• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas viesis - Igaunijas ārlietu ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.1997., Nr. 31/32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42091

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvenciju, līgumu spēkā stāšanos

Vēl šajā numurā

30.01.1997., Nr. 31/32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas viesis — Igaunijas ārlietu ministrs

Pie ārlietu ministra —

Vakar, 29.janvārī, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs pieņēma Igaunijas Republikas ārlietu ministru Tomasu Ilvesu (Toomas Hendrik Ilves) . Viņi apmainījās ar ratifikācijas rakstiem Nolīgumam starp Latvijas Republikas valdību un Igaunijas Republikas valdību par sadarbību sociālās drošības jomā.

V.Birkavs un T.Ilvess pārrunāja iespējas padziļināt Latvijas un Igaunijas sadarbību. Puses bija vienisprātis jautājumā par to, ka būtiski svarīgi ir saskaņoti apkarot organizēto noziedzību, uzlabot robežkontroli un turpināt darbu, lai izveidotu vienotu Baltijas valstu tirgu un muitu. Lai sasniegtu šos mērķus, ir jāizvērš reģionālā sadarbība, it īpaši Baltijas jūras valstu padomē. T.Ilvess pateicās Latvijas pusei par to, ka Latvijas Igauņu biedrība ir atguvusi savus vēsturiskos īpašumus. V.Birkavs un T.Ilvess vienojās, ka arī turpmāk Latvija un Igaunija konsultēsies par visiem jautājumiem, kas interesē abas puses.

Sarunas dalībnieki apsprieda pasākumus, kas veicami, sagatavojot Baltijas valstu Ministru prezidentu sanāksmi Tallinā 1997.gada 6.februārī. Paredzams, ka šajā sanāksmē abas puses parakstīs Latvijas un Igaunijas valdību līgumu par sadarbību zvejniecības jomā.

Sarunas turpinājumā V.Birkavs un T.Ilvess apsprieda jautājumus, kas skar abu valstu iestāšanos Ziemeļatlantijas aliansē un Eiropas Savienībā, kā arī reģiona un visas Eiropas aktualitātes. Gan V.Birkavs, gan T.Ilvess uzsvēra, ka Latvijai un Igaunijai jādarbojas saskaņoti, lai īstenotu kopīgo stratēģisko mērķi — pilnībā integrēties Eiropas un transatlantiskajās struktūrās.

ĀM preses centrs

Pie Valsts prezidenta —

Vakar, 29.janvārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Igaunijas Republikas ārlietu ministru Tomasu Ilvesu. Tika pārrunāti jautājumi par Baltijas valstu sadarbību, Latvijas un Igaunijas divpusējo attiecību attīstību, kā arī par ES paplašināšanos un NATO “atvēršanu”.

Abas puses bija vienisprātis, ka sarunas par iestāšanos ES visām asociētajām dalībvalstīm būtu jāuzsāk vienlaikus.

Sarunā tika skarts jautājums arī par Baltijas vienotās gaisa telpas kontroles centra izveidošanu.

T.Ilvess atzina, ka Baltijas valstīm vēl daudz veicams kopīgas aizsardzības sistēmas nostiprināšanā, un tā ir joma, kur sadarbība jāpadziļina.

G.Ulmanis izteica gandarījumu par Latvijas un Igaunijas veiksmīgo ekonomisko attīstību un atzina, ka veselīga konkurence ir pozitīvs faktors, uzsverot, ka Latvijas attīstības tempi pēdējā laikā ir ievērojami pieauguši.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja —

Vakar, 29.janvārī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Igaunijas Republikas ārlietu ministru Tomasu Ilvesu.

Saglabāt un attīstīt to pozitīvo, kas ir bijis abu valstu savstarpējās attiecībās kopš atmodas laika, — tāds bija šīs tikšanās vadmotīvs. Sarunas dalībnieki atzīmēja, ka pēdējā laikā ir panākts būtisks šo attiecību progress — gan parlamentu, gan valdību līmenī ir izdevies veiksmīgi atrisināt virkni pastāvošo problēmu, laba sadarbība ir izveidojusies starp vēstniecībām un nacionālajām kopienām “trešajās valstīs”, un ir pienācis laiks ciešākai kooperācijai visās jomās, kuras ir svarīgas abām valstīm.

T.Ilvess uzsvēra, ka divpusējās attiecības nedrīkst kļūst par šķērsli Baltijas vienotībai, taču — un tas sarunas gaitā tika uzsvērts īpaši — arī Baltijas kopējās intereses nedrīkst traucēt divpusējo attiecību nostiprināšanos. Svarīgs šo attiecību aspekts ir Latvijas un Igaunijas kopējais tirgus, kurš varētu kļūt par divpusējas Muitas ūnijas stūrakmeni. Pat ja Lietuva nav ieinteresēta spert attiecīgo soli, Latvijai un Igaunijai vajadzētu par tādu izsķirties. Otrs divpusējo attiecību aspekts ir kopējas intereses robežas nostiprināšanā, apkarojot kontrabandas un kriminālo elementu plūsmu.

Informācijas turpinājums un preses konferences izklāsts — 3.lpp.

Augstais viesis Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess vakar Rīgā

Ar Latvijas ārlietu ministru Valdi Birkavu — starpvalstu dokumentu parakstot

Vizītē pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa Rīgas pilī — kopā ar pavadoņiem: Igaunijas vēstnieku Tomasu Tīvelu (centrā), Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku Martu Lānemā (pa kreisi), Latvijas vēstnieku Andri Piebalgu (pa kreisi)

Pieņemšanā pie Saeimas priekšsēdētāja Alfreda Čepāņa

Tiekoties ar Ministru prezidentu Andri Šķēli

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!