• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 14. janvāra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.1997., Nr. 16/17/18/19/20/21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabinets 1996./97. gada Saeimas ziemas brīvdienu laikā Satversmes 81. panta noteiktā kārtībā pieņēmis šādus tiesību aktus:

Vēl šajā numurā

15.01.1997., Nr. 16/17/18/19/20/21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

valdībā

Ministru kabineta 14.janvāra sēdē

Vakar kārtējā valdības sēdē akceptēti noteikumi “Par īpašiem muitas kontroles pasākumiem brīvajā muitas zonā”, kuros noteikti īpaši muitas kontroles pasākumi, kas tiek veikti brīvajā muitas zonā. Noteikumi izstrādāti, ņemot vērā LR Muitas kodeksu, likumu “Par Rīgas tirdzniecības brīvostu”, Starptautisko konvenciju par muitas procedūru vienkāršošanu un harmonizēšanu, kā arī Saeimai nosūtīto Muitas likuma projektu.

Akceptēts MK rīkojums par 1979.gada Ženēvas konvencijas par robežšķērsojošo gaisa piesārņošanu lielos attālumos protokolu “Par Kopējās programmas gaisa piesārņojuma izplatības lielos attālumos novērošanai un novērtēšanai Eiropā ilgtermiņa finansēšanu” (EMEP).

Valdība akceptēja Pašvaldību lietu pārvaldes nolikumu. Pašvaldību lietu pārvalde ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai pakļauta valsts civiliestāde, kas realizē normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus pašvaldību darbības jautājumos, izstrādā pašvaldību attīstības stratēģiju un organizē pašvaldību reformas ieviešanu.

Akceptēti noteikumi “Par kārtību, kādā akcīzes nodoklis ieskaitāms Valsts autoceļu fondā un pašvaldību autoceļu (ielu) fondos. Tie nosaka, ka turpmāk akcīzes nodokļa daļa Valsts autoceļu fondā tiks ieskaitīta divas reizes mēnesī, nevis vienu reizi mēnesī kā līdz šim, kas apgrūtina valsts autoceļu tīkla uzturēšanas un finansēšanas operatīvo plānošanu un aizkavē norēķinus ar uzņēmējiem par sezonā izpildītajiem darbiem, kā rezultātā uzņēmēji spiesti aizkavēt nodokļu maksājumus valsts budžetā.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus “Par Labklājības ministrijas uzraudzībā esošo narkotiku, psihotropo vielu un prekursoru sarakstiem”. Noteikumos iekļauti narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru saraksti, kas sadalīti četrās grupās pēc to bīstamības. Akceptēti grozījumi MK 1995.gada 4.jūlija noteikumos nr.181 “Par narkotisko un psihotropo zāļu un vielu, kā arī prekursoru aprites kārtību zāļu ražošanas uzņēmumos, zāļu lieltirgotavās un aptiekās”.

Lai uzlabotu tranzīta situāciju Latvijā, valdība akceptēja grozījumus MP 1993.gada 19.februāra lēmumā nr.90 “Par LR ieceļošanas vīzu izsniegšanas kārtību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli”. Grozījumi nosaka kārtību, kādā LR tranzīta un privātās vīzas tiek izsniegtas ārvalstu autokravu pārvadātājiem, paredzot, ka privāto vīzu var izsniegt arī personām, kuras ieceļo LR teritorijā tranzīta kravu saņemšanai vai pavadīšanai līdz LR ostām un lidostām, kā arī citu kravu piegādāšanai vai saņemšanai, ja tiek uzrādīti attiecigi dokumenti; privāto vīzu ārvalstu autokravu pārvadātājiem izsniedz uz laiku līdz piecām darbadienām katrā iebraukšanas reizē, ja tiek uzrādīti kravas piegādāšanu vai saņemšanu apliecinoši dokumenti; tranzītvīzu izsniedz personām, kuras ieceļo Latvijā tranzīta kravu saņemšanai vai pavadīšanai līdz LR ostām vai lidostām, kā arī citu kravu piegādāšanai vai saņemšanai, ja tiek uzrādīti attiecīgi dokumenti.

Valdība akceptēja komisijas izveidi Robežapsardzības spēku nodošanai Iekšlietu ministrijas pakļautībā. Par komisijas priekšsēdētāju iecelts Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma departamenta priekšnieks Leons Aire. Komisijai uzdots līdz 1997.gada 1.martam veikt Robežapsardzes spēku štata vienību, materiāltehniskās bāzes, finansu resursu, bruņojuma un ekipējuma nodošanu Iekšlietu ministrijas pakļautībā.

Akceptēti noteikumi “Par iedzīvotāju gada ienākuma deklarāciju 1996.gadam”. Noteikumi apstiprina iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijas 1996.gadam veidlapas paraugu. Noteikts, ka ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti), kuri LR 1996.gadā ir guvuši ienākumus no algota darba tāda darba devēja labā, kurš nav Latvijas rezidents vai kuram nav pastāvīgās pārstāvniecības LR, un no kura ienākumiem to izmaksu vietā nav ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, var iesniegt gada ienākumu deklarāciju noteiktā kārtībā.

Valdība akceptēja noteikumus “Par obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām tarifa likmi 1997.gadam”. Apdrošināšanas tarifa likme noteikta — 0,08 procentu apmērā no apdrošinātās personas darba ienākuma, kuru apliek ar sociālo nodokli atbilstoši likumam “Par sociālo nodokli”.

Valdības preses departaments

Pēc Ministru kabineta 14. janvāra sēdes

Valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča:

— Nupat valdības sēdē pieņēma noteikumus par īpašiem muitas kontroles pasākumiem brīvajā muitas zonā. Tie tika sagatavoti sakarā ar to, ka ir pieņemts likums par Rīgas brīvostu. Līdz ar to radās nepieciešamība regulēt muitas darbu brīvostas teritorijā. Šie noteikumi definē, kas ir brīvās muitas zonas administrācija. Nosaka, kādas būs brīvās muitas zonas administrācijas attiecības ar muitas dienestu. Galvenokārt te ir aprakstītas procedūras, kas būtu veicamas, ievedot preces brīvajā muitas zonā vai izvedot Latvijas izcelsmes vai ārvalstu preces no brīvās muitas zonas. Noteikts arī, ka brīvostas administrācijai ir jāsaskaņo caurlaides punktu atrašanās vietas, kur preces tiek izvestas no brīvās muitas zonas. Jebkura celtniecība muitas zonā jāsaskaņo ar muitu. Noteikts kādi dokumenti jāsaņem muitai, lai tā varētu kontrolēt preču pārvietošanos brīvajā muitas zonā, protams, vienojoties ar brīvās muitas zonas administrāciju. Šie noteikumi ir saskaņoti ar attiecīgām Eiropas direktīvām. Pieņemu, ka prakse parādīs, kādi precizējumi vai papildinājumi būtu vajadzīgi noteikumos. Taču mēs pirmo reizi sastopamies ar tādu institūciju kā brīvā muitas zona. Domāju, ka tas ir pirmais lielākais solis, kas ir veikts. Saprotams, pieņemot jauno Muitas likumu, arī varētu rasties kaut kādi papildinājumi vai precizējumi.

Ministru kabineta sēdē tika izskatīts arī jautājums par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju 1996.gadam. Kā zināms, nupat Saeima pieņēma grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas nosaka iedzīvotāju 1996.gada ienākumu atvieglotu deklarēšanu 1997.gadā. Respektīvi, tie darba ņēmēji, par kuriem darba devējs būs nosūtījis paziņojumus Valsts ieņēmumu dienestam un no kuriem visi nodokļi būs ieturēti, varēs neiesniegt deklarācijas. Līdz ar to samazināsies deklarāciju iesniedzēju skaits. Tātad deklarācijas ir jāiesniedz tiem, kas vēlas saņemt atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli — sakarā ar to, ka bijuši kaut kādi izdevumi par veselības aizsardzības vai izglītības pakalpojumiem, kā arī gadījumā, ja radies kaut kāds nodokļa pārmaksājums sakarā ar to, ka gada laikā kaut kas ziedots vai dāvināts vai arī nodoklis samaksāts kādā ārvalstī. Obligāti deklarācija jāiesniedz tiem, kas, veicot saimniecisko darbību, ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji — zemnieku saimniecības, zvejnieku saimniecības vai citi, kam apgrozījums gadā nav lielāks par 45 tūkstošiem latu.

Ir pamata gada ienākumu deklarācija — forma D, kā arī formas D1, D2 un D3. Pēc pēdējo aizpildīšanas aizpilda šo rezultējošo deklarāciju. Pēc tam aprēķina nodokļa piemaksas nepieciešamību vai arī konstatē tā pārmaksu. Noteikts arī, ka tie nerezidenti, kas uzskata, ka var maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijas valstī, ja likums to viņiem atļauj, arī var iesniegt gada ienākumu deklarāciju vispārējā kārtībā. Līdz ar to mēs ceram atvieglot gan iedzīvotājiem, gan arī Valsts ieņēmumu dienestam darbu. Lai nebūtu jāapstrādā liels skaits deklarāciju, kas faktiski nesatur nekādu papildu informāciju. Varbūt pat daudz operatīvāk varēs atmaksāt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Katras deklarācijas otrajā pusē būs skaidrojums, kā to pareizi aizpildīt. Turklāt deklarāciju veidlapu teksti tagad ir saprotamāki un skaidrāki nekā agrāk.

Jaunie noteikumi “Kārtība, kādā akcīzes nodoklis ieskaitāms valsts autoceļu fondā un pašvaldību autoceļu (ielu) fondos” daudz precīzāk nosaka termiņus, kad tiek izdarīti atskaitījumi autoceļu fondā. Katra mēneša 15.datumā vai, ja tā ir svētdiena, nākamajā darbdienā tiek pārskaitīts 500 tūkstošu latu avanss, bet atlikušo summu atbilstoši kārtējā mēneša faktiski iekasētajām summām pārskaitīs līdz nākamā mēneša 10.datumam. Tātad būs stabils cikls.

Kā sadalīsies šīs summas? Tātad 50 procentus no akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu, kas izlietota dzelzceļa pārvadājumos, pārskaitīs valsts akciju sabiedrībai “Latvijas dzelzceļš” saskaņā ar izlietotajiem dīzeļdegvielas apjomiem kārtējā mēnesī. Pārējā summa sadalās šādi: 27 procenti — pašvaldību autoceļu (ielu) fondam, to izlieto saskaņā ar pašvaldību autoceļu paraugstatūtos paredzētajiem mērķiem; 73 procenti — valsts autoceļu fondam paraugstatūtos noteiktajiem mērķiem un dotācijām pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem lauku apvidos.

Ir noteikts, ka pašvaldību autoceļu (ielu) fondam par to, kā šī nauda tiek izlietota, jāsniedz pārskats Satiksmes ministrijai.

Jautājums: — Kāds statuss ir iedzīvotāju ienākuma deklarācijai?

Aija Poča: — Tie ir Ministru kabineta noteikumi par iedzīvotāju gada ienākuma deklarāciju 1996.gadam.

Jautājums: — Cik iedzīvotāju ienākuma deklarāciju tika iesniegts pagājušajā gadā? Cik apmēram deklarāciju tiks iesniegts šogad?

Aija Poča: — Varbūt es kļūdos, bet liekas, ka pagājušajā gadā tika iesniegti aptuveni 600 tūkstoši iedzīvotāju ienākuma deklarāciju. Aplēses rāda, ka šogad to varētu būt no 150—200 tūkstošiem. Tas, protams, neattiecas uz tām personām, kas veic saimniecisko darbību, bet uz tiem, kas saņem darba algu kā darba ņēmēji.

Jautājums: — Vai noteikumi, kas attiecas uz Rīgas brīvostu, attieksies arī uz Ventspils ostu?

Aija Poča: — Nē. Tie attiecas uz Rīgas brīvostu. Iespējams, ka šajos noteikumos tiks izdarītas korekcijas, jo Saeimā ir iesniegts jaunais muitas likumprojekts, un mums būs jāpieņem vispārīgi noteikumi par atsevišķām sfērām un procedūrām. Es domāju, ka tiks sagatavoti īpaši Ministru kabineta noteikumi par muitas darbu brīvās ekonomiskās zonās un brīvostu teritorijās. Pēc muitas likuma apstiprināšanas, iespējams, tiks izdarītas korekcijas noteikumos par Rīgas brīvostu.

Mintauts Ducmanis, Vairis Ozols,

“LV” nozaru redaktori

Pēc diktofona ieraksta 14.decembrī preses konferencē Valdības namā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!