• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ungārijai un Latvijai intereses un mērķi kopīgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1997., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42480

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ungārijai un Latvijai intereses un mērķi kopīgi (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.03.1997., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PIRMS NOTIKUMA

Ungārijai un Latvijai intereses un mērķi kopīgi

Ģērģs Krauss ( György Krausz ), Ungārijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

Rīt un parīt, 6. un 7. martā, Latvijā valsts vizītē uzturēsies Ungārijas Republikas prezidents Arpāds Gencs. Vizītes laikā paredzētas augstā viesa tikšanās ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Ministru prezidentu Andri Šķēli un Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni, ar Rīgas Domes priekšsēdētāju Māri Purgaili, kā arī ar Latvijas kultūras ministru Rihardu Pīku. Arpāds Gencs tiksies arī ar ungāru kopienas pārstāvjiem un Ungārijas uzņēmējiem. Vizītes priekšvakarā “Latvijas Vēstnesis” lūdza interviju Ungārijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijā Ģērģam Krausam (attēlā).

— Vēstnieka kungs, vispirms — kā jūs vērtējat Latvijas un Ungārijas pašreizējās attiecības?

— Ungārijas un Latvijas attiecības ir cerīgas attīstības procesā. Šīs attiecības ir brīvas no problēmām, un tās neapgrūtina neatrisināti jautājumi. Mūsu starpvalstu attiecību saknes rodamas 1921. gadā, kad Ungārija atzina suverēno Latviju. Tajā pašā gadā Rīgā tika nodibināts Ungārijas goda konsulāts, kas darbojās līdz 1940. gadam.

Mēs atjaunojām savas divpusējās attiecības 1991. gada 2. septembrī, drīz pēc tam, kad Latvija bija atguvusi savu suverenitāti. Kopš l991. gada decembra Latvijas Republikā ir akreditēts Ungārijas Republikas vēstnieks ar rezidenci Helsinkos, Somijā. Pirmais Latvijas Republikas vēstnieks ar rezidenci Vīnē, Austrijā, savu akreditācijas rakstu Ungārijas Republikas prezidentam Arpādam Gencam iesniedza 1994. gada 14. decembrī.

Lai paplašinātu Ungārijas klātbūtnes bāzi Latvijā, pērn Ungārijas Republikas vēstniecība Rīgā akreditēja arī padomnieku komercjautājumos, kā arī militāro atašeju ar rezidenci Helsinkos.

Taču mēs nevaram būt pilnībā apmierināti ar mūsu divpusējo attiecību līmeni. Šeit vēl abām pusēm daudz darāmā. Vissvarīgākā ir mūsu divpusējo attiecību tiesiskā ietvara iedibināšana. Ir pārrunāti daudzi līgumi, kas varētu kļūt par mūsu valstu sadarbības tiesisko pamatu dažādās jomās. Man ir patīkami informēt “Latvijas Vēstneša” lasītājus, ka Ungārijas Republikas prezidenta vizītes laikā paredzēts parakstīt divus svarīgus līgumus. Viens no tiem ir Ungārijas Republikas un Latvijas Republikas Līgums par sadarbību terorisma, starptautiskās un organizētās noziedzības un narkotiku izplatīšanas apkarošanā. Otrs ir līgums starp Ungārijas Republikas un Latvijas Republikas valdību par sadarbību kultūras, izglītības un zinātnes jomā.

Es gribu pasvītrot, ka tie ir tikai pirmie soļi, kam varētu sekot citi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!