notikumiem piesātinātas darba dienas, no kurām pirmā jau aizvadīta. Šīm dienām aizritot, jaunā kvalitātē izgaismosies Latvijas Republikas tradicionāli draudzīgās attiecības ar Apvienoto Karalisti. Līdz ar to šī Valsts prezidenta vizīte būs gan jauns pakāpiens Latvijas un Lielbritānijas sadarbībā, gan arī plats solis, mūsu valstij atgriežoties Eiropā un integrējoties tās struktūrās.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!