• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbalsts reproduktīvās veselības stratēģijas veidošanai Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.1997., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

27.02.1997., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Veids: paziņojums

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

STARPTAUTISKIE DOKUMENTI

Labklājības ministrijas Veselības departamenta un Apvienoto Nāciju iedzīvotāju fonda projekts

Atbalsts reproduktīvās veselības stratēģijas veidošanai Latvijā

Projekta mērķi:

• vairot Latvijas valdības un valstisko institūciju spējas izveidot un realizēt nacionālu politiku reproduktīvās veselības jomā; uzlabot dalīborganizāciju iespējas novērtēt situāciju reproduktīvās veselības jomā, kā arī uzlabot koordināciju starp organizācijām turpmākai sadarbībai;

• veikt aptauju, lai iegūtu datus par reproduktīvās veselības stāvokli Latvijā, analizēt šos datus un iepazīstināt ar tiem Latvijas valdību, ieinteresētās organizācijas, profesionāļus un iedzīvotājus; sekmēt diskusiju par reproduktīvo veselību un tiesībām gan starp profesionāļiem, gan iedzīvotājiem, paaugstinot informācijas kvalitāti un pieejamību; izstrādāt Nacionālo ziņojumu un rekomendācijas valdībai turpmākai darbībai.

Šo projektu vadīs Labklājības ministrijas Veselības departaments sadarbībā ar Apvienoto Nāciju Attīstības programmu (UNDP) Latvijā. Lai veicinātu šī projekta veiksmīgu norisi Latvijā, tika izveidota nacionālā darba grupa. Projektā paredzētās aktivitātes galvenokārt veiks darba grupa.

Projekts ilgs vienu gadu, tā budžets ir 85 000 ASV dolāru.

Projekta aktivitātes:

Projekta aktivitātes varētu iedalīt četrās fāzēs:

1. fāze -projekta uzsākšana; 3. fāze -datu analīze;
2. fāze - datu vākšana; 4. fāze -informācijas izplatīšana.

1. fāze:

• visi darba grupas dalībnieki iepazīstas ar dalīborganizāciju darba specifiku reproduktīvās veselības jomā;

• anketas melnraksta izstrādāšana, anketā būs iekļauti jautājumi par šādām tēmām: kontracepcija, aborts, ģimenes plānošanas pakalpojumu pieejamība, attieksme un informētība par abortu un kontracepciju, zināšanas par seksuāli transmisīvajām slimībām un izsargāšanos no tām un speciāli jautājumi jauniešiem.

Jautājumi par mātes un bērna veselības aprūpi un ģimeņu stāvokli Latvijā netiks iekļauti anketā, jo šie jautājumi jau ir pētīti prof. Zvidriņa veiktajā aptaujā "Ģimene un dzimstība Latvijā".

2. fāze:

• "Baltijas datu nams" veic aptauju;

• darba grupa tiekas, lai apspriestu turpmākās projekta aktivitātes - izstrādātu stratēģiju darbam ar masu medijiem, semināru plānu u.c.

3. fāze:

"Baltijas datu nama" speciālisti veic datu analīzi, bet daudz dziļāku šo datu analīzi veiks darba grupa, sadarbojoties ar vietējiem un starptautiskajiem ekspertiem:

• darba grupa saņems primāro datu analīzi no "Baltijas datu nama";

• seminārs darba grupai, kurā dalībnieki iepazīsies ar iegūtajiem datiem un diskutēs par tiem; darba grupa sadalīsies 3-5 daļās un katra strādās pie atsevišķas tematiskas nodaļas (tēmas skat. iepriekš);

• katra darba grupas tematiskā nodaļa sīkāk analizēs datus un rakstīs melnrakstus attiecīgajai nodaļai Nacionālajā ziņojumā;

• gatavošanās semināriem, lai diskutētu par darbiem un ieteiktajām rekomendācijām;

• semināri, kuros sīkāk tiks diskutēti iegūtie dati un rekomendācijas; pēc tiem darba grupas dalībnieki būs atbildīgi par papildinājumu iekļaušanu beigu dokumentā.

4. fāze:

Iegūtie dati tiks izdoti informatīvos materiālos, kas domāti politikas veidotājiem un iedzīvotājiem. Šīs informācijas izplatīšanas mērķis ir iepazīstināt iedzīvotājus ar kvalitatīvu informāciju par reproduktīvās veselības statusu Latvijā un par to, kā to varētu mainīt vai ietekmēt. Šie materiāli nav domāti kā veselības veicināšanas materiāli, bet gan kā atklāta un pieejama analīze par tagadējo situāciju. Analīze varētu kļūt par pamatinformāciju nākotnes veselības veicināšanas pasākumiem.

• Nacionālā ziņojuma galvenais redaktors, balstoties uz darba grupas izstrādātajām 3-5 tematiskajām nodaļām, veidos Nacionālo ziņojumu;

• tiks sagatavotas informatīvas brošūras un plakāts ar pamatinformāciju no Nacionālā ziņojuma;

• noslēguma konferencē darba grupa prezentēs Nacionālo ziņojumu politikas veidotājiem un iedzīvotājiem, presei šī informācija tiks pasniegta preses konferencē.

Lai noslēgtu 4.fāzi, darba grupa veiks projekta novērtēšanu un izveidos plānu turpmākai darbībai. Jāatzīmē, ka saskaņā ar darba grupas izstrādāto stratēģiju darbs ar masu medijiem turpināsies visa projekta garumā.

Darba grupas sastāvs:

Laima Rudze, Labklājības ministrijas Veselības departamenta Ārstniecības nodaļas vadītājas vietniece;

Edvīns Vītoliņš, Labklājības ministrijas Darba departamenta Darba resursu un darba tirgus politikas nodaļas vecākais referents, Demogrāfijas komisijas pārstāvis;

Regīna Strautmane, Valsts ģimenes veselības centra direktore;

Sandra Elksne, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes lietu departamenta pārstāve;

Gunta Lazdāne, Latvijas Medicīnas akadēmijas Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja;

Agnija Caunīte, Latvijas Sieviešu slimību un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente;

Daiga Štelmahere, Latvijas Universitātes Ekoloģijas centra veselības izglītības programmu vadītāja, Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas pārstāve.


Par ANO iedzīvotāju fondu

Apvienoto Nāciju iedzīvotāju fonds (UNFPA) ir pasaules lielākais fonds atbalstam iedzīvotāju jautājumu risināšanai - 1996. gadā tā ieguldījums bija 325 miljoni dolāru. Pēc katras valsts vēlmēm UNFPA palīdz tai uzlabot reproduktīvās veselības aprūpes kvalitāti un veicināt šīs valsts attīstību. Reproduktīvās veselības aprūpe ir ģimenes plānošana, seksuālā veselība, konsultēšana un informācija, medicīnas pakalpojumi, tas viss pamatojas un katra cilvēka brīvu izvēli. UNFPA vāc datus par iedzīvotājiem, cilvēktiesību jautājumiem, dzīves kvalitāti, ekonomisko attīstību un apkārtējo vidi. UNFPA īpaši izceļ sieviešu, jauniešu un ģimeņu vajadzības.

UNFPA rūpējas par 1994.gada septembrī Kairā notikušās starptautiskās konferences "Par iedzīvotājiem un attīstību" (ICPD) darbības programmas ieviešanu dzīvē. Šajā konferencē pasaules līderi un nevalstisko organizāciju pārstāvji pirmo reizi vienojās, ka iedzīvotāju un attīstības jautājumi ir nedalāmi saistīti ar sieviešu iespēju paplašināšanu. Darbības programmā uzmanība veltīta nevis demogrāfisku mērķu sasniegšanai, bet gan sieviešu un vīriešu kā indivīdu visu vajadzību nodrošināšanai. UNFPA atbalsta valdības visā pasaulē, lai Kairas solījumi un idejas kļūtu par realitāti tādā veidā, kāds ir pieņemams katrai valstij individuāli.

UNFPA darbs norit 150 pasaules valstīs. Latvijā Apvienoto Nāciju Attīstības programmas (UNDP) pastāvīgais pārstāvis ir arī UNFPA pārstāvis un UNDP atbildīga par UNFPA programmas administrēšanu.

UNFPA programma Latvijā atbalsta valdību un vadošās nevalstiskās organizācijas iedzīvotāju reproduktīvās veselības statusa veicināšanā. Tas ietver atbalsta sniegšanu likumdošanas izveidei, informācijas un izglītības pasākumiem, datu vākšanu un izplatīšanu, darbu ar masu medijiem un apmācību.

Šobrīd Latvijā ir trīs UNFPA projekti:

1. Atbalsts reproduktīvās veselības stratēģijas izveidei Latvijā (85 000 ASV dolāru), šis projekts tiek parakstīts 1997.gada februārī, un to veiks Labklājības ministrija;

2. UNFPA "jumta" projekts (25 000 ASV dolāri katru gadu), kas sponsorē dažādus informācijas un izglītības pasākumus reproduktīvas veselības un demogrāfijas jautājumos;

3. Aptauja "Ģimene un dzimstība Latvijā" (67 000 ASV dolāri), to veica Latvijas Universitātes Demogrāfijas centrs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!