• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Ministru prezidenta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1996., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas uzņēmējiem Lielbritānijā Par Latvijas juristiem derīgo Polijā

Vēl šajā numurā

21.11.1996., Nr. 199/200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Pie Ministru prezidenta

—Japānas vēstnieks

Vakar, 20. novembrī, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles viesojās Stokholmā rezidējošais Japānas vēstnieks Latvijā Kagečika Matano.

Sarunas sākumā Ministru prezidents pateicās par Japānas atbalstu Latvijas kandidatūrai ANO Ekonomisko un sociālo lietu komisijā (ECOSOC). Japānas vēstnieks savas valsts vārdā izteica pateicību par Latvijas atbalstu Japānas kandidatūrai ANO Drošības padomē un ECOSOC.

Tika pārrunātas Latvijas un Japānas ekonomiskās sadarbības perspektīvas.

K. Matano informēja Ministru prezidentu, ka vizītes laikā Latvijā ir apmeklējis Liepāju, un izteicās, ka tā ir pilsēta, kas simbolizē Latviju: tai ir interesanta un spoža pagātne, bet pašlaik tai ir pārejas perioda problēmas.

A. Šķēle apliecināja, ka valdība darīs visu, lai veicinātu Liepājas, kā arī citu Latvijas ostu attīstību un tiktu atjaunots Liepājas ostas augstais prestižs, kāds tas bija starp pasaules kariem.

Ministru prezidents atzinīgi izteicās par abu valstu ekonomisko sadarbību, par piemēru minot firmu "Grindex", kā arī sadarbību starp Japānas firmu "Nomura International" un LR Finansu ministriju par Latvijas vērtspapīru izplatīšanu pasaulē.

A. Šķēle izteica pateicību par Japānas gatavību piešķirt Latvijas valdībai aizdevumu speciālās programmas ODA ietvaros.

K. Matano atzina, ka Japānas uzņēmēju interese par Latviju pieaug, kā arī tiek meklētas plašākas iespējas iesaistīties Latvijas ekonomisko reformu un privatizācijas procesos.

Valdības preses departaments

Pie ārlietu ministra

— Čīles vēstnieks

Otrdien, 19.novembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Čīles ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Ugo Kubiljosu (Hugo Cubillos).

V.Birkavs un U.Kubiljoss pozitīvi novērtēja Latvijas un Čīles divpusējo sadarbību, kas kļūst aizvien aktīvāka. Ir lielas iespējas attīstīt kontaktus ekonomikas, finansu un kuģniecības jomā. Sarunas dalībnieki pauda abpusēju vēlmi paplašināt starpvalstu sadarbību līgumu jomā. V.Birkavs un U.Kubiljoss izteica cerību, ka abu zemju goda konsulātu atvēršana dos iespēju turpmāk savstarpējās attiecības izvērst vēl plašāk. Abām valstīm jau izveidojusies veiksmīga sadarbība starptautiskās organizācijās, it īpaši Apvienoto Nāciju Organizācijā.

— Beļģijas vēstnieks

Otrdien, 19. novembrī, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma Beļģijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Franci Ronsē (Francis Ronse).

V.Birkavs un F.Ronsē pārunāja Latvijas un Beļģijas attiecību attīstību, īpaši uzsverot Beļģijas provinces Flandrijas aktīvo iesaistīšanos starpvalstu konktaktos.

Sarunas dalībnieki apsprieda Latvijas un Beļģijas sadarbību sakarā ar Eiropas Savienības un NATO paplašināšanu, kā arī Eiropas un transatlantisko organizāciju attīstību nākotnē.

— Grieķijas vēstnieks

Vakar, 20.novembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Grieķijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Emmanuelu Kalpadaki (Emmanuel Kalpadakis).

V.Birkavs un E.Kalpadakis apsprieda Latvijas un Grieķijas aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus, kā arī reformu gaitu Latvijā. Viņi vienojās, ka ir jāaktivizē Latvijas un Grieķijas politiskais dialogs par Eiropas Savienības un NATO paplašināšanos.

Sarunas dalībnieki atzinīgi novērtēja abu valstu tirdzniecības apjoma pieaugumu un pauda gandarījumu par šo pozitīvo tendenci.

V.Birkavs un E.Kalpadakis augstu novērtēja abu pušu sadarbību dažādās starptautiskās organizācijās.

— Japānas vēstnieks

Vakar, 20.novembrī, ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma arī Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Kagečiku Matano (Kagechika Matano).

K.Matano augstu novērtēja Latvijas ārlietu ministra neseno (1996.gada 29.jūlijs — 2.augusts) vizīti Japānā. Viņš atzina, ka šī vizīte iezīmējusi būtisku pavērsienu abu valstu attiecībās. V.Birkavs un K.Matano pauda gandarījumu par starpvalstu attiecību veiksmīgu ievadījumu. Abas puses vienojās, ka jāturpina intensīvs dialogs valdību un parlamentu līmenī. Būtiski svarīgi ir kontakti abu valstu uzņēmēju aprindās un iedzīvotāju vidū. Šos kontaktus veicinās Japānas un Latvijas kultūras un informācijas centri Latvijā un Japānā.

Sarunas dalībnieki izvērtēja iespējas paplašināt Latvijas un Japānas sadarbību un pieredzes apmaiņu starptautiskās organizācijās.

ĀM preses centrs

Pie tieslietu ministra

— Francijas vēstnieks

Vakar, 20.novembrī, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pieņēma Francijas vēstnieku Latvijā Bernāru Ponsē (Bernard Poncet) un vēstniecības atašeju kultūras un zinātnes jautājumos Marku Lamī (Marc Lamy). Tika pārrunātas Latvijas un Francijas divpusējās sadarbības formas tieslietu jomā, kā arī konkrētas palīdzības programmas Eiropas Savienības projektu ietvaros.

Kā izteicās vēstnieks, Francijai ir uzkrāta liela pieredze tajās jomās, kas skar administratīvo darbu un valsts pārvaldi. Viņš uzsvēra, ka izprot Latvijas vēlmi pārņemt pozitīvo un lietderīgo no Eiropas valstu pārvaldes sistēmām. Kā viens no labākajiem abu valstu sadarbības piemēriem tika novērtēta Francijas tiesu izpildītāju sistēmas modeļa apgūšana. Jau notikuši vairāki semināri, speciālistu pieredzes apmaiņas braucieni, lai Latvijas eksperti praksē iepazītu Francijas modeli, savukārt Francijas eksperti varētu dot padomus Latvijas tiesu izpildītāju darba uzlabošanā.

Par otru nozīmīgāko sadarbības formu sarunā tika atzītas Eiropas tiesību studijas, kas veicinātu likumdošanas harmonizācijas procesu Latvijā. Atzīstot Latvijas jauno juristu apmācības svarīgumu, abas puses lielu nozīmi šajā jautājumā piešķīra arī franču valodas studijām. Dz.Rasnačs informēja Francijas vēstnieku B.Ponsē par tām strukturālajām izmaiņām Tieslietu ministrijā, kas uzlabos starptautisko dokumentu tulkošanas kvalitāti un veicinās Eiropas tiesību apgūšanu. Kā atzina tieslietu ministrs, Latvijai nepieciešama palīdzība arī specifiskās jomās, piemēram, juridiskās terminoloģijas apgūšanā. Savukārt Francijas vēstnieks apliecināja gatavību aktīvi iesaistīties tiesību speciālistu franču valodas zināšanu uzlabošanas procesā.

TM preses sekretārs

Andris Vitenburgs

s

Latvijas pārstāvis Sanktpēterburgā

No 1996.gada 1.decembra par LR ģenerālkonsulu Sanktpēterburgā iecelts Ints Upmacis.

Ints Upmacis ir dzimis 1955.gada 19.augustā; 1978.gadā beidzis Latvijas Valsts universitātes Juridisko fakultāti; prot angļu un krievu valodu.

Kopš 1990.gada Ints Upmacis strādā LR Ārlietu ministrijā. No 1991. līdz 1995.gadam bijis padomnieks LR vēstniecībā Amerikas Savienotajās Valstīs. Pašlaik Ints Upmacis ir LR Ārlietu ministrijas Otrā politiskā departamenta direktors.

ĀM preses centrs

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Par Latvijas lauksaimniecību

Eiropas Savienības kopsakarā

Zemkopības ministrijā bija Latvijas un Eiropas Savienības Brīvās tirdzniecības līguma apvienotās komitejas lauksaimniecības apakšgrupas tikšanās. Šādas sanāksmes notiek regulāri vismaz reizi gadā.

Abas puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar Latvijas integrācijas gaitu Eiropas Savienībā, konkrēti, kā noris pirmsiestāšanās process ES. Īpašu uzmanību ES lauksaimniecības apakškomitejas pārstāvis, atbildīgais par sadarbību ar Austrumeiropas valstīm Helmūts Stadlers pievērsa informācijai par nesen Saeimā pieņemto Latvijas lauksaimniecības likumu, vai tas ietekmēs un galvenais — kā ietekmēs Latvijas iestāšanās procesu ES.

ES pārstāvjiem tikpat saistoša un nozīmīga šķita informācija par to, kā mūsu lauksaimnieki prognozē Brīvās tirdzniecības līguma starp Baltijas valstīm darbību un tā reālās sekas. Zemkopības ministrijas atbildīgie speciālisti atzina, ka nenoliedzami šis līgums mainīs lauksaimniecības ritmu valstī. Savukārt gatavojoties iestāties Eiropas Savienībā, šis solis ir stratēģiski svarīgs un pareizs.

Sarunas gaitā tika spriests arī par Latvijas iespējām iestāties Pasaules tirdzniecības organizācijā (WTO). ES pārstāvji izteica cerību, ka tas varētu notikt pavisam drīz, tuvākā pusgada laikā. Latvijas pusei tas nozīmē arī saistības — vairs nevarēs brīvi veidot savu tirdzniecības politiku, nāksies rēķināties ar citām Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstīm. Pozitīvi jānovērtē tas, ka būs iespējama zināma pretdarbība pret tām valstīm, kas neievēros un pārkāps tirdzniecības noteikumus.

Sarunas dalībnieki atzina, ka ir jāpaplašina un jānostiprina abpusēji izdevīga sadarbība informācijas apmaiņā par statistikas jautājumiem.

Sarunās piedalījās arī Eiropas Savienības Eiropas komisijas delegācijas vēstnieks Latvijā Ginters Veiss.

Dagnija Muceniece

Par ASV mācību kursiem Latvijai

ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers (Larry Napper) un ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) pārstāvis Hovards Hendlers (Howard Handler) Rīgā trīsdesmit latviešiem pasniedza apliecības par īpaša apmācību kursa beigšanu Savienotajās Valstīs, ko bija noorganizējusi ASV Starptautiskās attīstības aģentūra. Šo projektu bija atbalstījušas arī Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Ekonomikas, Finansu un vairākas citas ministrijas, kā arī Latvijas Privatizācijas un attīstības aģentūras.

Šo apmācību projektu Eiropas valstīm ASV Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID) aizsāka 1992.gadā. Projekta galvenais mērķis ir nodrošināt plašu apmācību bāzi vadītāju un citu līmeņu profesionāļu praktisko iemaņu pilnveidošanai, tādējādi sekmējot demokrātiskās pārmaiņas, brīvā tirgus principu ieviešanu, paātrinātu ekonomikas attīstību un uzlabotu Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni visdažādākajos aspektos. Tas īpaši būtiski ir pašreizējā pārejas periodā no totalitārisma apstākļiem uz brīva tirgus principiem.

Pavisam kopš 1992.gada šādus ASV apmācību kursus jau beiguši simt trīspadsmit Latvijas pārstāvji.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!