• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 12. novembra sēde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.1996., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41277

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 12. novembra sēdes

Vēl šajā numurā

13.11.1996., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBAS VIEDOKLIS

Ministru kabineta

12. novembra sēdē

Šodien kārtējā valdības sēdē ir akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā Muitas likumprojekts. Likumprojekts izstrādāts atbilstoši Eiropas komisijas “Baltās grāmatas” nodaļas “Muitas savienība” pirmā posma veicamajiem pasākumiem. Tā pieņemšana veicinās muitas likumdošanas harmonizēšanu ar ES un LR integrāciju Eiropā, GATT/WTO, kā arī atvieglos un uzlabos daudzu muitas procedūru piemērošanu. Likumprojekts paredz, ka rūpniecības un lauksaimniecības precēm muitas vērtību noteiks, par pamatu ņemot līgumcenu. Ja muitas vērtību nebūs iespējams noteikt, izmantojot līgumcenu, tad to noteiks secīgi, izmantojot likumprojektā aprakstītās muitas vērtības noteikšanas metodes. Jaunais likums paredz palielināt muitas procedūru skaitu. Ir paredzēta pirmsmuitošanas darbības ieviešana, kas tiks veikta līdz muitas procedūru pielietošanai, un šo darbību laikā tiks izmantota vienkāršotā deklarācija. Vienkāršotās deklarācijas vietā muitas iestādes varēs atļaut izmantot jebkuru komerciālu dokumentu, kurš satur visas preču atpazīšanai nepieciešamās ziņas. Atbilstoši ES Muitas kodeksa normām paredzēta muitas parāda piemērošanas kārtība. Muitas procedūru atvieglošanai un paātrināšanai likumprojekts paredz ieviest muitas brokeru institūciju.

Sakarā ar augšminētā likumprojekta akceptēšanu Ministru kabinets akceptēja arī grozījumu projektu likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”.

Akceptēts Konsultatīvās muitas tarifu padomes sastāvs. Par padomes priekšsēdētāju iecelts Finansu ministrijas Muitas tarifu un likumdošanas departamenta direktors Guntis Kozinda.

Ministru kabinets akceptēja nolīguma slēgšanu starp Latvijas Republiku un Eiropas kopienu par attiecībām zivsaimniecībā.

Pamatojoties uz iedzīvotāju lūgumu, valdība akceptēja Madonas rajona Mētrienas pagasta Pamatu ciema pārdēvēšanu par Mētrienas ciemu.

Akceptēti grozījumi Izglītības un zinātnes ministrijas nolikumā. Grozījumi paredz sekojošas izmaiņas: ministrijas struktūrā būs tikai viens valsts ministrs — augstākās izglītības un zinātnes valsts ministrs; konkretizēts valsts sekretāra vietnieku un departamentu direktoru vietnieku statuss u.c. grozījumi.

Valdība akceptēja rīkojumu “Par izglītības klasifikācijas struktūru”. Tā tiks veidota kā nacionāla klasifikācija, kas savietojama ar Starptautisko standartizēto izglītības klasifikāciju. Klasifikācija tiks izstrādāta divos posmos. Pirmajā posmā tiks izstrādāta un līdz 1997. gada 1. jūlijam iesniegta klasifikācijas struktūra. Otrajā posmā tiks izstrādāta klasifikācija pilnā apjomā. Klasifikācija būs izmantojama visos izglītības statistikas datos un dokumentos.

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā Ventspils brīvostas likumprojekts. Tas noteiks brīvostas darbības principus un pārvaldes kārtību, lai veicinātu Latvijas līdzdalību starptautiskajā tirdzniecībā, investīciju piesaistē, ražošanas un pakalpojumu attīstībā, kā arī jaunu darba vietu radīšanā. Ventspils brīvosta būs LR teritorijas daļa, kas atbilst MK noteiktajām Ventspils ostas robežām. Valsts zemi brīvostas teritorijā nevarēs pārdot, dāvināt vai citādi atsavināt.

Akceptēts grozījumu projekts likumā “Par valsts pensijām”. Likumprojekts nosaka zināmus ierobežojumus tiesību iegūšanai uz invaliditātes pensiju. Lai šīs tiesības iegūtu, par sociāli apdrošināto personu jābūt veiktām sociālās apdrošināšanas iemaksām ne mazāk par trim gadiem. Tiks mainīta arī invaliditātes pensiju aprēķināšanas kārtība, saistot to ar sociāli apdrošināmās personas vidējo iemaksu, algu par jebkuriem 36 mēnešiem pēc kārtas pēdējo piecu gadu laikā pirms invaliditātes pensijas piešķiršanas, bet ne lielāku par noteiktās minimālās mēnešalgas pieckāršu apmēru.

Valdība akceptēja MK noteikumus “Par miruša cilvēka audu un orgānu uzkrāšanas un izmantošanas kārtību medicīnā”. Tajos noteikti gadījumi, kad atļauta cilvēka audu un orgānu izņemšana transplantācijai un zinātniskiem pētījumiem. Noteikumos uzskaitītas tās ārstniecības iestādes, kurās var veikt donora audu un orgānu izņemšanu, un tās ārstniecības iestādes, kurās sadala, uzkrāj, uzglabā un izmanto donora audus un orgānus.

Akceptēti grozījumi MK noteikumos “Par likuma “Par sociālo nodokli” normu piemērošanu”. Grozījumi izdarīti, lai nodrošinātu vienveidīgu pieeju jautājumam par to, kādi darba devēja apdrošināšanas maksājumi par labu darbiniekam ir uzskatāmi par darbinieka ienākumiem, kurus apliek ar sociālo nodokli. Grozījumi konkretizē sociālā nodokļa maksājuma objektu, kā arī palielina darba devēja atbildību par sociālā nodokļa samaksu.

Valdība akceptēja LR pilsonības piešķiršanu naturalizācijas kārtībā 239 pilsonības pretendentiem.

Akceptēti un nosūtīti izskatīšanai Saeimā grozījumu projekti likumos “Par policiju”, “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā”, “Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu” un “Par iedzīvotāju reģistru”. Grozījumi sagatavoti, lai sakārtotu Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošo institūciju nosaukumus atbilstoši spēkā esošās likumdošanas prasībām. Policijas departaments tiks pārdēvēts par Valsts policiju, Pilsonības un imigrācijas departaments — par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi.

Valdība akceptēja ekonomikas ministra Guntara Krasta iecelšanu par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” padomes priekšsēdētāju.

Akceptēti grozījumi MK noteikumos “Par uzņēmējdarbības reģistrācijas valsts nodevu”. Grozījumi nepieciešami, lai novērstu pretrunas ar citiem spēkā esošiem tiesību aktiem. Atsevišķos gadījumos tiks paātrināts reģistrācijas process, kā arī novērsīs inflācijas rezultātā radušos situāciju, kad valsts nodevu apmērs neatbilst Uzņēmumu reģistra ieguldītajam darba apjomam.

Akceptēts rīkojums “Par Latvijas Republikas valdības un Slovakijas Republikas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi”.

Valdības preses departaments

Foto: Uldis Pāže — “Latvijas Vēstnesim”

Par preses konferenci

pēc Ministru kabineta sēdes — 4.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!