• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar redzīgu skatu un jūtīgu dvēseli kultūrvēsturē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.1996., Nr. 221/222 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugava mums - latviešiem un Baltkrieviem - dārga un viena

Vēl šajā numurā

17.12.1996., Nr. 221/222

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar redzīgu skatu un jūtīgu dvēseli kultūrvēsturē

Līdz ceturtdienai, 19.decembrim, Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma reportāžas fotogrāfiju izstāde “Zvaigznes”. Tā tapusi, izmantojot inženierzinātņu doktora docenta Sigizmunda Timšāna fotonegatīvu kolekciju, kas veidota gadu desmitos un sasniegusi vairākus tūkstošus.

S.Timšāna darba mūžs galvenokārt ir saistīts ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un Latvijas Universitāti, taču viņu vienmēr ir saistījusi zinātnes un kultūras vēsture. Būdams sabiedriski aktīvs, viņš piedalījies daudzu kultūras pasākumu, zinātnisko konferenču, diskusiju un citu pasākumu rīkošanā. Ticies ar simtiem personību — Zvaigžņu. “Saskarsmē katrs saņem no otra cilvēka kādu starojuma daļu. Dažāds ir šī starojuma ilgums. Dažāda ir tā intensitāte. Šajā nelielajā reportāžas fotoizstādē redzamas Zvaigznes, kuru starojumu esmu izjutis savos dzīves ceļos,” saka kolekcijas autors. Lielākoties tie ir kultūras, zinātnes un izglītības darbinieki. No Zinātņu akadēmijas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes.

Izstādē — grupas foto, portreti, cilvēks savā darbā un atpūtā, ikdienā un svētkos. Un aiz katra no tiem — kāds posms mūsu zinātnes un kultūras vēsturē. Ne tikai Latvijas, bet arī pasaules mēroga Zvaigznes. Vairāku valstu zinātņu akadēmiju akadēmiķis Aleksandrs Ņikonovs, LZA īstenais loceklis profesors Pēteris Nomals, akadēmiķis profesors Jānis Stradiņš, akadēmiķis Paulis Lejiņš, selekcionārs Pauls Sukatnieks, mākslinieks Juris Soikāns, tēlnieks Kārlis Jansons, operdziedātājs Jānis Zābers, aktieri Pēteris Lūcis, Elza Radziņa, Arnolds Liniņš... Visus nosaukt nemaz nav iespējams.

Būdams krājīgs, kā laikam lielākā daļa latviešu, S.Timšāns krāj ne vien fotonegatīvus, bet arī citus materiālus — publikācijas, atmiņas — par šo cilvēku dzīves gājumu.

Vaļasprieks dokumentēt fotogrāfijās norises un cilvēkus ir pārtapis izstādē, kas bagātinās tās apmeklētājus.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!