• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta vizīti Turcijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.1997., Nr. 52/53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Saeimas delegācijas vizīti Maskavā

Vēl šajā numurā

20.02.1997., Nr. 52/53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta vizīti Turcijā

Turcijas Republikas prezidents Suleimans Demirels un Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis Ankarā, 18.februārī.

Foto: A.F.I./epa

Latvijas Valsts prezidents — pēc līgumu parakstīšanas Ankarā, 18.februārī:

Izvērtējot šodien notikušās sarunas, esmu gandarīts par sekmīgo dialogu, kurā ne tikai apspriedām līdzšinējās sadarbības aspektus, bet arī iezīmējām mūsu turpmākās sadarbības virzienus. Ņemot vērā mūsu valstu atšķirīgo ģeopolitisko stāvokli, kā arī lomu Eiropā un pasaulē, informācijas apmaiņas gaitā esam pieskārušies plašam reģionālo jautājumu spektram. Gribētos uzsvērt, ka mums ir izdevies ne vien izklāstīt viedokļus, bet arī saskaņot tos par atsevišķiem abpusēji būtiskiem politiskiem procesiem un to attīstības perspektīvām.

Latvija izprot Turcijas vēlmi uz līdztiesīgiem pamatiem iekļauties Eiropas pārveides un paplašināšanās procesā, īpaši ņemot vērā Eiropas Savienības un Turcijas savstarpējo attiecību vēsturi, kas aizsākusies jau 1959. gadā. Šāda Turcijas vēlme ir loģiska un pamatota.

Latvija uzskata, ka sarunas par pievienošanos ES jāuzsāk vienlaikus ar visām asociētajām valstīm sešus mēnešus pēc Starpvaldību konferences noslēguma.

Atzinīgi vērtējam Turcijas izpratni par Latvijas centieniem iekļauties Eiropas drošības arhitektūrā — integrēties transatlantiskajās drošības struktūrās. Šajā kontekstā ceram, ka līdz ar līguma par sadarbību militārās apmācības, militārās zinātnes un tehnikas jomā parakstīšanu šīs vizītes laikā tiks radīts tiesiskais pamats Latvijas un Turcijas attiecību reālai intensifikācijai šajā jomā.

Mēs, prezidenti, vienprātīgi esam secinājuši, ka Latvijas un Turcijas attiecības nav bijušas, nav un, cerams, nekad nebūs apēnotas pat visnenozīmīgākajos mūsu attiecību jautājumos. Mūsu attiecības ir ļoti labas, un tām ir pozitīva nākotne. Mēs ceram, ka arī starptautiskie apstākļi un Eiropas un transatlantisko struktūru paplašināšanās mūs arvien vairāk tuvinās.

Ceru, ka dialogs, kas šodien veiksmīgi sācies, turpināsies Turcijas prezidenta vizītes Latvijā laikā šī gada vasarā Rīgā un Latvijā.

Vizītes trešā diena

Šodien, valsts vizītes trešajā dienā, Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis no rīta dodas no Izmiras uz Stambulu. Pēc sagaidīšanas Stambulas lidostā mūsu prezidentam paredzēts apmeklēt Turcijas “Mercedes Benz” rūpnīcu, ko uzskata par pašu modernāko “Mercedes Benz” uzņēmumu pasaulē (rūpnīca iekārtota tikai pirms pusotra gada). Pēcpusdienā paredzēts izbraukums pa Bosfora jūras šaurumu, kurā piedalīsies arī Turcijas ārējo sakaru padomes locekļi. Eksotisks solās būt ēģiptiešu garšvielu tirgus apmeklējums. Vakaru noslēgs Stambulas gubernatora rīkotas pusdienas par godu Latvijas Republikas Valsts prezidentam.

Jānis Ūdris,

“LV” speciālkorespondents,

Rīga — Ankara — Izmira — Stambula

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!