• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Satversmes tiesas pirmais solis ir likts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1996., Nr. 217/218 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41548

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pa saujai Indijas saules un domu

Vēl šajā numurā

12.12.1996., Nr. 217/218

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Satversmes tiesas pirmais solis ir likts

Pirmajā sēdē

Vakar, 11. decembrī, Latvijas Ministru kabineta sēžu zālē notika mūsu neatkarīgās valsts pirmās Satversmes tiesas pirmā sēde. Tas patiesi bija vēsturisks brīdis, kad pie lielā valdības galda sēdās Saeimā ievēlētie seši Satversmes tiesas tiesneši — Aivars Endziņš, Anita Ušacka, Andrejs Lepse, Ilze Skultāne, Romāns Apsītis un Ilma Čepāne (abi attēli vidējā rindā) — un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs paziņoja par atklātu pirmo sēdi (attēlā pa labi).

Tas notika saskaņā ar Satversmes tiesas likuma Pārejas noteikumu 2. punktu, kas paredz tieslietu ministram sasaukt Satversmes tiesas pirmo sēdi triju dienu laikā pēc vismaz piecu Satversmes tiesnešu stāšanās pie amata pienākumu pildīšanas. Tā kā patlaban šos pienākumus var veikt ievēlētie un Valsts prezidentam zvērestu nodevušie seši tiesneši, bet likums nosaka septiņu tiesnešu darbību, tad vakar pirmajā sēdē tika paredzēts ievēlēt Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītāju. Līdz brīdim, kad tiek ievēlēts tiesas priekšsēdētājs, viņam ir visas Satversmes tiesas priekšsēdētāja tiesības. Kad kļūs zināms septītais tiesas tiesnesis, tad, aizklāti balsojot, ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu no sava vidus uz trim gadiem tiks ievēlēts Satversmes tiesas priekšsēdētājs un viņa vietnieks.

Tad tiesas locekle Ilma Čepāne tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītāja kandidatūrai nosauca Aivara Endziņa vārdu. Citu priekšlikumu nebija.

Balsu skaitīšanas komisija — Romāns Apsītis, Anita Ušacka un Ilze Skultāne (apakšējā attēlā pa kreisi) par priekšsēdētāju ievēlēja Romānu Apsīti, vietnieci Anitu Ušacku, sekretāri — Ilzi Skultāni.

Pēc vēlēšanām balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētājs Romāns Apsītis nolasīja protokolu par balsošanas rezultātiem. Tas bija: sešas balsis “par “ Aivaru Endziņu, pret — nav.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs apsveica jaunievēlēto Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītāju Aivaru Endziņu (apakšējā attēlā pa labi) un pārējos tiesnešus ar tik nozīmīga darba sākumu un pasludināja pirmās Satversmes tiesas pirmo sēdi par slēgtu.

Pēc sēdes Satversmes tiesas tiesnese Ilma Čepāne pastāstīja: “Aivaru Endziņu es pazīstu jau ļoti sen, ilgus gadus strādājām kopā Latvijas Universitātē. Viņš, manuprāt, ir ļoti principiāls, godīgs cilvēks, īsts profesionāls jurists, kurš nekad nenodos Satversmes, Latvijas intereses. Turklāt viņam ir liela pieredze, kas uzkrāta, strādājot gan Augstākajā padomē, gan 5. un 6. Saeimā, tās Juridiskajā komisijā. Satversmes tiesa ir jauna, nebijusi institūcija, un, lai varētu sākt praktiski strādāt, būs jāveic liels organizatorisks darbs. Un vispār, man šķiet, šis amats ir vairāk piemērots vīrietim.”

Bet Aivaram Endziņam nācās atbildēt uz daudziem žurnālistu jautājumiem. Arī: kā reāli iesākt strādāt, ja no nākamā gada valsts budžeta Satversmes tiesai iedalīti nepietiekami budžeta līdzekļi (Ls 61 000), kuru tiko pietiek darbinieku algām.

Uz “LV” vaicājumu, ar ko Aivars Endziņš rīt sāks savu darba dienu, viņš ar humora pieskaņu atteica: būs jāsavāc kopā literatūra, dažādi citi materiāli, kas esot Saeimā, iepriekšējā darba vietā — Juridiskajā komisijā. Un nobeidza ar rūpi balsī: jāsāk aktīvi darboties, lai tuvākajā laikā Satversmes tiesa varētu uzsākt praktiski strādāt, izskatīt lietas, kā to paredz Satversmes tiesas likums.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!