• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidentam - starptautiskā atzinība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.1997., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

24.01.1997., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Valsts prezidentam — starptautiskā atzinība

Amerikas Juristu apvienības (American Bar Association, ABA) Viduseiropas un Austrumeiropas tieslietu iniciatīvas (Central and East European Law Iniciative, CEELI) valde un konsultatīvā padome pirmdien, 20.janvārī, nominējusi Latvijas valsts prezidentu Gunti Ulmani CEELI balvas saņemšanai 1997.gadā.

Balva tiek piešķirta par ievērojamu ieguldījumu tiesiskas valsts attīstībā. “Jūsu darbība, palīdzot reformu virzībai Latvijā, aizvadītajos trīsarpus Jūsu prezidentūras gados nav palikusi bez ievērības. It īpaši Jūsu interese par minoritāšu tiesību jautājumiem. Savā darbībā Jūs esat konsekventi sekojis konstitucionālajiem principiem. Ievērojamo demokrātijas precedentu, ko Jūs esat iedibinājis Latvijā, baudīs arī nākamās paaudzes,” teikts CEELI valdes priekšsēdētāja Homēra E.Moijera, juniora, vēstulē G.Ulmanim.

CEELI balva dibināta kā pagodinājums to valstu vadītājiem, kuri spēruši drosmīgus soļus demokrātisku reformu un tirgus ekonomikas veicināšanā. 1994.gadā ABA gadskārtējā sanāksmē Ņūorleānā pirmā CEELI balva tika pasniegta Viņa ekselencei Kiro Gligorovam, Maķedonijas Republikas prezidentam. Čikāgā, Ilinoisā, Viņa ekselence Slovākijas Republikas prezidents Mihails Kovačs saņēma 1995.gada CEELI balvu. Pagājušajā gadā Orlando, Floridā, tika godināts Viņa ekselence Leonīds Kučma, Ukrainas prezidents.

ABA ir ietekmīgākā juristu apvienība ASV, kā arī lielākā brīvprātīgā profesionālā asociācija pasaulē. Tā aptver gandrīz 380 tūkstošus tiesnešu, advokātu un citu juristu. Tās pamatmērķis ir sekmēt justīciju, profesionālo izglītību un likumības ievērošanu. Viens no konkrētajiem ABA mērķiem ir tiesiskas varas veicināšana pasaulē.

ABA ar CEELI starpniecību aktīvi darbojas Latvijā, tā atbalstījusi Latvijas juristus tādos projektos kā ikgadējā Baltijas tiesnešu konference, kas izveidoja Baltijas tiesnešu padomi; palīdzība Zvērināto advokātu kolēģijai un Latvijas Juristu biedrībai juridiskās izglītības apmācību semināru organizēšanā; izglītības apmaiņas starp LU Juridisko fakultāti un ASV tieslietu skolām; palīdzība Latvijas Tieslietu studentu asociācijas dibināšanā un attīstībā u.c.

Balvas pasniegšanas ceremonija paredzēta ABA gadskārtējā sanāksmē Sanfrancisko 1997.gada 2.augustā.

Valsts prezidenta preses dienest

ASV ārlietu delegācija —

pie Ministru prezidenta

Vakar, 23.janvārī, notika Ministru prezidenta Andra Šķēles tikšanās ar ASV valsts sekretāres palīga vietnieku (Deputy Assistant Secretary of States) Rūdolfu Perinu.

Sarunu sākumā R.Perins apliecināja ASV atbalstu Baltijas valstīm pēc ASV prezidenta Bila Klintona prezidentūras otrā termiņa sākuma un pēc jaunās valsts sekretāres iecelšanas amatā. Par to liecina arī fakts, ka tiek pagarināta ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) palīdzības programma Latvijai.

Ministru prezidents izteica gandarījumu par šo informāciju un apliecināja, ka ASV un Latvijas sadarbība tiks veiksmīgi turpināta.

Tika apspriesti vairāki iespējami sadarbības projekti, t.sk. Liepājas ostas speciālās ekonomiskās zonas izveide. Viņi pārrunāja arī NATO paplašināšanas procesa īpatnības, kā arī problēmas, kas saistītas ar Latvijas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā (WTO).

ASV valsts sekretāres palīga vietnieks R.Perins izteica atziņu, ka ASV ir ieinteresētas Latvijas valdības veiksmīgi iesākto ekonomisko reformu turpinājumā, kuras iesākusi A.Šķēles vadītā valdība.

Valdības preses departaments

pie ārlietu ministra

Vakar, 23.janvārī, LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar ASV Valsts departamenta delegāciju, ko vadīja ASV valsts sekretāres palīga vietnieks Rūdolfs Perins ( Rudolph Perin ).

Gan V.Birkavs, gan R.Perins pauda gandarījumu par Latvijas un ASV attiecību attīstību un apliecināja gatavību arī turpmāk izvērst abu valstu sadarbību. V.Birkavs uzsvēra, ka ASV iesaiste ir būtiski svarīga drošībai un stabilitātei Baltijas reģionā un visā Eiropā. Sarunas dalībnieki pārrunāja Latvijas un ASV divpusējo attiecību jautājumus, konkrētus sadarbības projektus drošības un ekonomikas jomās, kā arī citus jautājumus, kas interesē abas valstis.

V.Birkavs un R.Perins apmainījās viedokļiem par Ziemeļatlantijas alianses paplašināšanos, kā arī par Latvijas un ASV sadarbību starptautiskās organizācijās, ieskaitot Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju.

ĀM preses centrs

s

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!