• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas delegācija Maskavā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.1997., Nr. 49/50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas delegācija Maskavā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

18.02.1997., Nr. 49/50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas delegācija Maskavā

Vakar, 17.februārī, Latvijas parlamentārā delegācija Saeimas priekšsēdētāja Alfreda Čepāņa vadībā Maskavā tikās ar Krievijas Valsts domes priekšsēdētāju Genādiju Selezņovu. Sarunā, kura ilga vairāk nekā stundu, skarti divpusējo attiecību jautājumi, uzsverot, ka ir pienācis laiks atteikties no aukstā kara elementiem abu valstu politiskajā un ekonomiskajā satiksmē. Krievijas Valsts domes spīkers veltīja lielu uzmanību Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju stāvoklim, savukārt A.Čepānis — attiecību perspektīvām vispirms ekonomiskajā jomā. G.Selezņovs izteica vēlmi aktivizēt kultūras apmaiņu starp Krieviju un Latviju, piemēram, krievi labprāt redzētu viesojamies latviešu māksliniekus tikpat bieži, cik latvieši redz krievu aktierus, dziedātājus un gleznotājus.

Bija arī tikšanās ar Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja pirmo vietnieku A.Šohinu, Latvijas pusei tika darīts zināms Krievijas viedoklis par NATO paplašināšanos, taču sarunas galvenais temats bija nenoregulētie tirdzniecības, muitas, robežas jautājumi. Sarunas partneri bija vienisprātis, ka tikai savstarpējo interešu ievērošana varētu radīt ilglaicīgu pamatu labām kaimiņattiecībām. Kā uzsvēra A.Šohins, Krievijas intereses pirmām kārtām saistās ar savu tautiešu cilvēktiesību ievērošanu.

Latvijas delegācija tikās arī ar Valsts domes starpparlamentārās atbalsta grupas Latvijas atzara locekļiem M.Vakuļenko vadībā. Interesi izraisa fakts, ka no Krievijas puses sarunā klāt bija arī bijušais LKP CK loceklis A.Klaucēns. Latvijas delegācija aicināja Krievijas deputātus vadīties nevis no pastarpinātas vai novecojušas informācijas par Latviju, bet gan pašiem atbraukt un iepazīties ar Latvijas politiskās un sociālās dzīves aktualitātēm. Iespējams, ka šāda vizīte varētu notikt maija sākumā. Būtisks bija sarunas gaitā skartais temats par Krievijas atvaļināto militārpersonu repatriācijas problēmām un abu pušu iespējamo dalību to risināšanā.

Tikšanās noritēja konstruktīvā un labvēlīgā gaisotnē, apliecinot abu valstu patieso vēlmi ievirzīt savstarpējās attiecības jaunā, pozitīvā gultnē.

Vēl paredzētas tikšanās ar Valsts domes Starptautisko lietu komitejas un Ekonomisko jautājumu komitejas locekļiem, kā arī ar Maskavas mērijas pārstāvjiem.

Saeimas preses dienests

Kā informē Latvijas vēstniecības Krievijā preses dienests, vakar vakarā parlamentārās delegācijas dalībnieki piedalījās vakariņās, kuras par godu Saeimas priekšsēdētāja vizītei rīkoja Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs Genādijs Seļezņovs.

“LV”

Pirms izlidošanas uz Maskavu Saeimas priekšsēdētājs savas vizītes virsuzdevumu raksturoja tā:

— Braucu uz Maskavu, lai salauztu to ledu, kāds izveidojies attiecībās starp Latviju un Krieviju. Taču braucu kā neatkarīgas, suverēnas valsts parlamenta vadītājs, lai runātu ar Krievijas valstsvīriem kā līdzīgs ar līdzīgiem, nevis lai taisnotos vai atskaitītos. Latviju vispirms interesē ekonomiskās sadarbības iespējas, Krieviju — savu tautiešu stāvoklis, tāpēc sarunas nebūs vieglas un tās skars visu attiecību spektru. Man līdzi ir arī divas videokasetes — par Latviju kā tranzītzemi un par Ventspils ostu. Darīšu visu, lai tās atrastu ieinteresētu skatītāju.

Vizītes priekšvakarā A.Čepānis tikās ar Valsts prezidentu G.Ulmani, kurš lūdza nodot caur A.Čubaisu vislielākos sveicienus prezidentam B.Jeļcinam, izsakot cerību, ka Krievijas brauciena laikā šā gada vasarā varētu notikt abu prezidentu tikšanās. A.Čepānis tikās arī ar Ministru prezidentu A.Šķēli, pārrunājot ekonomiskās sadarbības iespējas starp Latviju un Krieviju un A.Šķēles plānus un nodomus, tiekoties ar Krievijas attiecīgā ranga vadītājiem.

Latvijas delegācijas sastavā ir Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs I.Bērziņš, kurš vienlaikus pārstāv “Latvijas ceļa” frakciju, Latvijas – Krievijas parlamentārās atbalsta grupas vadītājs J.Jurkāns, Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas vadītājs, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas loceklis Z.Čevers un Eiropas lietu komisijas sekretārs, Ārlietu komisijas loceklis un frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” dalībnieks J. Sinka. Līdztekus oficiālajai delegācijai uz Maskavu brauc arī biznesa aprindu pārstāvji — “Rīgas Komercbankas” prezidents V.Kuļiks, “Pareks” bankas prezidents V.Kargins, “Latvijas Krājbankas” prezidents I.Godmanis, Ventspils ostas direktors O.Stepanovs un Ventspils domes priekšsēdētājs A.Lembergs, Rīgas brīvostas direktors J.Krivojs, c/s “Turība” prezidents I.Strautiņš un Rēzeknes piena konservu kombināta direktors A.Tučs.

Saeimas priekšsēdētājs Rīgā atgriezīsies trešdien, 19. februārī, un pulksten 14 Saeimas Sarkanajā zālē paredzēta preses konference par vizītes rezultātiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!