• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltijas drošības perspektīvas - starptautiskā vērtējumā(turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.1996., Nr. 213/214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienādām tiesībām un brīvībām ikvienam

Vēl šajā numurā

10.12.1996., Nr. 213/214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltijas drošības perspektīvas — starptautiskā vērtējumā

Saeimas sekretārs Imants Daudišs:

Turpinājums no 1.lpp.

Mēs esam ļoti pateicīgi tām valstīm, kuras atbalsta mūs un mūsu centienus. Pirmām kārtām tas attiecas uz Dāniju.

Manuprāt, Dānijas aizsardzības ministrs Hanss Hekerups nesenajā ZAA sesijā Parīzē šā gada novembrī teica ļoti zīmīgus vārdus. Atbildot uz jautājumu, vai Baltijas valstis tiks uzņemtas NATO pirmajā kārtā, viņš teica, ka tas būtu paradoksāli, ja valstis, kurām drošība nepieciešama visvairāk, netiktu uzņemtas NATO.

Politiski Latvija ir gatava iestāties NATO — Latvija ir demokrātiska valsts ar brīvā tirgus ekonomiku, un tajā civilā vara kontrolē bruņotos spēkus. Kas attiecas uz Latvijas militāri tehniskās sagatavotības līmeni, pašlaik tā, tāpat kā pārējās kandidātvalstis, nav pilnībā gatava iestāties NATO. Visās kandidātvalstīs, arī Latvijā, pašlaik notiek intensīvs sagatavošanās process, kas ilgs vairākus gadus.

Ir skaidrs, ka NATO paplašināšanas procesam ir jābūt atklātam un Krieviju nedrīkst izslēgt no jaunās Eiropas drošības arhitektūras veidošanas.

Latvija ļoti atzinīgi novērtē NATO un Krievijas dialogu, kā arī citus NATO veiktos pasākumus, kas vērsti uz to, lai mazinātu Krievijas izolētības sajūtu. Latvija ir pārliecināta, ka šie pasākumi nav un nekad nebūs par šķērsli Latvijas līdzdalībai NATO.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas oficiālajā nostājā attiecībā uz līdzdalību NATO nav būtisku atšķirību. Igaunija un arī Lietuva ir par Baltijas valstu iekļaušanu pirmajā NATO paplašināšanas kārtā. Visu triju Baltijas valstu parlamenti un ārlietu ministrijas saskaņo savu darbību, kas vērsta uz iestāšanos NATO. Tas tika uzsvērts arī Baltijas valstu prezidentu kopīgajā paziņojumā.

Latvija neuzskata NATO par klubu, kura dalībniekiem tiek oficiāli garantēta drošība un dažādas papildu priekšrocības. Latvijai svarīgi, ka NATO var un varēs risināt aktuālos drošības situācijas jautājumus. Citiem vārdiem, vienkārši sakot, mēs, baltieši, esam lielā mērā atkarīgi no klimata un laika apstākļiem. Tagad, atguvuši savu neatkarību, mēs steidzamies nostiprināt savu pajumti.

Tomēr mēs baidāmies, ka lietus varētu sākt līt, pirms mūsu pajumte ir gatava. Mākoņi debesīs var savilkties daudz ātrāk. Tad Eiropas palīdzība var izrādīties novēlota, tāpat kā tas notika Balkānos. Tādēļ mūsu neatkarības mājai ir nepieciešams stiprs jumts. Pašlaik mums šāda jumta nav. Ir uzslietas spāres — progamma “Partnerattiecības mieram”. Bet tās ir tikai spāres. Spāres tikai balsta jumtu, tās nevar mūs pasargāt. Mēs esam pārliecināti, ka NATO varētu būt mūsu jumts.

Dārgie kolēģi un semināra dalībnieki! Mēs šodien ceram izdzirdēt ne tikai jautājumus, bet arī atbildes, padomus, jaunas atziņas un viedokļus. Es novēlu jums sekmīgu darbu seminārā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!