• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājā un Rīgā - Vācijas viceadmirālis Baltijas bataljona mācību noslēgums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1996., Nr. 217/218 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41552

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

12.12.1996., Nr. 217/218

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

militārās ziņas

Baltijas bataljona mācību noslēgums

Vakar, 11. decembrī, Ādažos Nacionālo bruņoto spēku mācību centrā notika svinīgs pasākums, kas bija veltīts Baltijas miera uzturēšanas bataljona (BALTBAT) apmācības otrā posma noslēgumam. Svinīgajā pasākumā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris Zemessardzes pulkvedis Juris Dalbiņš, Zemessardzes komandieris ZS pulkvedis Juris Eihmanis, Igaunijas aizsardzības ministra padomnieks Jāns Murumets (Jaan Murumets), Igaunijas Aizsardzības ministrijas miera uzturēšanas spēku operāciju nodaļas priekšnieks Rauls Epiks (Raul …pik), Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Nikolass Džerolds (Nicholas Jarrold), citas augsta ranga militārpersonas, Latvijā akreditētie vēstnieki un militārie atašeji.

Pirms svinīgā pasākuma daudzie viesi un masu informācijas līdzekļu pārstāvji mežā varēja vērot BALTBAT kaujas mācības, mežā ierīkoto karavīru nometni, aplūkot daudzveidīgo apbruņojumu (mīnmetēji, granātmetēji, smagie ložmetēji, triecienšautenes u.c.) un ekipējumu.

Pēc tam visi devās uz NBS mācību centra parādes laukumu, kur parādei ierindā bija nostādīts Baltijas miera uzturēšanas bataljons — Latvijas, Igaunijas un Lietuvas rotas. Pēc orķestra atskaņotajām trīs Baltijas valstu himnām NBS komandieris apstaigāja BALTBAT ierindu. Īsas uzrunas teica Latvijas NBS komandieris J.Dalbiņš un Igaunijas aizsardzības ministra padomnieks J.Murumets. Viņi apsveica BALTBAT virsniekus, instruktorus un karavīrus ar apmācību otrā posma noslēgumu, atzīmēja, ka BALTBAT kopīgās mācības un darbība kalpo daudzu nozīmīgu, politisku un militāru mērķu īstenošanai (arī trīs Baltijas valstu militārās sadarbības nostiprināšanai). J.Dalbiņš un J.Murumets atgādināja, ka gan BALTBAT virsniekiem, gan instruktoriem, gan karavīriem ir jāturpina militārā izglītība.

Svinīgais pasākums beidzās ar Baltijas miera uzturēšanas bataljona parādes maršu.

Preses konferencē piedalījās NBS komandieris Juris Dalbiņš un BALTBAT virsnieki. J.Dalbiņš izteicās, ka otrā mācību posma noslēgumā BALTBAT virsnieki, instruktori un karavīri apliecinājuši augstu militāro zināšanu un profesionālās sagatavotības līmeni, kas tomēr ir jāpārbauda un jāapliecina ne vien treniņos, bet arī dzīvē. Proti, piedaloties miera uzturēšanas operācijās bijušajā Dienvidslāvijā.

NBS komandieris teica: “Baltijas miera uzturēšanas bataljonam ir ne vien liela militāra, bet arī politiska nozīme. Šī projekta sekmīga īstenošana apliecina trīs Baltijas valstu sasniegumus militārajā jomā, to veiksmīgo militāro un politisko sadarbību, spēju prast iekļauties liela mēroga politiskos un militāros pasākumos. Piemēram, miera uzturēšanas operācijās bijušās Dienvidslāvijas teritorijā. Veiksmīga BALTBAT projekta realizēšana nozīmē arī sekmīgu trīs Baltijas valstu integrāciju Eiropā, cerības nākotnē kļūt par NATO dalībvalstīm.”

NBS komandieris piebilda, ka liela nozīme ir tam, ka BALTBAT mācībās un treniņos piedalās virsnieki no daudzām Rietumvalstīm. J.Dalbiņš informēja, ka BALTBAT projekta īstenošana turpināsies 1997. un 1998. gadā. Preses konferencē tika izteikta atziņa, ka vajadzētu veidot arī Baltijas brigādi. Pašlaik tas nav iespējams finansu līdzekļu trūkuma dēļ. Tomēr nākotnē šāds projekts pēc attiecīgu politisku un militāru lēmumu pieņemšanas varētu tikt īstenots. Diemžēl uz BALTBAT apmācību otrā posma svinīgo noslēgumu objektīvu iemeslu dēļ (nākamā gada budžeta pieņemšana Saeimā, valdības maiņa Lietuvā) nebija ieradušies gaidītie Baltijas valstu aizsardzības ministri.

Viesturs Avots,

“LV” nozares redaktors

BALTBAT mācībās Ādažos:NBS Gaisa spēku komandieris pulkvedis Kārlis Kīns, Nacionālo bruņoto spēku komandieris pulkvedis Juris Dalbiņš un NBS Mobilo strēlnieku brigādes komandieris pulkvedis Ēriks Melnis;

BALTBAT karavīru pusdienas un atpūtas brīdis lauku apstākļos

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Dalbiņš

BALTBAT karavīri kaujas ekipējumā__Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Liepājā un Rīgā — Vācijas viceadmirālis

Otrdien, 10.decembrī, divu dienu vizītē Latvijā, vispirms apmeklējot Latvijas Jūras spēkus Liepājā, ieradās Vācijas Jūras spēku inspektors, viceadmirālis Hanss Rudolfs Bēmers, viņš ir arī viens no augstākā ranga NATO Jūras spēku virsniekiem. Rīgā viceadmirālis tikās ar Aizsardzības ministrijas un NBS vadību, Jūras spēku komandieri jūras kapteini Gaidi Zeibotu un Jūras spēku dienvidu rajona komandieri, jūras kapteini Ilmāru Lešinski.

Ar šo vizīti tiek īpaši uzsvērta Latvijas un Vācijas Jūras spēku attiecību sekmīga attīstība, kuras kulminācija bija šīsvasaras kopīgā mīnu iznīcināšanas operācija Rīgas jūras līcī. Arī viena no svarīgākajām sarunu tēmām ar Latvija Jūras spēku vadību bija par mīnu iznīcināšanas operācijas turpinājumu nākamajā gadā. Programmas “Partnerattiecības mieram” ietvaros Vācijā tiks rīkots seminārs par mīnu iznīcināšanu, kā arī notiks mācības kopā ar Baltijas Jūras spēkiem “Open Spirit”. Svarīgas ir arī Jūras spēku virsnieku, apakšvirsnieku un komandu apmācības, kā arī apgādāšana ar mīnu iznīcināšanas iekārtām. Paredzēts, ka Vācijas Jūras spēki piedalīsies arī kopējā Baltijas jūras eskadras (BALTRON) izveidē un attīstīšanā, veicinot sadarbību programmas “Partnerattiecības mieram” ietvaros. BALTRON, pēc Vācijas domām, būs tikpat svarīgs elements kā BALTBAT visu triju Baltijas valstu kooperācijā ar “Partnerattiecību mieram” dalībniekiem.

Viceadmirāļa Bēmera vizīte Latvijā notika īsi pirms BALTRON dibināšanas semināra Viļņā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!