• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas policija - manas un tavas drošības sargs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.1996., Nr. 211 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lisabona. Solis tuvāk Eiropas drošībai un sadarbībai, tuvāk visu labklājībai

Vēl šajā numurā

06.12.1996., Nr. 211

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas policija — manas un tavas drošības sargs

Vakar, 5. decembrī, Latvijā notika Policijas dienas svinības. Svētā Jāņa baznīcā tika iesvētīti policijas struktūru karogi, tad Iekšlietu ministrijas darbinieki un policijas struktūru pārstāvji nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa (apakšējā attēlā pa kreisi) un kritušo policijas darbinieku piemiņas vietās Bastejkalna apkaimē. Pēcpusdienā notika Iekšlietu ministrijas un policijas struktūru darbinieku svinīgā sanāksme Kongresu namā (attēlos pa labi).

Svinīgajā pasākumā piedalījās Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis, Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle, Latvijas Republikas ģenerālprokurors Jānis Skrastiņš, iekšlietu ministrs Dainis Turlais, Saeimas deputāts Ziedonis Čevers, IeM Policijas departamenta priekšnieks Aldis Lieljuksis, IeM Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta priekšnieks Juris Ļabis, Robežapsardzības spēku komandieris pulkvedis Gunārs Dāboliņš, Valsts prezidenta un Saeimas Drošības dienesta priekšnieks pulkvedis Juris Vectirāns, Zemessardzes komandieris ZS pulkvedis Juris Eihmanis, citas augsta ranga amatpersonas, militārpersonas, kā arī IeM un policijas struktūru darbinieki, policijas veterāni, Policijas akadēmijas klausītāji un viesi no ārzemēm.

Sanāksmes sākumā klātesošos uzrunāja iekšlietu ministrs Dainis Turlais. Viņš atzīmēja, ka 1918. gada 5. decembrī tika dibināta Latvijas Valsts policija. “Tātad šodien, 5. decembrī, aprit Valsts policijas 78. gadskārta un 5. gadskārta, kopš Policijas diena tiek svinēta pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas.

D.Turlais atzīmēja, ka pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas noziedzība savu augstāko vilni sasniedza 1992. gadā. Salīdzinot ar 1992. gadu, 1996. gadā policijas panākumi noziedzības apkarošanā pieauguši gandrīz divas reizes. Pašlaik noziegumu atklāšanas līmenis tuvojas 40 procentiem. Visās jomās ir pieaugusi policijas kadru stabilitāte. Pieaug arī policijas darbinieku profesionalitāte. Tomēr iekšlietu ministrs uzsvēra, ka ir vērīgi jāseko tam, kā policijas darbinieki pilda savus pienākumus. “Policija ir valsts dienests. Un galvenais, lai policijas darbinieki, veicot savus pienākumus, absolūti uzticīgi kalpotu Latvijas valsts, tās pilsoņu un iedzīvotāju interesēm. Tas nozīmē, ka policijai jāiegūst sabiedrības cieņa un uzticība.”

Svinīgā pasākuma turpinājumā Ministru prezidents Andris Šķēle personīgi nolasīja rīkojumus par ģenerāļa pakāpes piešķiršanu (pirmo reizi kopš Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas!) Policijas departamenta priekšniekam Aldim Lieljuksim un Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta priekšniekam Jurim Ļabim (attēlā augšā pa kreisi).

Pēc tam Andris Šķēle teica īsu uzrunu. Viņš atzīmēja, ka Valsts policija ir institūcija, kas nodrošina valstī sabiedrisko kārtību un drošību. Policijas uzdevums ir nemitīgi gādāt, lai drošības sajūta būtu tiem valsts pilsoņiem un iedzīvotājiem, kas ievēro likumus. Un nemitīgi traucēt tās personas, kas pārkāpj likumus. “Valsts policija lielā mērā ir valsts varas seja. Arī tādēļ uz policijas pleciem gulstas milzīga atbildība. Tādēļ policisti, policijas darbinieki nekad nedrīkst nevērīgi, augstprātīgi vai pavirši izturēties pret cilvēkiem, pret viņu lūgumiem pēc palīdzības vai iesniegumiem,” teica Ministru prezidents.

“Paldies jums visiem par darbu. Lai katrs nākamais gads un Policijas diena nāk ar spodrāku policijas mundieri!” savu uzrunu pabeidza A.Šķēle.

Ar īsu uzrunu uzstājās policijas ģenerālis Aldis Lieljuksis. Viņš uzsvēra, ka Valsts policijas darbinieku profesionālais līmenis nav zemāks par daudzu ārvalstu attiecīgo dienestu līmeni, bet finansu līdzekļu trūkuma dēļ mūsu policistiem pietrūkst tehniskā nodrošinājuma.

Policijas darbiniekus sveica arī Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis. Viņš sacīja: “Policijas darbības devīzei ir jābūt: viens likums un viena taisnība visiem. Novēlu jums turpmāk būt tikpat laipniem, simpātiskiem, elegantiem, kādi jūs esat šodien.”

Policijas dienai veltītās svinīgās sanāksmes noslēgumā bija koncerts.

Viesturs Avots,

“LV” nozares redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!