• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ungārijai un Latvijai intereses un mērķi kopīgi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1997., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42481

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apvienotās Karalistes valsts ministrs Rīgā

Vēl šajā numurā

05.03.1997., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PIRMS NOTIKUMA

Ungārijai un Latvijai intereses un mērķi kopīgi

Ģērģs Krauss ( György Krausz ), Ungārijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums no 1.lpp.

Abu pušu interesēs ir pabeigt izstrādāt tekstu brīvās tirdzniecības līgumam, kā arī savstarpējās investīciju aizsardzības līgumam un līgumam par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem. Es ticu, ka šo līgumu parakstīšana ļoti palīdzētu Ungārijas un Latvijas ekonomisko un tirdzniecības attiecību attīstībai. Lai arī vēl nav parakstīti attiecīgie līgumi, starp Ungāriju un Latviju jau attīstās divpusēji tirdzniecības sakari. Minēšu tikai vienu piemēru: Ungārijas eksports uz Latviju, kura kopapjoms pārsniedz 20 miljonus ASV dolāru, ir daudz būtiskāks nekā daudzu citu Rietumeiropas vai Dienvidāzijas valstu gadījumā.

— Vēstnieka kungs, lūdzu, pastāstiet “Latvijas Vēstneša” lasītājiem īsumā par jūsu valsts prezidentu Arpādu Gencu! Kā viņu vērtē jūsu valsts sabiedrība?

— Ungārijas Republikas prezidents Arpāds Gencs ir pazīstamākais un populārākais politiķis Ungārijā. Jau daudzus gadus viņš bijis dažādu sabiedriskās domas aptauju virsotnē, atstājot aiz sevis partiju politiķus un valdības locekļus. Viņa popularitāti Ungārijas politiskajās aprindās apstiprina atkārtotas ievēlēšanas fakts 1995. gada 19. jūnijā uz nākamajiem četriem gadiem.

Taču Arpāds Gencs ir labi pazīstams un populārs ne vien kā valsts galva, bet arī kā rakstnieks un tulkotājs, daudzu darbu autors. Tieši viņš ir iepazīstinājis ungāru lasītājus ar moderno amerikāņu literatūru. Viņa darbus daudz lasa ne vien Ungārijā, bet arī ārzemēs. Viņa darbs “Ungārijas Mēdeja” 1989. gadā tika pārtulkots arī latviski un iestudēts Rīgā.

— Kā jūs vērtējat prezidenta Genca vizīti Rīgā, un kāda, pēc jūsu domām, būs šīs vizītes nozīme?

— Pēc manām domām, Arpāda Genca vizīte Latvijas Republikā ir ļoti svarīga. Tā ir pirmā Ungārijas prezidenta vizīte jūsu valstī. Tas nav tikai simbolisks politisko kontaktu veids. Šai vizītei ir reāla nozīme, kas vērtējama šādi: Ungārijai un Latvijai ir kopīgs mērķis — iekļauties Eiropas integrācijas procesā. Šajā ceļā, kas, kā esam pārliecinājušies, ir grambains un ietver sevī daudz jaunu un neparedzētu grūtību, kandidātvalstīm, kādas ir Ungārija un Latvija, jāuztur aktīvs dialogs un savstarpēji jāatvieglo šis ceļš, apmainoties pieredzē visās dzīves jomās, savstarpēji palīdzot izpildīt visas nākamās dalībvalsts prasības un padarīt iestāšanās periodu stabilāku. Mēs varētu sadarboties, paturot prātā, ka mūsu valstis, cerams, kļūs Eiropas struktūru sastāvdaļa.

— Kā jūs, vēstnieka kungs, iztēlojaties mūsu valstu attiecības pēc jūsu prezidenta vizītes Latvijā?

— Nav šaubu, ka Ungārijas Republikas prezidenta Arpāda Genca vizīte Latvijas Republikā intensificēs mūsu divpusējās attiecības. Šī vizīte ir būtisks ieguldījums Ungārijas un Latvijas attiecību attīstībā. Es ticu, ka tādējādi šī vizīte būs labs sākums divpusējām attiecībām, kas mudinās mūs spert aizvien jaunus soļus.

Ir vēl daudz neizpētītu sadarbības jomu, kas var izraisīt kopīgu interesi. Es sagaidu, ka līgumi, kas pagaidām vēl ir sarunu līmenī, tiks parakstīti jau drīz pēc vizītes, tādējādi paaugstinot mūsu ekonomiskās un tirdzniecības sadarbības juridiskos nosacījumus. Turklāt gan Ungārijas, gan Latvijas puse varētu pacensties atrast jaunas konstruktīva dialoga formas ekspertu līmenī jebkurā dzīves jomā, kas izraisa abpusēju interesi. Tas ir sava veida mājasdarbs, kas mums paveicams.

— Paldies jums, vēstnieka kungs, par interviju Latvijas Republikas oficiālajam laikrakstam!

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!