• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas un dzīvojamā kompleksa privatizācijas likumību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.1996., Nr. 213/214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41512

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Maskava ir labvēlīgi ieinteresēta

Vēl šajā numurā

10.12.1996., Nr. 213/214

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 12.11.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontroles dokumenti

Latvijas Republikas Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Revīzijas lieta Nr.51–2–186__Rīgā 1996. gada 12. novembrī

Par Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas un dzīvojamā kompleksa privatizācijas likumību

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: I.Šķibelis — departamenta direktors, VK padomes loceklis, kolēģijas locekļi: I.Klēģeris, M.Lēruma, V.Pucis,

piedaloties: U.Znotam — valsts revidentam, I.Kalniņai — juridiskās daļas vadītājai, kā arī uzaicinātajiem: A.Rozītei — firmas “Silar International” SIA ģenerāldirektora vietniecei, P.Krūzam — firmas “Silar International” SIA juriskonsultam,

izskatīja pārbaudes materiālus par Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas un dzīvojamā kompleksa privatizācijas likumību, ko veica valsts revidents U.Znots, un

konstatēja:

Ražošanas apvienība “Latribprom”, pamatojoties uz PSRS tiesību aktiem par nomu (PSRS Augstākās padomes 1989. gada 23. novembra lēmums Nr. 811–1), 1990. gada 1. jūnijā iznomā Zvejniekciema zivju konservu ceha (pēc nomas līguma noslēgšanas pārdēvēts par Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcu) pamatfondus un apgrozāmos līdzekļus kopuzņēmumam “Latkompexim” (1991. gada 25. jūlijā reorganizēts par firmu “Silar International” SIA), nomas līguma 5.7. punktā nosakot, ka nomniekam ir tiesības izpirkt pilnībā vai daļēji iznomāto īpašumu. Ražošanas apvienība “Latribprom” 1990. gada 9. novembrī, nenoslēdzot pirkuma līgumu, bet pamatojoties uz nomas līgumu un kopuzņēmuma “Latkompexim” naudas pārskaitījumiem 1 157 430 rbļ. apmērā, nodod iznomāto mantu kopuzņēmuma “Latkompexim” īpašumā, sastādot pieņemšanas un nodošanas aktu.

Tā kā nomas līgums par Zvejniekciema zivju konservu ceha pamatfondu un apgrozāmo līdzekļu nomu netika saskaņots ar Latvijas Republikas valsts varas un pārvaldes institūcijām, kā to noteica spēkā esošie tiesību akti, un nomas līgumā netika norādīts iznomājamās mantas sastāvs un vērtība, kā arī nomas līgumam nav pievienots nodošanas un pieņemšanas akts (iznomātā manta ar nodošanas un pieņemšanas aktu nav nodota) un pirms nomas līguma noslēgšanas nav veikta nomā nododamās mantas inventarizācija, iepriekš minētais nomas līgums ir prettiesisks un ir apstrīdams tiesību aktu noteiktā kārtībā.

Rīcībā ar Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas ražošanas un neražojošiem pamatfondiem, t.sk. dzīvojamām mājām, 1990. gada 9. novembrī nododot tos īpašumā kopuzņēmumam “Latkompexim”, ir prettiesiska, jo Latvijas Republikas Augstākās padomes 1990. gada 24. oktobra lēmuma “Par neatliekamiem pasākumiem valsts īpašuma patvaļīgas privatizācijas novēršanai” 1. punkta prasības noteica, ka tiek izsludināts moratorijs uz visa veida darbību, kas saistīta ar valsts īpašuma konversiju, valsts īpašumu atdodot, pārdodot un iznomājot ar izpirkšanas tiesībām fiziskām un juridiskām personām, līdz Latvijas Republikas likuma “Par valsts īpašuma konversiju” pieņemšanai.

Arī turpmāk izpirkuma maksas atdošana kopuzņēmumam “Latkompexim” 1990. gada 12. novembrī un tās atkārtota pārskaitīšana ražošanas apvienībai “Latribprom” 1990. gada 22. decembrī ir pretrunā ar Latvijas Republikas Augstākās padomes 1990. gada 3. decembra lēmuma “Par valsts īpašuma aizsardzību Latvijas Republikā” 2. punkta noteikumiem, jo ražošanas apvienībai “Latribprom” valdījumā esošo ražošanas un neražojošo pamatfondu, t.sk. arī dzīvojamo māju, pārdošanai nebija Latvijas Republikas Ministru padomes atļaujas, kurā būtu noteikts pārdošanas priekšmets un pārdošanas kārtība, kādā tā veicama.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas ražošanas un neražojošie pamatfondi, t.sk. arī dzīvojamās mājas, pēc stāvokļa uz 1990. gada 1. novembri kopuzņēmumam “Latkompexim” (firma “Silar International” SIA) ir pārdoti prettiesiski.

Kolēģija nolēma:

1. Atzīt, ka pārbaudē atklātie tiesību aktu pārkāpumi atspoguļoti pareizi, un apstiprināt iesniegto aktu.

2. Pārbaudes materiālus nodot Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas pārdošanas darījuma tiesiskuma izvērtēšanai. Par rezultātiem informēt Ministru kabinetu un Valsts kontroli.

3. Ieteikt Latvijas Republikas Ministru kabinetam pēc pārbaudes materiālu izskatīšanas Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrā izstrādāt tiesību aktu, kas reglamentē rīcību ar Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcu un tās dzīvojamo fondu.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt:

— Latvijas Republikas Ministru prezidentam;

— Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai;

— Zvejniekciema zivju pārstrādes rūpnīcas strādnieku un pensionāru grupas pārstāvim;

— firmas “Silar International” SIA ģenerāldirektoram.

Saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli” lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Privatizācijas procesa revīzijas departamentā.

Departamenta direktors I.Šķibelis

Kolēģijas locekļi: M.Lēruma, V.Pucis, I.Klēģeris

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!