• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sākas Valsts prezidenta valsts vizīte Turcijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.1997., Nr. 49/50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdību veidojošo frakciju un Ministru prezidenta vienošanās par valdības izveidošanu un sadarbības kārtību

Vēl šajā numurā

18.02.1997., Nr. 49/50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sākas Valsts prezidenta valsts vizīte Turcijā

Šodien, 18. februārī, sākas Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte Turcijas Republikā. Latvijas oficiālās delegācijas sastāvā ir arī ārlietu ministrs Valdis Birkavs un aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, kā arī Latvijas Attīstības aģentūras un Latvijas Tirdzniecības kameras pārstāvji. Četru dienu vizītes laikā Turcijā Latvijas Valsts prezidentam paredzētas tikšanās ar Turcijas Republikas prezidentu Suleimanu Demirelu, Turcijas premjerministru Nečmetinu Erbakanu, Turcijas Nacionālās asamblejas vadītāju, kā arī ar citām augstām Turcijas amatpersonām un ievērojamākajiem darījumu aprindu pārstāvjiem. Paredzētas arī darba pusdienas ar Turcijas Ārējo sakaru padomes locekļiem, vairākās Turcijas pilsētās gubernatori rīkos pieņemšanas par godu Latvijas Valsts prezidentam.

Vizītes laikā plānotas sarunas par Latvijas un Turcijas divpusējo attiecību attīstību, kā arī par NATO un Eiropas Savienības paplašināšanu. Turcija ir NATO dalībvalsts, un tā izteikusi atbalstu Baltijas valstu centieniem integrēties transatlantiskajās struktūrās. Turcija, tāpat kā Latvija, ir Eiropas Savienības asociētā valsts, tāpēc tā labi izprot mūsu vēlmi kļūt par pilntiesīgu šīs ietekmīgās starptautiskās organizācijas locekli. Turcija, tāpat kā Latvija, ir arī Eiropas Padomes valsts. Latvijas Valsts prezidenta valsts vizītes laikā tiks pārrunāti arī reģionālas dabas jautājumi, kas skar Latviju un Turciju.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Turciju tika nodibinātas 1991. gada 22. oktobrī. Turcijas intereses Latvijā pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Erkans Gezers, kura rezidence ir Viļņā.

Šī ir pirmā Latvijas Republikas valsts vizīte Turcijas Republikā. Valsts prezidenta padomnieka Kārļa Eihenbauma vērtējumā mūsu valstu attiecības līdz šim bijušas fragmentāras. 1994. gadā Latvijā bija ieradies toreizējais Turcijas ārlietu ministrs Hikmets Cetins. Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis ar Turcijas prezidentu Suleimanu Demirelu tikušies Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas sesijā. Starp Latviju un Turciju jau noslēgti vairāki starpvalstu līgumi: 1994. gadā — Draudzības un sadarbības līgums un Līgums par sadarbību tūrisma jomā, 1995. gadā — Līgums par gaisa satiksmi un Līgums par starptautisko sauszemes transportu, bet pērn — Līgums par bezvīzu režīmu diplomātisko un dienesta pasu turētājiem. Taču abu valstu attiecību attīstībai vēl daudz neizmantotu iespēju. Vizītes laikā paredzēts noslēgt vēl trīs starpvalstu līgumus: divpusējo līgumu par savstarpējo investīciju aizsardzību, līgumu par ekonomisko sadarbību un vienošanos par sadarbību militārā personāla apmācībā — tas būs pirmais šāda veida līgums Latvijai ar kādu NATO valsti. Pašlaik sagatavošanā ir vēl citi līgumi — par sadarbību kultūras jomā, kuģniecībā, kā arī brīvās tirdzniecības līgums. Paredzēts, ka šī gada jūnijā Turcijas Republikas prezidents Suleimans Demirels ieradīsies atbildes vizītē Latvijā.

Neapšaubāmi, Latvijas Republikas Valsts prezidenta valsts vizīte šajā tik nozīmīgajā reģionālajā valstī būs nozīmīgs ieguldījums abu valstu divpusējo attiecību attīstīšanā un Latvijas starptautiskās autoritātes tālākā nostiprināšanā.

Latvijas oficiālo delegāciju Turcijā pavada Latvijas žurnālistu grupa, viņu skaitā arī divi “Latvijas Vēstneša” pārstāvji.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Valsts prezidenta vizīte Turcijā. Pirmā diena

Šodien pēc ielidošanas Ankaras lidostā un svinīgās sagaidīšanas ceremonijas Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis dodas uz savu rezidenci “Camli Kosk” (“Stikla pils”), bet pēcpusdienā apmeklē turku tautas svētnīcu — Ataturka mauzoleju, kur notiek vainaga nolikšanas ceremonija. Pēc tam paredzēta Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa tikšanās ar Turcijas Republikas prezidentu Suleimanu Demirelu prezidenta pilī “Cankaja Kosku” un abu prezidentu uzruna presei. Paredzēts jau šodien pēcpusdienā parakstīt vairākus starpvalstu līgumus. Šo dienu noslēgs vakariņas, ko Turcijas prezidents ar kundzi rīko par godu Latvijas Republikas Valsts prezidentam.

Jānis Ūdris,

“LV” speciālkorespondents

Rīga — Ankara

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!