• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta vizīti Turcijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.1997., Nr. 54/55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42327

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zvērinātiem advokātiem - "LV" atsevišķā izdevumā

Vēl šajā numurā

21.02.1997., Nr. 54/55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta vizīti Turcijā

Šodien pievakarē valsts delegācija atgriežas mājās

Vizītes otrā diena

Trešdien, 19.februārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Turcijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Mustafu Kameli. Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs pastāstīja par Turcijas parlamenta darbību. Arī Latvijas Valsts prezidents runāja par Latvijas parlamenta darbu un uzsvēra pēdējā laika likumdošanas aktivitātes. G.Ulmanis atzina, ka liela uzmanība Latvijas parlamenta darbā tiek veltīta starptautiskajiem jautājumiem un Latvijas parlamentārieši pārstāv Latviju daudzos starptautiskos forumos. Prezidents minēja arī to, ka iepriekšējā dienā beigusies Latvijas parlamenta priekšsēdētāja un tā pārstāvju vizīte Krievijā, atzīstot, ka labu kaimiņattiecību veidošana ar Krieviju mums šobrīd ir aktuāls jautājums.

Valsts prezidents vēlreiz apliecināja, ka iepriekšējā dienā notikušās sarunās ar Turcijas Republikas prezidentu ir izkristalizējies secinājums — Turcija un Latvija ir gatavas savstarpējam atbalstam attiecībā uz iestāšanos NATO un ES. Latvijas Valsts prezidents pastāstīja, ka sarunās ar Turcijas Republikas prezidentu pievērsta uzmanība arī abu valstu ekonomiskajai sadarbībai, piebilstot, ka pēc dažiem mēnešiem — Turcijas Republikas prezidenta vizītes laikā — Latvijā šīs iestrādes varēs turpināt pārrunāt.

G.Ulmanis uzsvēra, ka starp abiem prezidentiem pastāv abpusēja izpratne par cilvēktiesību jautājumiem un to, kā šie jautājumi tiek kārtoti abās valstīs. Prezidents atzīmēja, ka Latvijas un Turcijas parlamentāriešu tikšanās varētu veidot labu šī jautājuma izpratnes perspektīvu.

Pirms izlidošanas uz Izmiru notika īsa preses konference, uz kuru bija aicināti Latvijas un Turcijas žurnālisti, tajā piedalījās arī A.Krastiņš un V.Birkavs. G.Ulmanis, rezumējot sarunu rezultātus ar Turcijas prezidentu S.Demirelu, izdarīja trīs secinājumus: Latvijas valsts delegācija un viņš personīgi ir saņēmis pilnīgu Turcijas izpratni par pārejas procesu Latvijā, kā arī to, ka Latvija ir pilntiesīga Eiropas valsts; Turcija pilnībā atbalsta un izprot Latvijas vēlmi iesaistīties NATO un ES struktūrās. “Kopīgs ir Latvijas un Turcijas darbs Eiropas drošības politikas veidošanā,” sacīja G.Ulmanis. Esot panāktas iestrādes, kas veicinātu drīzu brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu starp abām valstīm, taču pašreiz nepietiekami dinamiski attīstās biznesa attiecības. Ir jāveido konsultācijas starp Turcijas un Latvijas Ārlietu ministrijām.

V.Birkavs, kurš bija ticies ar Turcijas ārlietu ministru, piebilda, ka pirmās konsultācijas starp abu valstu Ārlietu ministrijām notiks pēc 20.aprīļa. Viņš minēja arī to, ka sarunas gaitā izvērtēti Baltijas kooperācijas jautājumi un Lietuvas pozīcija NATO paplašināšanās sakarā.

A.Krastiņš, kurš no rīta bija ticies ar Turcijas ģenerālštāba priekšnieku ģenerāli Ismailu Haki Karadaji un parakstījis trīs līgumus, uzsvēra, ka Turcijas ģenerālštāba vadība izteikusi nepārprotamu atbalstu Latvijas iekļaušanai NATO. Latvija esot uzaicināta pavasarī piedalīties Turcijas armijas manevros Efesā. Kopumā A.Krastiņš vizīti vērtē kā ļoti veiksmīgu.

Valsts prezidenta preses dienests

Vizītes trešā diena

Šobrīd, kad Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte tuvojas beigām, var secināt, ka tā bijusi ne vien politiski, bet arī emocionāli piesātināta. Trešdien pēc ielidošanas Turcijas trešajā lielākajā pilsētā Izmirā, kur mīt trīs miljoni iedzīvotāju, Latvijas Valsts prezidenta ceļš veda tālāk gar Egejas jūras piekrasti uz antīkās pilsētas Efesas drupām, kur skatāmi unikāli antīkās kultūras pieminekļi. Dziļi saviļņojošs Valsts prezidentam bija Jaunavas Marijas mājas apmeklējums Efesas tuvumā. Šajā vietā Dievmāte ieradusies pēc Jēzus Kristus sišanas krustā un nodzīvojusi atlikušo savas zemes dzīves laiku.

Tagad vienkāršo akmens namiņu augstu kalnos Egejas jūras piekrastē ik dienas apmeklē tūkstošiem svētceļnieku. Guntis Ulmanis Jaunavas Marijas mājā lūdza Dievu par Latviju. Prezidents nokāpa arī pie svētavota un nobaudīja tā ūdeni.

Vakar Latvijas Valsts prezidents ar personām, kas viņu pavada, ieradās Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā. Šī unikālā pilsēta atrodas vienlaikus divos kontinentos — Eiropā un Āzijā. Tūlīt pēc svinīgās sagaidīšanas lidostā Guntis Ulmanis kopā ar oficiālo Latvijas delegāciju un žurnālistiem iepazinās ar “Mercedes Benz” Stambulas rūpnīcu, ko uzskata par modernāko šī koncerna uzņēmumu pasaulē. Supermodernā tehnoloģija tajā atstāja patiešām spēcīgu iespaidu. Arī Latvijas darījumu aprindu pārstāvji — Tirdzniecības un rūpniecības palātas prezidents Viktors Kūlbergs un Latvijas Attīstības aģentūras generāldirektors Māris Ēlerts — izteicās, ka šeit redzētais rosina intensīvāk domāt par Latvijas ekonomisko sadarbību ar Rietumeiropas valstīm, arī ar Turciju. “Gan Latvija, gan Turcija ir Eiropas vārti, kas atrodas divās pretējās mūsu kontinenta malās, taču arī starp šiem vārtiem ir vajadzīgi kontakti un sadarbība,” sarunā ar “LV” pārstāvi teica Viktors Kūlbergs.

Interesants vakar Valsts prezidentam un delegācijai bija izbraukums pa Bosforu, kas atdala Eiropu no Āzijas. Turcija plešas abos Bosfora krastos un vienlaikus ir gan Eiropas, gan Āzijas valsts. Līdz ar to Turcija labi izprot Latvijas centienus integrēties Eiropas struktūrās. Savu ģeopolitisko situāciju Turcija visai savdabīgi izmanto arī savas starptautiskās ietekmes palielināšanai.

Latvijas Valsts prezidenta valsts vizīte Turcijā izceļas ar programmas dinamiku un emocionālo piesātinātību. Šodien Gunta Ulmaņa vizīte noslēdzas Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā, kuras iedzīvotāju skaitu lēš ap 10 miljoniem. Vizītes sākums bija piesātināts ar augsta līmeņa politiskām sarunām — Latvijas Valsts prezidents vairākkārt tikās ar Turcijas prezidentu Suleimanu Demirelu, ar Turcijas premjerministru Nečmetinu Erbakanu un Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Mustafu Kalemli, kā arī ar Ankaras gubernatoru Evdoganu Sahinoglu, Izmiras gubernatoru Burhanu Ozfaturu un Stambulas gubernatoru Ridvanu Dženisenu. Ārlietu ministram Valdim Birkavam savukārt bija lietišķas sarunas Turcijas Ārlietu ministrijā. (Diemžēl Turcijas ārlietu ministre Tansu Čillere šajās dienās bija aizņemta sarunās par NATO.) Aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš tikās ar Turcijas ģenerālštāba priekšnieku Ismailu Haki Karadaji.

Vizītes otrā daļa pagāja pārsvarā ekonomiskās sadarbības zīmē. Vakar Latvijas Valsts prezidents Stambulas viesnīcā “Marmara” tikās ar Turcijas ārzemju ekonomisko attiecību padomes locekļiem padomes rīkotajās pusdienās.

Turcijas un Latvijas tirdzniecības padomes prezidents Tafuns Uzunovs, uzrunājot augsto viesi, pozitīvi vērtēja abu valstu ekonomiskās sadarbības iespējas. Prezidents Ulmanis no savas puses novēlēja abu valstu darījuma aprindām lielāku aktivitāti un veiksmi savstarpējos kontaktos.

“Mercedes Benz” rūpnīcas apmeklējuma laikā “LV” pārstāvim bija zīmīga saruna ar mūsu lasītājiem jau pazīstamo Turcijas Republikas vēstnieku Latvijā Erkenu Gezeru.

Viņa intervija “LV” bija publicēta pirms nepilna gada. Vēstnieks tiekoties teica, ka Latvijas prezidenta vizīte esot daudz sekmīgāka, nekā gaidīts. Fakts, ka Turcijas prezidents Suleimans Demirels pusnaktī veda Latvijas prezidentu uz veco pili pie Ankaras, esot kas līdz šim vēl neredzēts un liecinot par dziļu iespaidu, ko Turcijā izraisījusi Latvijas prezidenta vizīte. Jau tagad droši var prognozēt, ka ļoti sekmīga un perspektīva būs arī Turcijas prezidenta Demirela atbildes vizīte šovasar Latvijā (domājams, jūnijā).

Laiks vizītes dienās Turcijā bija drēgns un apmācies, taču saules trūkumu kompensēja visās trīs pilsētās izrādītā austrumnieciskā sirsnība. Savukārt vizītes precīzu norisi sekmēja turku puses eiropeiskā precizitāte. Iepriecina Turcijas policijas un citu drošības dienestu augstais profesionālisms un pastiprinātie modrības pasākumi Latvijas prezidenta maršrutā. Diemžēl žurnālistu autobuss dažkārt paliek ārpus policijas rūpju loka. Līdz ar to mūsu pārvietošanās milzīgo pilsētu ielās tūdaļ kļūst lēnāka.

Jāatzīmē Latvijas aviokompānijas “Air Baltic” apkalpes teicamais darbs visos Turcijas lidlaukos.

Šodien, vizītes beidzamajā dienā, G.Ulmanis iepazīstas ar Stambulu, apmeklējot lielo tirgu, sultāna Ahmeta mošeju un muzejus. Rīgā Valsts prezidents ielidos pulksten 16.15.

Jānis Ūdris,

“LV” speciālkorespondents,

pa telefaksu no Turcijas

Valsts prezidents — Turcijas Republikas Ārējo ekonomisko sakaru padomes darba pusdienās 20.februārī Stambulā:

Turcijas prezidenta Suleimana Demirela un Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa klātbūtnē notiek tikko parakstīto dokumentu apmaiņa starp abu valstu Ārlietu ministriju pārstāvjiem Foto: A.F.I./epa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!