• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tautas nobalsošanu un likumu ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.1997., Nr. 9/11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41856

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ziemas ceļi: to vajadzības un to iespējas

Vēl šajā numurā

10.01.1997., Nr. 9/11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VĒSTULES

Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu

Atklāta vēstule:

Latvijas Republikas Valsts prezidentam

god. G.Ulmaņa kungam

Kopija:

Latvijas Republikas Satversmes tiesai

Parakstot LR likumu “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, Jūs nepamanījāt, ka šis likums un it sevišķi LR Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcija par tā piemērošanu ir būtiskās pretrunās ar LR Satversmes 1. un 2.pantu un LR parakstīto konvenciju “Par jebkuras diskriminācijas nepieļaušanu”, jo šeit ietilpst arī diskriminācija pēc mantiskā stāvokļa.

Šobrīd šī likuma un instrukcijas normas paredz, ka, lai ierosinātu kādu likumu, tā ierosinātājiem ir jāmaksā nodevas zvērinātam notāram par sava paraksta apstiprināšanu, it kā nepietiktu ar vēlētāja ierosinātāja parakstu un personisko kodu.

Atgādinām, ka LR Satversmes 1.pants un 2.pants nosaka, ka “LR visa vara pieder tautai”. Lūdzam Jūs izskaidrot, kā šādu likumu normu var realizēt Latvijas pilsonis, dzīvojot laukos, Latvijas pilsonis-invalīds, Latvijas pilsonis-skolotājs, pensionārs, bezdarbnieks, citi maznodrošinātie, jo viņu ienākumi ir reāli daudz zemāki par izdzīvošanas minimumu.

Faktiski šī samaksa tiek pieprasīta par LR pilsoņu vēlēšanos aktīvi pildīt savu pilsoņa pienākumu demokrātiskā valstī — piedalīties tiesiskas valsts veidošanā. Varbūt pat tieši tas ir izdarīts, lai ierosinātu šo vēlēšanos?

Atļaujiet uzzināt, vai Saeimas deputāti arī no saviem ienākumiem apmaksā savus iesniegtos likumprojektus? Ja ne — tad ar ko viņi ir labāki par citiem LR pilsoņiem?

Bez tam vēršam Jūsu uzmanību uz to apstākli, ka Saeimas deputāta ievēlēšana pēc savas būtības arī ir tautas nobalsošana un, pēc šī likuma loģikas, arī par šo pilsonisko aktivitāti būtu jāmaksā.

Vēlot 6.Saeimu, mūsu parakstus un aizlīmētos konvertus ar vēlēšanu biļeteniem neapliecināja neviens zvērināts notārs, kas faktiski, pēc šī likuma būtības, noteikti būtu jādara, lai novērstu nelikumības balsu skaitīšanas laikā un šaubas par vēlēšanu rezultātu pareizību.

Tātad vēlētāji, ievēlot Saeimas deputātus, tiem bija izrādījuši uzticību. Kā saprast šīs Saeimas deputātu neuzticības izrādīšanu vēlētājiem?

Atceroties to, ka Jūs jau atkārtoti zvērējāt pildīt LR Satversmi, un ticot, ka Jūs patiešām vēlaties vadīt LR kā demokrātisku valsti, ierosinām Jums atsaukt šīs nekorektās, diskriminējošās un antidemokrātiskās likuma “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” normas.

Patiesā cieņā,

Latvijas pilsoņi:

Imants Burvis (LSDSP)

Laimonis Alberts Plīrums (LSDP)

Rīgā 1997.gada 7.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!